Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Novi krvavi rat za šefa mafije

'IZBORI 2' događa se dvije godine nakon prvih izbora za vođu hongkoške mafije, a donosi i nov motiv u priči, analizu sprege mafije i kineske države

SIMON YAM kao šef mafije Lam Lok u Hong Kongu u filmu 'Izbori 2' Johnnyja ToaSIMON YAM kao šef mafije Lam Lok u Hong Kongu u filmu 'Izbori 2' Johnnyja ToaNedavne kritičarske top-liste najboljih filmova prikazanih prošle godine u hrvatskim kinima bile su nezamislive bez “Izbora”, gangsterske drame u kojoj je ugledni redatelj Johnny To, na primjeru izbora za šefa hongkonške mafije, intrigantno i zabavno dekonstruirao samu instituciju izbora, središnje mjesto svih zapadnih demokracija. “Izbori” nisu bili bez mana, no silina redateljeve alegorije učinila ih je suvremenim klasikom, donijevši Tou pozivnicu za canneski festival, koji od žanrovskog filma inače bježi otprilike koliko i Oscari od eksperimentalaca, pa nikada nije nagradio niti “svoje” domaće najbolje autore krimića Claudea Chabrola i Jean-Pierrea Melvillea. Nastavak “Izbora” preskače kina i stiže izravno u videoteke, no iako je godina tek počela, može se reći da će bez njega biti nezamislive liste najboljih videopremijera 2008. “Izbori 2” spadaju među rijetke nastavke koji nisu snimljeni zato da bi producenti ponovili dobar posao nego zato što su priče originalnih filmova toliko bogate značenjima da ih je grehota tek tako okončati, kao što je to bio slučaj s Coppolinim “Kumom” ili antologijskim hongkonškim krimićem “Pakleni poslovi”.

Poput originala, niti nastavak nije savršen, ali, govorimo li jezikom njegova žanra, ponovo “daje ponudu koju je nemoguće odbiti”. “Izbori 2” događaju se dvije godine nakon prvih i prikazuju nastavak borbi za čelno mjesto hongkonške mafije. Šefu Loku (Simon Yam), koji je u prvom filmu krvavo zasjeo na tron, upravo istječe dvogodišnji mandat. Unatoč pravilu da se bivši šefovi na izborima ponovo ne kandidiraju (zanimljivo kako se mafija osigurala od korupcije uspješnije negoli država!), Lok nema namjeru predati vlast nikome. Hrabreći svoju kumčad na kandidature, Lok među njima vješto sije razdor.

Kao glavni konkurent ipak se profilira Jimmy (Louis Koo), obrazovani i mladi poslovni čovjek, koji organizaciji donosi najviše novca, i to legalnim poslovanjem. Ograničen na izbore i međusobna istrebljenja hongkonških kriminalaca, drugi bi film bio nepotrebni remake prvoga, no To uvodi novi motiv pomoću kojega priču o pravoj prirodi izbora ugrađuje u širu političku sliku sudbine Hong Konga. Taj motiv je Kina. Jimmy bi, naime, rado napustio mafiju, no ne može jer ga kineska državna vlast želi učiniti svojim čovjekom na čeku trijada, prijeteći mu u suprotnom zabranom legalnog poslovanja na njihovu tlu, koje bi ga izbacilo ne samo iz biznisa nego i mafije. Prikazujući, poput Coppole u drugom “Kumu”, napore svoga junaka da legalizira poslove i njegove veze s vladajućim poretkom, To analizira spregu mafije i države ironično poentirajući kako je organizirani kriminal neiskorjenjiv čak i kada ga sami kriminalci žele napustiti, jer ga treba svaka država, pa tako i kineski “komunistički kapitalizam” koji bi Toa, da je takvo što poželio snimiti ne tako davno u Kini, vjerojatno poslao na kulturni preodgoj u neku seosku zabit, u kakvoj je, recimo, sazrijevao mladi Zhang Yimou. “Izbori 2” narativno su koherentniji od jedinice dijelom i zato što smo glavne junake već upoznali.

Ipak, osim kvaliteta, nastavak preslikava temeljnu manu originala. Baveći se mehanizmom funkcioniranja društva, To ponovo ispušta iz ruku likove. Motivi koji su ih mogli učiniti životnijima, poput Lokova odnosa sa sinom i Jimmyjeva odnosa sa ženom koja mašta o idiličnoj kućici, prikazani su dosta površno, samo da bi nakon njih jezivi prizori likvidacija djelovali još monstruoznije. Da su sporedni likovi malo uvjerljiviji, a pobočne radnje motiviranije, film je mogao biti još žešći i uvjerljiviji. Ipak, “Izbori” su i bez toga jedan od najzanimljivijih filmova koje ćete ove godine pronaći u videotekama. Tajming DVD izdanja upravo je savršen. Naši parlamentarni izbori dovoljno su daleko da vam se ne gadi sve što ima veze s izborima, a dovoljno blizu da se, gledajući prepucavanje čelnika hongkonških trijada, prisjetite muke koju ste osjećali tijekom i nakon izbora, o čijem podrijetlu Toov film posredno govori više od bilo kojeg novinskog političkog komentara.

MRTVA DJEVOJKABLITZ
Kriminalistička drama "Mrtva djevojka" spada među solidnije recentne izdanke golemog korpusa američkog nezavisnog filma. Utemeljen na čestim tematskim i izvedbenim konvencijama ovoga, može se reći žanra, poput epizodične narativne strukture (pet različitih priča povezanih ubojstvom jedne djevojke), prikazivanja disfunkcionalnih obitelji i površnih kontaktiranja sa psihoanalizom, film ne uspijeva uteći dojmu mehaničnosti, no plijeni pozornost vrlo dobrim dijalozima i još boljim glumačkim nastupima, pri čemu simpatična Brittany Murphy nimalo ne zaostaje za svojim dramski mnogo uglednijim kolegicama.
The Dead Girl, am. krim. drama, 2006.
R: Karen Moncrieff
GL: Toni Collette, Rose Byrne, Marcia Gay Harden, Brittany Murphy
FILM: 3 i pol
DVD: 2

HALLAM FOEVTI
Nakon "Mladog Adama" filmovi škotskog redatelja Davida Mackenzieja postali su zanimljiva festivalska roba, pa su "Azil" i recentni "Hallam Foe" zapaženo prikazani na Berlinaleu. Poput "Azila" i "Hallam Foe" je ambiciozno, zanimljivo, no u cjelini razočaravajuće djelce, koje nedostatak smisla nastoji kompenzirati forsiranom pomaknutošću i senzacionalistički shvaćenom psihologijom. Ipak, priču o mladiću koji izgubi majku, spava s omraženom maćehom i u velegradu pronađe mladu majčinu dvojnicu, vrijedi vidjeti zbog dobrih glumaca, dojmljivih škotskih lokacija i činjenice da je Mackenzie jedan od rijetkih današnjih filmaša koji zna kako seks na ekranu učiniti uzbudljivim.
Hallam Foe, brit. drama, 2007.
R: David Mackenzie
GL: Jamie Bell, Sophia Myles, Claire Forlani, Ciarán Hinds
FILM: 2 i pol
DVD: 2

DNEVNA STRAŽACONTINENTAL FILM
"Dnevna straža" nastavak je sada već kultnog ruskog fantasyja "Stražara noći", odnosno središnji dio trilogije utemeljene na romanima Sergeja Lukjanenka, kojom Kazahstanac Timur Bekmambetov obara rekorde gledanosti u postkomunističkoj Rusiji. Poput prvoga nastavka, i drugi je vizualno nadahnut i režijski zanimljiv, no više nalikuje dvosatnoj kompilaciji atraktivnih spotova negoli suvislom igranom filmu. Moskovske lokacije opet su zagonetne i Bekmambetov daje naslutiti da je sposoban za velike stvari, no "Dnevna straža" je mnogo bliža poetici Jerryja Bruckheimera i njegovih trećih "Pirata" ili CSI-a negoli ruskoj tradiciji ili suvislijim izdanjima zapadnog fantasyja.

Dnevnoy dozor, rus. fant. akc. triler, 2006.
R: Timur Bekmambetov
GL: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Mariya Poroshina
FILM: 3
DVD: 3

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika