Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Berislav Jelinić

NOVA AFERA KRUPNOG PREVARANTA

Jadran film tuži Kuljiša za 6 mil. E

NAKON PROŠLOTJEDNOG ISTUPA Denisa Kuljiša u tjedniku Business.hr, u kojem je govorio neistine o rasprodaji zemljišta Jadran filma za koju je sam odgovoran, dioničari tvrtke odlučili su ga tužiti

TIK DO STUDIJA JADRAN FILMA niče robna kuća na zemljištu koje je austrijski investitor kupio skupa s tvrtkom KabrioTIK DO STUDIJA JADRAN FILMA niče robna kuća na zemljištu koje je austrijski investitor kupio skupa s tvrtkom KabrioVinko Grubišić, većinski vlasnik Jadran filma, i mali dioničari te tvrtke za nekoliko dana namjeravaju pokrenuti sudski postupak protiv Denisa Kuljiša, kolumnista tjednika Globus i bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Jadran filma. U njemu će od Kuljiša tražiti da im nadoknadi štetu nastalu zbog prodaje zemljišta Jadran filma ispod cijene, a na kojem je austrijski investitor MID grupa od početka godine počeo graditi shopping centar vrijedan 65 milijuna eura.

Sumnjive radnje oko prodaje zemljišta Jadran filma aktualizirao je prije nekoliko dana tjednik Business.hr. Temu su predstavili naslovom “Austrijanci kupili teren Jadran filma od fikus tvrtke”. U tekstu se kao sugovornik pojavljuje i Denis Kuljiš, a ono što je govorio, potaknulo je Grubišića i male dioničare Jadran filma da protiv njega ubrzaju iniciranje sudskog postupka.

Business.hr je 14. veljače priču o sumnjivoj rasprodaji zemljišta Jadran filma plasirao na naslovnu stranicu, kao najvažniju proteklog tjedna. Novinarka Business.hr-a razgovarala je tom prilikom i s Denisom Kuljišem. On je izjavio da s tom prodajom nema nikakve veze, da je ta odluka donesena da se zatvore dospjeli krediti Jadran filma, te da se Vinko Grubišić s tom odlukom složio. Čak je ironično poručio Grubišiću da je “peti ortak došao po svoje”, ali je zaboravio dodati da je upravo Kuljiš bio eksponent interesa tog “petog ortaka”. Kada je dobio priliku govoriti o toj temi, Kuljiš je pričao notorne neistine. Nije jasno zašto, jer je upravo on umiješan u prodaju tog zemljišta, i to tako da je zbog tog svog angažmana pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora. Zbog tih njegovih neistina Grubišić i mali dioničari odlučili su ubrzati iniciranje sudskog postupka protiv Kuljiša.


DENIS KULJIŠ osuđen je zbog nelegalne smjene uprave, koja je kasnije rasprodala zemljište zbog kojega ga sada tuži Vinko GrubišićDENIS KULJIŠ osuđen je zbog nelegalne smjene uprave, koja je kasnije rasprodala zemljište zbog kojega ga sada tuži Vinko GrubišićDenis Kuljiš kratko je vrijeme bio na čelu Nadzornog odbora Jadran filma. U taj je odbor najvjerojatnije dospio kao eksponent interesa Miroslava Kutle, s kime se poslovno povezao i jedno vrijeme bio direktor u tvrtki Sport press, koju je Kutle kontrolirao. Kutle je jedan od ranijih stvarnih vlasnika Jadran filma, a ta prava vuče još iz vremena kada je zajedno s Ivićem Pašalićem, Ninoslavom Pavićem i Vinkom Grubišićem napravio plan da preko tajnog medijskog kartela Grupo ovladaju većinom hrvatskih medija, uključujući i Jadran film.

Dok je Kuljiš bio predsjednik Nadzornog odbora Jadran filma, dogodila se sumnjiva rasprodaja zemljišta te tvrtke. Tu je rasprodaju Kuljiš omogućio, a po svemu sudeći i osmislio, i to tako što je nezakonito imenovao novu upravu koja je to zemljište počela rasprodavati. Zbog nezakonitog imenovanja uprave Kuljiša je zagrebački sud krajem 2006. kaznio kaznom zatvora od šest mjeseci zbog krivotvorenja službene isprave, koja se nije trebala izvršiti ako Kuljiš u roku od godine dana ne počini novo kazneno djelo. Bila je to ključna kriminalna radnja koja je prethodila pokušaju uništenja Jadran filma. Kuljiš je svjesno izmanipulirao članove Nadzornog odbora i nezakonito smijenio upravu Jadran filma, te u upravu, među ostalima, postavio Damira Rihtarića.

Rihtarić je prije bio član uprave u Kutlinoj Dioni. Ubrzo po dolasku u upravu Rihtarić je počeo rasprodavati zemljište i nekretnine Jadran filma. Kuljiš je tada govorio da pokušava spasiti Jadran film od Vinka Grubišića. Iz današnje perspektive vidi se da je Jadran filmu prijetila propast, ali prije svega zato što je Kuljiš nezakonito stvorio preduvjete za prodaju zemljišta tvrtke. Nacional posjeduje Odluku kojom je Damir Rihtarić postavljen za člana uprave Jadran filma. Tu je odluku 6. svibnja 2004. donio i potpisao Denis Kuljiš. Četiri mjeseca kasnije Rihtarić je počeo prodavati nekretnine Jadran filma: 17. rujna 2004. dio nekretnina prodao je tvrtki Faustino, tri dana kasnije dio je prodao tvrtki Petronis, a 24. rujna 2004. dio tvrtki Žuta ulaganja. Na kraju je dio nekretnina 29. travnja 2005. prodao tvrtki Kabrio. Iza tvrtke Kabrio donedavno je stajao Zdenko Ivanković, a ta tvrtka zapravo je bila među osnivačima tvrtki Petroniz, Faustino i Žuta ulaganja.

Vinko GrubišićVinko GrubišićU tim tvrtkama kao osnivači ili članovi uprava pojavljivali su se Bože Čulo, Martina Gašparinac, Blaž Petrović, najpoznatiji hrvatski otkupljivač dugova, te Ljiljana Kovačević, udovica poduzetnika Andrije Kovačevića, vlasnika tvrtke Retag, koji je godinama sa Zabom vodio i dobio spor radi isplate osnivačkog uloga u Zabi. Većina njih je i poslovno povezana, a na kraju su kupljeno zemljište od Jadran filma preprodali austrijskoj MID grupi.

Zato su Grubišić i mali dioničari Jadran filma odlučili od Kuljiša zatražiti naknadu štete. Vinko Grubišić poslao je u proljeće 2007. Kuljišu pismo u kojem ga traži da nadoknadi Jadran filmu štetu koju je prouzročio dok je bio na čelu Nadzornog odbora te tvrtke. Međutim, Kuljiš je to pismo ignorirao.

Grubišić je u više navrata, u vrijeme sporne rasprodaje, pokušavao upozoriti Nadzorni odbor Jadran filma da to spriječi. Nacional posjeduje tri pisma koja je Grubišić uputio Nadzornom odboru Jadran filma. U trećem pismu članovima Nadzornog odbora je napisao sljedeće: “U osobnim kontaktima sam se uvjerio da neki od Vas nisu uključeni u pokušaj uništenja Jadran filma. Nažalost, taj drski pokušaj pljačke i dalje traje. Naime, neslužbeno sam obaviješten iz, nažalost, dobro obaviještenih krugova, da je Denis Kuljiš kojeg ste izabrali za predsjednika nadzornog odbora, vjerujem bez Vašeg znanja i suglasnosti, odobrio rasprodaju zemljišta Jadran filma koristeći kao povod ‘zatvaranje kreditne obveze’! Naravno da za to ne postoji nikakva potreba jer će Jadran film, kao što možda ne znate, ovih dana primiti iznos koji višestruko premašuje tu obvezu. Osim toga spreman sam osobno založiti sve dionice moje obitelji i beskamatno posuditi novac Jadran filmu kako bi taj povod za pljačku Jadran filma prestao postojati. Naime, Denis Kuljiš mi je osobno i preko emisara nudio ‘francuske investore’, nažalost, ne za gradnju novih studija, nego, citiram ‘da izgrade divan shopping centar’ i da nakon toga svi ‘lijepo podijelimo novac’ navodeći citiram: da ‘barem ja znam računati’!!! Molim Vas kao filmske ljude da ne dopustite da Jadran film završi kao deseci hrvatskih tvrtki koje su uništene zbog nemoralnih ljudi, njihove pohlepe i grabeža za nekretninama. Pozivam Vas da Denisa Kuljiša, koji je očito na čelu skupine, spriječite u ovom užasu kojeg pokušava provesti...”

Ninoslav PavićNinoslav PavićJadran film je za potrebe tekućeg poslovanja svojedobno posudio nešto više od 8 milijuna kuna od Zagrebačke banke. Kad je Zagrebačka banka prije četiri godine poslala kredit na naplatu, Jadran film našao se u problemima. Dug je dospio nešto prije nego što je u tvrtku sjelo nekoliko milijuna eura od prodaje udjela Jadran filma u Novoj TV. Zato su Rihtarić i drugi član uprave Igor Krpan u ime Jadran filma posudili novac od Prve sportske kladionice (PSK). Posudili su 9,34 milijuna kuna, potpisavši neke vrlo nepovoljne ugovorne uvjete. Primjerice, u ugovoru stoji da PSK može cijeli dug proglasiti dospjelim ako Jadran film zakasni s plaćanjem jedne rate više od 15 dana. Kako bi PSK osigurao svoje potraživanje, oni su uknjižili pravo vlasništva nad znatnim dijelom nekretnina i građevinskog zemljišta Jadran filma. Uprava potom nije plaćala dospjele rate pozajmice koju je uzela od PSK. Zato su bili i smijenjeni, ali ih je Kuljiš nezakonito vratio u upravu. Osim Kuljišu, uprava nikomu drugomu iz NO-a tvrtke nije priopćila da se pojavio taj problem. Da se htjelo, novac za vraćanje tog duga mogao se skupiti relativno lako - više dioničara tvrtke bilo je spremno posuditi vlastiti novac i založiti vlastite dionice. Umjesto toga, Kuljiš je, mimo znanja ostalih članova Nadzornog odbora, davao suglasnost upravi da rasprodaje zemljište Jadran filma četiri puta ispod tržišne cijene, kako bi se vraćao dospjeli dug. Grubišić je za Business.hr ovako opisao što se dogodilo s novcem od prodaje zemljišta nakon što je uplaćen Jadran filmu: “Bila je to sofisticirana akcija. Novac je stigao, ali i na različite načine, za vrijeme Kuljiša i njegove uprave, otišao. On i njegovi momci dobro poznaju tzv. kreativno računovodstvo.”

Grubišiću su u to vrijeme i prijetili, a on je o svemu tomu informirao i Uskok. Grubišić i danas nerado govori o tome. Za Nacional je tek potvrdio da neće moći ignorirati želju malih dioničara da se što prije inicira sudski postupak protiv Kuljiša.
Grubišić i Kuljiš međusobno su se i pismeno sukobljavali. Kuljiš je u više navrata negativno pisao o Grubišiću u tjedniku Globus, a niti Grubišić mu nije ostao dužan. Propisno ga je, pokazujući neočekivan literarni talent, izvrijeđao u opsežnom pismu koje je poslao Globusu. Kada je u proljeće 2007. uvidio da je Grubišić protiv njega najavio i pravosudnu ofenzivu, Kuljiš ga je nastavio vrijeđati. Krajem kolovoza napisao je opsežan tekst protiv Grubišića u banjolučkim Nezavisnim novinama. Tada je pisao i o Grubišićevoj poslovnoj biografiji.

U BANJOLUČKIM novinama Kuljiš je neizravno prozvao Ninoslava Pavića zbog medijskog kartela GrupoU BANJOLUČKIM novinama Kuljiš je neizravno prozvao Ninoslava Pavića zbog medijskog kartela GrupoPosebno je zanimljivo da je Kuljiš tada napisao i da je bila hvale vrijedna policijska akcija u kojoj je 2000. nakratko uhićen i njegov aktualni poslodavac Ninoslav Pavić. Kuljiš je, najvjerojatnije kao dobro upućeni suradnik Miroslava Kutle, potvrdio postojanje medijskog kartela Grupo. On je to učinio kako bi napakostio Grubišiću, pišući o Grubišićevoj biografiji ovako: “...Uto je već dobio važan položaj u Gradskom odboru HDZ-a, gdje se smjesta povezao s mladom političkom zvijezdom u nastanku - dr. Ivićem Pašalićem. Vinkov rođak Ćiro Grubišić, hadezeovski začinjavac, povezao ga je pak sa svojim frendom, krupnim biznismenom Miroslavom Kutlom. Ostatak je historija. Kad je Tuđman konačno otegnuo papke, a Pašalić postao svemoćan, Vinko je stekao kontrolu nad cijelim medijskim carstvom koje su njih dvojica uspostavili, a uključivalo je dvije televizije, nekoliko radija i Jadran film. No, potonja tranzicija u račanizam nije protekla bezbolno - došla je murija, uhapsila Vinka i strkeljala ga u bajbokanu. Budući da je priprema za taj hvalevrijedni potez vlasti bila šlampava, zatvorili su ga zbog potpuno bezvezne, krive stvari, koju nisu nikako mogli dokazati, umjesto za sto drugih, s kojima bi išlo puno lakše.”

Kao iskusan manipulator Kuljiš je propustio spomenuti da je to medijsko carstvo uključivalo i izdanja EPH, te da je u toj “hvalevrijednoj policijskoj akciji” bio uhićen i Ninoslav Pavić. Međutim, najzanimljivije je u cijeloj toj priči da je Kuljiš javno priznao postojanje i namjere kartela Grupo.

Kuljiš je nakon sudske presude smijenjen, a Grubišić je ponovo preuzeo kontrolu nad Jadran filmom. Međutim, nekoliko godina nakon Kuljiševih manipulacija, najvjerojatnije je upravo Kuljiš pokušao Grubišića prokazati kao krivca za rasprodaju zemljišta Jadran filma. Prošlotjedna Kuljiševa manipulacija u tjedniku Business.hr mogla bi izazvati učinak kakav on nije očekivao. Grubišić će ubrzati pokretanje sudskog postupka protiv Kuljiša, nadajući se da će ga njegov epilog financijski uništiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika