Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Berislav Jelinić

SKANDAL U DUBROVNIKU

Afera 'Pet zvjezdica' tjera Vićana na sud

DONEDAVNI DOGRADONAČELNIK Dubrovnika Pero Vićan ostao je bez moćnih zaštitinika i kaznena prijava oko privatizacije njegove tvrtke je reaktivirana

PERO VIĆAN vlasnik je imovine čiju je cijenu zbog astronomskog porasta vrijednosti nekretnina danas teško procijenitiPERO VIĆAN vlasnik je imovine čiju je cijenu zbog astronomskog porasta vrijednosti nekretnina danas teško procijenitiPero Vićan, donedavni dogradonačelnik Dubrovnika, dugogodišnji dubrovački turistički djelatnik, jedan od ključnih aktera afere ”Dubrovačka banka”, te jedan od najutjecajnijih, najbogatijih, ali ujedno i najomraženijih Dubrovčana, uskoro će pred sudom morati objasniti pod kakvim je okolnostima preuzeo tvrtku Dubrovačko primorje. Vićan će se na sudu naći ponajprije zbog razvoja i posljedica korupcionaške afere ”Pet zvjezdica”. Među ostalim, Pero Vićan je vlasnik i tvrtke Dubrovačko primorje. Radi se o atraktivnoj hotelsko-turističkoj tvrtki čiju je vrijednost zbog astronomskog porasta cijena nekretnina i zemljišta u Dubrovniku i okolici jako teško precizno odrediti. Ta tvrtka u sebi sadrži turističko naselje Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, hotel Admiral u Slanome i autokamp Prapratno. Pero Vićan uspio je preuzeti tvrtku, ali je to učinio nezakonito.

Nedavno je Fond za privatizaciju pokrenuo kazneni postupak protiv tvrtki Dubrovačko primorje, Dubrovački vrtovi sunca i Vrtovi sunca Orašac. Postupak je zasad pokrenut u neobičnoj formi - protiv tri velika ugostiteljska poduzeća u Dubrovniku i dvije inozemne banke radi utvrđivanja prava vlasništva i nevaljanosti upisa hipoteke na nekretninama. Zapravo se radi o pljački 150 tisuća četvornih metara državnog zemljišta na dubrovačkom Orašcu, u vrijeme privatizacije Dubrovačkog primorja, u čemu je Vićan imao glavnu ulogu.

To se znalo više od šest godina, ali se zbog Vićanovih kontakata i mreže utjecajnih lokalnih zaštitnika dugo nije ništa poduzimalo. Vjerojatno bi to i dalje bilo tako da zbog pritisaka Europske komisije i zastoja pregovora o priključenju EU, Vlada nije odlučila navrat-nanos početi rješavati gomilu pravosudnih problema koje je godinama prešutno tolerirala. Kako bi se Europskoj komisiji hitno pokazalo da se kreće u ozbiljni obračun s dijelom korumpiranog pravosuđa, iskorištena je afera ”Pet zvjezdica”.

Nakon što se u kontekstu afere ”Pet zvjezdica”, tajnim snimanjem osoba koje su Gorana Štroka tražile mito da mu srede papire za otvaranje hotela Bellevue, otkrilo da su lokalni građevinski moćnici telefonom dogovarali promjene nekih sudskih odluka, prije nekoliko dana morao je odstupiti Pero Miloglav. Miloglav je bio šef Županijskog suda u Dubrovniku i jedan od moćnih Vićanovih zaštitnika, koji je jedno vrijeme radio kao šef pravne službe u Dubrovačkom primorju.

Nekoliko dana kasnije, procesuiranje pretvorbenog kriminala u Dubrovačkom primorju pokrenuto je s mrtve točke. Još se 2002. znalo o kaznenoj prijavi koja je protiv Vićana stigla iz Državnog ureda za reviziju, a koja je završila u dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Ta je kaznena prijava po svemu sudeći bila blokirana zbog Vićanovih obiteljskih, prijateljskih, a vjerojatno i tajnih poslovnih odnosa s nekim lokalnim pravosudnim dužnosnicima. Na čelu dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tada se nalazio Ante Rusković, bliski prijatelj Pere Vićana. Osim Ruskovića i Miloglava Vićanu je u to vrijeme sigurno neformalno, bar na savjetodavnoj razini, pomagao i njegov brat Sveto, sudac Županijskog suda u Dubrovniku. Sveto Vićan također ima dobre pravosudne kontakte u Dubrovniku. Nakon što je 1981. završio Pravni fakultet, on je vježbeničku praksu obavljao u Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, a 1986. imenovan je zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku. Cijelo prošlo desetljeće on je u Dubrovniku radio kao odvjetnik, a potom je 1999. imenovan sucem Županijskog suda u Dubrovniku.


Lako je moguće da su upravo Rusković, Miloglav i Sveto Vićan svojim neformalnim utjecajem uspjeli godinama uspješno štititi Peru Vićana od mogućih pravnih problema. Međutim, Vićan će, izgleda, ipak morati pred sudom objasniti svoju ulogu u privatizaciji Dubrovačkog primorja. Vićan je tu tvrtku preuzeo u rujnu 1999., a kao vlasnički paravan poslužio mu je izvjesni Jakov alias James Ban iz Los Angelesa.

HOTEL ADMIRAL u SlanomHOTEL ADMIRAL u SlanomDobro upućeni dubrovački izvori tvrde da je Ban zapravo rođački povezan s Ivom Besjedicom, predsjednikom Općinskog suda u Dubrovniku i bliskim Vićanovim prijateljem. Vjerojatno u dogovoru s Besjedicom, Vićan je Bana nagovorio da mu bude paravan za preuzimanje Dubrovačkog primorja. Ban je dionice nominalne vrijednosti 57.801.600 kuna platio 12.563.680 kuna i tako stekao većinski udio. Ubrzo se otkrilo da je on paravan za tuđe interese, da je tek prosječno imućan Hrvat na dugogodišnjem radu u Americi, te da ni po čemu nije mogao uštedjeti novac za takvu investiciju. Ban je navodno kasnije dobio građevinsku parcelu od Vićana na Babinu kuku iznad Solituda, ali je najvjerojatnije po savjetu Besjedice kasnije tu parcelu prodao i tako i praktično unovčio uslugu Vićanu. Sve nedoumice o tome tko je zapravo stekao vlasništvo nad tom tvrtkom otklonio je početkom 2002. Stipe Gabrić Jambo. On je u razgovoru za Jutarnji list otvoreno rekao da je posudio oko 3 milijuna maraka svom prijatelju Peri Vićanu za kupnju Dubrovačkog primorja. Ostatak tvrtke Vićan je stavio pod svoju kontrolu kupujući dionice od radnika po cijeni od 10 posto nominalne vrijednosti dionica. Te je dionice kupio kreditom vrijednosti milijun kuna koji je dobio od Dubrovačke banke, a koji nikada nije vratio. Time je Vićan zapravo bio dodatno nagrađen za to što je kao jedan od 5 članova Nadzornog odbora glasovao za smjenu Nevena Barača iz Dubrovačke banke, jer se Barač usudio otkriti tajni ortački ugovor o nezakonitom preuzimanju Dubrovačke banke.

NEVEN BARAČ, njegovom smjenom počeo kolaps sustavaNEVEN BARAČ, njegovom smjenom počeo kolaps sustavaVićan je dao presudni treći glas za Baračevu smjenu iz Dubrovačke banke. Tako je Vićan zapravo posredno otvorio put slomu hrvatskog bankarskog sustava, koji je uslijedio kao posljedica afere ”Dubrovačka banka”.

Zemljište, zbog kojeg se Vićan tek nedavno našao na udaru nadležnih državnih tijela, tek je dio njegovih sumnjivih radnji u Dubrovačkom primorju. To sporno zemljište tijekom 1998. u vlasništvo Vićanove tvrtke pomogao je proknjižiti upravo Ivo Besjedica. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Besjedica je prije nekoliko dana donio i odluku da se ukine privremena mjera zabrane raspolaganja tim zemljištem, koju je nedavno uspio ishoditi Fond za privatizaciju. Besjedica je navodno u to vrijeme zauzvrat koristio i neke povlaštene kredite Dubrovačke banke.

Državno odvjetništvo tek treba formalno uobličiti kaznenu prijavu protiv Pere Vićana. U međuvremenu, u Državnom odvjetništvu došli su do još nekih zanimljivih informacija koje bi u cijeli slučaj mogle ubrzo uključiti i porezne vlasti. Doznali su da je Vićan nekoliko puta odbio prodati Vrtove sunca za više od 20 milijuna eura, a na koncu ih je prodao za znatno manji iznos. Pitanje je kako su se i zašto porezne vlasti postavile u toj prodaji. Sve u svemu, loše vijesti za Vićana, koji je proteklih godina živio i radio u Dubrovniku kao da se ništa nije dogodilo.

U veljači 2001. položio je ispit za stečajnog upravitelja i vodio stečajeve u više tvrtki: Zidar, Robne kuće Dubrovkinja, Primat, Mac-Concord, OOUR Specijalna bolnica za dječje bolesti ”Nemanja Vlatković” Cavtat, te Kondak iz Metkovića. Aktivirao se i politički, te je kao ”nezavisni vijećnik” pomogao lokalnom HDZ-u da formira vlast i postao dubrovački dogradonačelnik. Zato je vjerojatno tražio brojne protuusluge, a vrlo je vjerojatno svoj politički angažman iskoristio i da intervenira prilikom donošenja lokalnog GUP-a kako bi neke njegove parcele bile prenamijenjene u građevinske. U ljeto 2006. bez posljedica je nelegalno proširio svoj stan u Zagrebu na adresi Ilica 109 -111, dogradivši 30 m2 na vrhu zgrade.
Vićanove teškoće najvjerojatnije neće biti jedina posljedica korupcionaške afere ”Pet zvjezdica”. ”Doći će do raskola u brojnim obiteljima, a ovo je samo početak”, izjavio je za Nacional izvor iz Državnog odvjetništva. U Državnom odvjetništvu tvrde da se tek očekuju prave drame u lokalnim dubrovačkim okvirima.

Dubrovačko primorje

VRTOVI SUNCA, turističko naselje u OrašcuVRTOVI SUNCA, turističko naselje u OrašcuTvrtka Dubrovačko primorje u vlasništvu Pere Vićana raspolaže hotelom Admiral u Slanom, turističkim naseljem Dubrovački vrtovi sunca i autokampom Prapratno. Zbog porasta cijena na dubrovačkom području teško je procijeniti koliko te nekretnine vrijede, ali na području Orašca osrednja vila postiže cijenu pet do šest milijuna eura.

Nagrađen za smjenu Barača

Dio dionica Dubrovačkog primorja Pero Vićan stekao je kupujući ih za deset posto nominalne cijene od radnika tvrtke. Za to mu je bio potreban kredit Dubrovačke banke u vrijednosti milijun kuna, koji nikad nije vratio. Dobio ga je vjerojatno kao dodatnu nagradu zato što je kao član Nadzornog odbora Dubrovačke banke glasao za smjenu Nevena Barača sa čela te institucije. Barač je smijenjen jer je razotkrio tajni ortački ugovor za preuzimanje te banke, a nakon njegove smjene uslijedio je kolaps bankarskog sustava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika