Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Plinacro poskupljuje transport plina 30%

Vlada je odobrila povećanje tarife za transport prirodnog plina od 31. ožujka, ali u tvrtki Plinacro tvrde da krajnji potrošači neće plaćati višu cijenu plina

BRANKO RADOŠEVIĆ, predsjednik uprave Plinacroa, zatražio je povećanje tarife zbog financiranja daljnjeg razvoja plinskog transportnog sustavaBRANKO RADOŠEVIĆ, predsjednik uprave Plinacroa, zatražio je povećanje tarife zbog financiranja daljnjeg razvoja plinskog transportnog sustava Od 31. ožujka tarifa za transport prirodnog plina kroz sustav Plinacroa bit će 30 posto viša nego dosad. Odlučila je tako Vlada na zatvorenoj sjednici prije dva tjedna na traženje tvrtke Plinacro, koja je svoj zahtjev argumentirala ulaganjima u daljnji razvoj plinskoga transportnog sustava u iznosu od 443 milijuna eura. Najavljeno poskupljenje u suprotnosti je s nedavnim Vladinim obećanjem da cijena plina u ovoj godini neće rasti.

Međutim, u Plinacrou tvrde da cijena usluge transporta plina ne bi trebala povećati cijenu plina krajnjim kupcima, i to zato što dobavljači plina imaju mogućnost korištenja mnogo većeg kapaciteta plinskog sustava pa time mogu tržištu isporučiti veće količine plina. “Uz pretpostavku da bi potrošnja prirodnog plina, a time i korištenje kapaciteta transportnog sustava plinovoda, u 2008. iznosila oko 3,2 milijarde prostornih metara, što je samo 5 posto više nego 2007., prosječna cijena transporta plina ne bi se mijenjala, pa tako ne bi utjecala na konačnu cijenu plina. No čak i kad bi potrošnja prirodnog plina u 2008. ostala na razini količina iz 2007., prosječna cijena plina za kućanstva, koja primjerice u Zagrebu iznosi bruto 2,06 kuna po prostornome metru, realno bi se povećala za 0,05 kuna, odnosno za 2,4 posto”, kažu u Plinacrou.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika