Objavljeno u Nacionalu br. 641, 2008-02-25

Autor: Robert Bajruši

NOVA ŠEFICA SAVEZA ZA EUROPU

'ZERP je za RH slijepa ulica'

VESNA PUSIĆ za Nacional otkriva svoje prve poteze na mjestu predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, pozicije na koju ju je imenovao Sabor umjesto šefa SDP-a Zorana Milanovića

KOSOVO TREBA PRIZNATI 'Za stabilnost regije bolje je priznati kosovsku nezavisnost. Oko toga nema dileme jer Kosovo je politička činjenica', kaže Vesna PusićKOSOVO TREBA PRIZNATI 'Za stabilnost regije bolje je priznati kosovsku nezavisnost. Oko toga nema dileme jer Kosovo je politička činjenica', kaže Vesna PusićU 15-godišnjoj političkoj karijeri Vesne Pusić, prošli tjedan nedvojbeno je bio jedan od najzanimljivijih. Premda je HNS na izborima prošao loše i ostao opozicijska stranka, ona je izabrana za predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom, što joj daje mogućnost aktivnog sudjelovanja u najvažnijim političkim tema u Hrvatskoj. Ionako je diplomacija glavno pitanje kojim se želi baviti što je potvrdila u posljednjoj predizbornoj kampanji, kada je u slučaju pobjede lijeve koalicije, zahtijevala položaj ministrice vanjskih poslova. Stvar je propala i Hrvatsku će još četiri godine voditi HDZ, a u međuvremenu su se SDP i HNS uspjeli posvađati, i to zbog inzistiranja Zorana Milanovića da na položajima potpredsjednika Sabora budu Željka Antunović i Neven Mimica. Tu se preračunao, a raskol je iskoristila vladajuća stranka čiji su zastupnici, uz još neke, imenovali svoju donedavno glavnu kritičarku, čelnicom Saveza za Europu.

Vesna Pusić ovu funkciju sigurno neće shvatiti samo u formalnom smislu. Radi se o poslu koji ju zanima i već je za ovaj tjedan najavila odlazak u Bruxelles gdje će se sastati s vodećim predstavnicima europske administracije.

Pregovori odmiču vrlo sporo i očito puno toga škripi u radu hrvatskih institucija i Vlade, a Vesna Pusić želi cjelokupni proces ubrzati. Uspije li u svojoj nakani, osnažit će kandidaturu za šeficu diplomacije u idućem mandatu, ali do tada ju čekaju brojna iskušenja.

U subotu 23. veljače za Nacional je govorila o budućim potezima na čelu Nacionalnog odbora. Njezin subotnji itinerer na neki je način simptomatičan za hrvatsku politiku: jutro je provela u Donjim Kukuruzarima na Banovini gdje je snažno HNS-ovo uporište koje čine srpski povratnici i hrvatski doseljenici iz BiH, a popodne je promišljala strategiju s kojom će nastupati u Bruxellesu.

NACIONAL: Treba li Hrvatska priznati Kosovo?
- Treba. Oko toga nema dileme jer Kosovo je politička činjenica. Možemo raspravljati zašto je do toga došlo i je li riječ o posljednjem činu Miloševićeve politike u ovoj regiji, no za stabilnost regije bolje je priznati kosovsku nezavisnost. Mislim da je to dobro i za Srbiju jer porast podrške radikalima i zastajanje u bitnim reformama u velikoj je mjeri rezultat fiksacije na Kosovo. Dok se ovaj problem ne razriješi i Srbija i Kosovo će se nalaziti u blokiranoj poziciji i priznanje je prvi korak izlaska iz te uzajamne blokade. Jasno je da pritom Hrvatska vodi računa o svojim odnosima sa Srbijom i zbog zajedničkih interesa treba učiniti sve što je moguće i na diplomatskom i na taktičkom planu, a manje je važno hoće li formalno priznanje uslijediti za tjedan ili dva tjedna.


S ČELNICIMA HNS-a Jozom Radošem, Josipom Posavcem, koji ju je htio smijeniti, Srećkom Ferenčakom i Radimirom ČačićemS ČELNICIMA HNS-a Jozom Radošem, Josipom Posavcem, koji ju je htio smijeniti, Srećkom Ferenčakom i Radimirom ČačićemNACIONAL: Ipak, učestalo isticanje državnog vodstva kako će to napraviti kada to učine SAD i većina Europske Unije, prije izgleda poput izbjegavanja preuzimanja odgovornosti negoli mudro diplomatsko ponašanje?
- Rekla bih da se tu radi o diplomatskom žargonu, a u prijevodu to znači: priznat ćemo Kosovo, ali želimo umanjiti negativan utjecaj tog priznanja na odnose Hrvatske i Srbije. Mislim da je i u Srbiji i na Kosovo svim razumnim ljudima to jasno.

NACIONAL: U prošlom mandatu, kao potpredsjednica Sabora, jednom mjesečno ste organizirali susrete s veleposlanicima iz država nekadašnje Jugoslavije. Što za vas znači regija?
- Jasno je da ni Hrvatska neće biti stabilna ako u ovoj regiji postoji točka koja izaziva nestabilnost. Prošla su vremena kada se tvrdilo da se nas ne tiče ovaj dio Europe. Danas je, nadam se, svima jasno da je regionalna stabilnost preduvjet političkog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog napretka RH. U ovoj regiji više nitko ne može prisilno nametnuti vodeću ulogu ostalima. Da biste imali neku ulogu potrebno je dostići takav stupanj razvoja koji će vas učiniti zanimljivim pa i svojevrsnim uzorom drugim zemljama u regiji. Drugi razlog je u tome da svaka država s aktivnom vanjskom politikom prirodno teži većem značaju od onoga koji joj daju samo njezina veličina ili ekonomska snaga. U procesu približavanja EU, Hrvatska to može postići jedino svojom vidljivom i pozitivnom ulogom u regiji. Kako je kroz povijest ova regija često bila problematična jer je većina europskih konflikata započinjala na ovim prostorima, dobiti ulogu značajnog faktora stabilnosti i prosperiteta za Hrvatsku bi imalo golemi značaj i povećalo njezinu važnost pri, a naročito nakon ulaska u EU.

NACIONAL: Očekujete li da ćete kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, imati priliku utjecati na hrvatsku vanjsku politiku?
- Nacionalni odbor se bavi u ovom trenutku najvažnijim dijelom naše vanjske politike, a to je Europska Unija. Naša zadaća je da u ime parlamenta pratimo pregovore, uključujući sve probleme s kojima se Hrvatska suočava na putu do punopravnog članstva. To znači da moramo imati uvid i u tijek reformi ovdašnjeg zakonodavstva i institucija. Od trenutka započinjanja pregovora, naše približavanje EU u najvećem je dijelu postalo unutarnja politika reformi domaćih institucija i zakonodavstva, a tek manjim dijelom je vanjska politika. U tom smislu, naša zadaća je pratiti rad hrvatskih pregovarača i ovdašnjih prilagodbi. No, važno je vidjeti i kako stoje stvari na drugoj strani jer tek kada dobijemo informaciju i od europske strane, imat ćemo cijelu sliku kako teku pregovori. Važno je imati uvid u oba gledišta da bi Nacionalni odbor imao puni uvid u tijek i probleme pregovora.

NACIONAL: Nećete li time možda ući u sferu koja je u nadležnosti glavnog hrvatskog pregovarača Vladimira Drobnjaka?
- Ne, jer njegov posao je da zajedno sa svojim timom definira hrvatske pregovaračke pozicije u svim poglavljima, sve to usuglasi s Vladom i potom ta stajališta predstavi Nacionalnom odboru. Na kraju mora svih 27 članica EU uvjeriti u naša stajališta, a tamo gdje tražimo odgodu, dokazati kako je to stvarno realan zahtjev. Zadaća Odbora je u ime Hrvatskog sabora pratiti što se stvarno događalo, a ne sudjelovati u pregovorima. Želimo da javnost i zastupnici steknu bolji uvid u pregovore, posebno najteže teme. Na primjer, u prošlom sazivu smo organizirali široku raspravu o prodaji nekretnina - temi koja je izazivala dosta negativnih reakcija u našoj javnosti.

NACIONAL: Najavili ste odlazak u Bruxelles i sastanke s tamošnjim političarima. Koji je cilj ove mini-turneje?
- Put u Bruxelles sam planirala prije izbora u Nacionalni odbor jer odlazim na sastanak Europske liberalne stranke u kojoj sam potpredsjednica. Budući da ću biti u Bruxellesu, želim to iskoristiti i vidjeti se s ljudima koji su važni za europsku stranu naših pregovora. Želim steći uvid kako obje strane percipiraju pregovore i od predstavnika EU saznati kako oni vide glavne probleme. Za sada je dogovoren susret s povjerenikom za proširenje Europske komisije Olliem Rehnom, a ako će tih dana biti u Bruxellesu, nadam se i razgovoru s Hannesom Swobodom, izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku.

NACIONAL: Upravo je Swoboda izrazio žaljenje što je Sabor izabrao vas, a ne Zorana Milanovića na čelo Nacionalnog odbora?
- Smatram da je to normalna stranačka podrška jer Hannes Swoboda pripada socijalističkoj frakciji u Europskom parlamentu te je stranački kolega ovdašnjim SDP-ovcima. Takvo ponašanje je uobičajeno. Već godinama surađujemo u mješovitom odboru hrvatskog i europskog parlamenta, i sigurna sam da nećemo imati problema u suradnji.

NACIONAL: Podatak da u 2007. Hrvatska nije zatvorila ni jedno poglavlje govori da se ekipa koja vodi državu nije dobro pripremila. Što biste vi napravili?
- Do sada smo zatvorili svega dva pregovaračka poglavlja, i to, nota bene, ona koja je vodio naš član Pero Lučin. Trenutačno imamo 14 otvorenih poglavlja, a za otvaranje je pripremljeno još 8 do deset poglavlja. Sadašnja situacija je rezultat niza okolnosti od kojih na neke nismo mogli utjecati, ali na neke jesmo. Predizborna kampanja je bila duga, a isto tako u par navrata smo Bruxellesu slali negativne poruke.

HANNES SWOBODA nije zadovoljan izborom Vesne Pusić na čelo Saveza za EUHANNES SWOBODA nije zadovoljan izborom Vesne Pusić na čelo Saveza za EUNACIONAL: Na prvom mjestu nesumnjivo je ZERP?
- On je proglašen bez ikakve pripreme i pritom smo našom nedovoljnom diplomatskom aktivnošću dopustili da se Italija i Slovenija ujedine u svom suprotstavljanju, iako oni uopće nemaju zajednički interes. Italiju brine pitanje izlova ribe, a Sloveniju definiranje granice. Apsolutno je pogrešno da naše bilateralne teme postanu pitanje kojim se bavi Europska komisija. Istodobno nismo razradili nikakvu strategiju oko ovog pitanja, ni zašto trebamo ZERP, ni kako ćemo ga provesti.

NACIONAL: Što biste vi napravili?
- Trebalo je još prije godinu dana početi surađivati s Italijom, i zajednički se prijaviti za europske fondove za projekt ekološke zaštite Jadrana, a zatim uključiti i ostale zemlje koje izlaze na Jadran i pokrenuti zajednički projekt zaštite Jadranskog mora. Takav projekt predstavlja i primjenu Protokola iz Kyota i vjerujem da bi dobio sredstva iz EU fondova. Što se tiče izlova ribe, mogli smo položaj hrvatskih ribara podići na status ribara iz EU i tako ih prestati diskriminirati, a paralelno smo odmah mogli početi primjenjivati zajedničku europsku politiku o ribarstvu, koja će se ionako početi primjenjivati za 2-4 godine. Također trebamo razgovarati s Talijanima o zaštiti ribe u Jadranu. Pogoditi pravi trenutak u politici je važna stvar, a mi stalno kasnimo. Da smo prije godinu dana krenuli voditi ovakvu proaktivnu ekološku politiku svi bi nas u tome podržali, a danas se ovakav prijedlog može tumačiti kao da se pokušavamo izvući iz neugodne situacije. Osim toga ZERP je u Hrvatskoj postao pitanje nacionalnog ponosa, a to znači da smo upali u opasnu slijepu ulicu. Onog trenutka kada o ZERP-u počnemo razmišljati kao o zaštiti ribe i okoliša, a manje kao o nacionalnom ponosu, bit ćemo u stanju izići iz ove teške situacije.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima s premijerom Sanaderom. Prema nekim teorijama vaš izbor predstavlja dokaz o približavanju HNS-a i HDZ-a?
- U HDZ-u su mogli učiniti i drugi korak i izabrati me za potpredsjednicu Sabora. Možemo obrnuti tezu i reći da je HDZ želio popraviti odnos sa SDP-om pa su dvoje njihovih članova izabrali za potpredsjednike Sabora. Od samog početka je bilo jasno da će HDZ podržati HNS za jedno od tri preostala mjesta, a kako u SDP-u nisu željeli odustati od potpredsjedničkih funkcija, moj izbor za predsjednicu Nacionalnog odbora je logičan. Da je SDP povukao kandidaturu za jedno od potpredsjedničkih mjesta, Milanović bi vodio Nacionalni odbor. Sticajem okolnosti godinama smo bili bliski SDP-u i 2003. čak predlagali predizbornu koaliciju. Oni su to odbili. Nakon izbora 2003. i mi i SDP bili smo u opoziciji i logično da smo napadali HDZ. SDP je i na posljednjim izborima odbio naš prijedlog za koalicijom. Nismo se složili, opet smo izgubili izbore, a dva iskustva su dovoljna da nešto naučite.

NACIONAL: Niste ništa rekli o svojim kontaktima s Ivom Sanaderom?
- Korektni su. Nismo se još vidjeli, ali nakon izbora za predsjednicu, Sanader me nazvao i čestitao. Najprije namjeravam formirati odbor, a nakon konstituiranja ćemo na sastanak pozvati i Sanadera jer nas zanimaju njegove procjene o približavanju EU.

NACIONAL: Prije izbora ste istaknuli kandidaturu za ministricu vanjskih poslova. Nije li položaj predsjednice Nacionalnog odbora korak prema položaju šefice diplomacije u budućnosti?
- O tome je sada besmisleno raspravljati. Mislim da nije dobro da su izbori ovako završili, kao što nije dobar ni kadrovski sastav Vlade jer ovo je slaba vlada. Međutim što se tiče stabilnosti, opstat će do kraja mandata, no uvjerena sam da Hrvatska treba snažnu alternativu koja će joj te četiri godine puhati za vratom.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika