Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Igor Koruga

GALERIJA

Glazbeni vrhunci Music Caroussella

Vid JamnikVid JamnikTradicionalni Music Caroussell festival u BP Clubu obogatio je zagrebačku ponudu večernje zabave u drugom tjednu mjeseca veljače. Žanrovski raznolik, festival je ponudio za svakog ponešto, no težište festivala bilo je na kvaliteti i šarmu.

Kvalitetu je nesumnjivo predstavio Boško Petrović 11-og veljače sa svojim ¨ad hoc¨ ansamblom Yamaha All Stars (D. Gazarov, M. Mavrin, H. Curtis) i počasnim gostom večeri, mladim slovenskim vibrafonistom, Vidom Jamnikom. Jazz standardi uvijeni u prepoznatljive aranžmane klasične Petrovićeve be-bop manire i ovoga puta nisu bili lišeni profinjenih improvizacijskih rješenja, kao i duhovitih crtica unutar njih. U drugom setu, iza vibrafona je virio 14 godišnji genijalni udaraljkaš koji je završnom solo izvedbom ¨Manha De Carnival¨ pokazao apsolutnu dinamičku, melodijsku i harmonijsku maštovitost i suptilnost.

Otkazom nastupa Primoža Grašića (Trio B. Petrovića), naredne je večeri bio predstavljen, prethodno nenajavljeni, ¨ad hoc II¨ kvartet, (pred)vođen mladim slovenskim pijanistom Gregom Ftičarom (polaznik Grožnjanskih glazbenih radionica) i austrijskim gitaristom Karlom Scholzom. Mainstream jazz pitkih i jasnih solističkih dionica podsjećao je na uglađeni stil koji je asocirao na djela američkog gitarista i banjoista Bucky Pizzarellija.

Zastupnici šarma, uoči i na sam dan Valentinova, bili su Nina Badrić uz Ante Gelo & Co. i David Gazarov s najavljenim St. Valentines solo nastupom.

Nina BadrićNina BadrićNina je i drugi put ispunila umjetnička i komercijalna očekivanja organizatora, te u poletnom i živom nastupu ugostila intuitivnu jazz kolegicu Jasnu Bilušić koja je uz pratnju Branka Bulića Bule (klavir) otpjevala dvije skladbe. U pjevačkim pauzama Ante Gelo kvintet dodatno je zagrija(va)o prisutne furioznim solima unutar ritamski naglašenog (konge, bubnjevi) funky-fusion groova.

David Gazarov počastio je sve zaljubljene i one koji se tako osjećaju fenomenalnim solo nastupom unutar kojeg se približio publici nesvakidašnjim programom. Naime, poslije svega par predviđenih skladbi iz poveće riznice bogatih pijanističkih improvizacija, ponudio je svoju silnu vještinu i znanje posjetiteljima koji su na glas izricali svoje želje (My Funny Valentine, Autumn Leaves, Yesterday). Bilo je to osobito iskustvo koje bi malo tko očekivao u jednom malom zagrebačkom jazz klubu.

Zabavnim dijelom počeo je i završio zimski glazbeni vrtuljak. Uvodne dvije večeri bile su sladak podsjetnik na rockabilly stil 50-ih godina. Ovdje bih, ispred vizualno dojmljivog i atraktivnog nastupa Swingersa Roberta Marekovića, istaknuo još bolju domaću grupu Adam & his Nuclear Rockets. Autentičan ¨slappin'¨ način sviranja kontrabasa (Jurica Stelma) i ¨pickin'¨ gitarista Darka Grošeka, odveli su nas bez previše mašte u lude godine kraljevstva rock'n'rolla.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika