28.02.2008. / 14:47

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

SDP i HDZ zajedno za EU

"Ipak se kreće", možda je ovih dana Ivi Sanaderu pala na pamet poznata Galileova izreka, kada je iz Bruxellesa stigla vijest da će Hrvatska ipak nastaviti pregovore s Europskom unijom. Teško je znati kako se Sanader osjećao jer je sam kriv za ZERP i užasno odugovlačenje u pregovorima, ali sada iz sjedišta EU napokon stižu, koliko-toliko pozitivne vijesti. Još je to daleko od povoda za optimizam, međutim Hrvatska više barem ne izgleda poput države koju Europa drži u karanteni i ne pušta ju blizu prije nego ozdravi.

Hannes Swoboda, austrijski socijalist i izvjestitelj Europskog parlamenta još jednom je napravio veliku stvar za Hrvatsku. Prošlog ljeta javno je zagovarao da hrvatsko-slovenski spor treba rješavati međunarodnom arbitražom, a sada je progurao amandman prema kojem ZERP predstavlja bilateralni spor, a ne sukob Zagreba i Bruxellesa. U diplomatskim gabaritima, ovo je jasna poruka europskih zastupnika upućena Slovencima da prestanu toliko gnjaviti. Uostalom, sve je na tragu nedavne kolumne iz Financial Timesa u kojoj se Ljubljanu kritiziralo da predsjedanje EU, prilično nekorektno koristi za vlastite ciljeve.

OK, Hrvatska je uspjela izbjegnuti najgori scenarij i zbog tri kilograma srdela i dvije lignje ući u sukob s Europskom unijom, ali to ne umanjuje činjenicu da Sanader i njegova ekipa još uvijek nisu sasvim sigurno što treba raditi. Hrvatskoj nisu krivi Slovenci jer u proteklih 12 mjeseci nije zatvoreno niti jedno jedino pregovaračko poglavlje, a ocjene o stupnju korupcije, neefikasnom pravosuđu ili prevelikim subvencijama u pojedine gospodarske sektore, tek su neznatno blaže nego prije nekoliko godina. Treba biti otvoren: za zastoj u pregovorima samo djelomično su odgovorne zemlje kao što je Slovenija, ali daleko najveća krivnja je na sadašnjoj državnoj administraciji, od loših lokalnih vlasti, preko sporih i lijenih saborskih zastupnika pa do ureda premijera u kojem očekuju da se problemi riješe sami od sebe.

Da bi se situacija promijenila neophodno je postići istinski nacionalni konsenzus, a preduvjet je suradnja dvije vodeće stranke HDZ i SDP. U tom smislu, Zoran Milanović je dobro reagirao najavom da će podržati Sanadera i vladu u pokušajima pregovora s Unijom. Njegova najava dobila bi kudikamo snažniji efekt da ju je Milanović izrekao s položaja čelnika Saveza za Europu, ali šef opozicije se tjednima bespotrebno sukobljavao s HNS-om, i osobno je zaslužan (čitaj:odgovoran) jer je ova značajna sinekura na kraju pripala Vesni Pusić.

Bez obzira na ovakve taktičke propuste, pozitivna je potpora Socijaldemokratske partije ulasku Hrvatske u EU i NATO. Završetak pregovora do sredine 2009. postaje imperativ, i eventualni kiks predstavljati će golemu mrlju na političkoj biografiji Ive Sanadera, ali štetu će osjećati cijela Hrvatska. Zato suradnja Sanadera i Milanovića postaje imperativ u kojem i jedan i drugi moraju obuzdati vlastite taštine.

Vezane vijesti

Nešto je naopako kada premijer određuje cijenu jogurta

Nije vijest kada radnici napadnu poslodavce, ali jest kada se javno sukobe najbogatiji ljudi u Hrvatskoj. U ovom slučaju, svađu je inicirao splitski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika