Objavljeno u Nacionalu br. 642, 2008-03-03

Autor: Maroje Mihovilović

HARRY U AFGANISTANU

Princa odao kralj skandala

VLASNIK WEB STRANICE drudgereport.com, Matt Drudge, prekinuo je vojnu misiju princa Harryja u Afganistanu jer je do njega slučajno došla informacija koju su britanski mediji skrivali

U Afganistanu je princ Harry služio s gurkama, britanskim plaćenicima rodom iz Nepala koji se smatraju svjetskom vojnom elitomU Afganistanu je princ Harry služio s gurkama, britanskim plaćenicima rodom iz Nepala koji se smatraju svjetskom vojnom elitomBritanski mediji iznimno su kompetitivni, nastoje jedni druge preduhitriti pri objavljivanju ekskluzivnih vijesti. Ali postoje situacije kada se mediji dogovaraju o nekim stvarima, a znaju biti i vrlo lojalni državi ako ocijene da je to potrebno. Britanski tisak, na primjer, desetljećima poštuje zahtjeve da ne otkriva sigurnosno osjetljive činjenice ako dobije takav službeni zahtjev iz ministarstva obrane.

U kasno proljeće 2007. britansko ministarstvo obrane pozvalo je predstavnike glavnih britanskih medija na dogovor o jednoj, po mišljenju zapovjednika britanske vojske, sigurnosno osjetljivoj stvari. Princ Harry, 23-godišnji unuk kraljice Elizabete II., mlađi sin britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa, završio je britansku vojnu akademiju Sandhurst te postao aktivni pripadnik britanske kopnene vojske kao potporučnik. Bilo je predviđeno da njegova pukovnija u prvoj polovini 2007. ode na službu u južni Irak, te je i Harry trebao ići sa svojim vojnicima. Šef glavnog stožera britanske vojske bio je tada procijenio da bi, zbog publiciteta, i Harry i njegovi suborci bili u jako velikoj opasnosti jer bi pripadnici Al Qaede ili irački pobunjenici mogli organizirati akcije da se on ubije ili otme kad bi iz britanskog tiska saznali kada će i gdje Harry u Iraku biti raspoređen.

Harry je bio vrlo razočaran zbog toga. Imao je samo 13 godina kada mu je 1997. u prometnoj nesreći u Parizu poginula majka, i to je vrlo teško primio. Otac Charles jako se za njega brinuo, ali se on nije iskazao intelektualnom snagom i karakterom kao njegov stariji brat William, nego je s njim i u školi i izvan nje bilo mnogo problema. Mediji su o njegovim skandalima dosta pisali, posebno kada je na jednu kostimiranu zabavu došao odjeven u nacističku uniformu s kukastim križem na rukavu.


PRINC ANDREW Harryjev stric služio je 22 godine u mornarici i ratovao protiv Argentine na FalklandimaPRINC ANDREW Harryjev stric služio je 22 godine u mornarici i ratovao protiv Argentine na FalklandimaOd početka je bilo jasno da Harry nema intelektualne kapacitete da ode na studij, pa je zato otišao na vojnu akademiju u Sandhurst. Od rane mladosti pokazivao je zanimanje za vojsku, što je bilo u skladu i s britanskom dinastičkom praksom, po kojoj su najčešće mlađa braća prijestolonasljednika odlazila u britanske oružane snage.

Harry se jako dobro snašao u vojsci, a odluka da ne može sa svojim vojnicima ići u Irak učinila mu se nepravednom jer je ona, po njegovu mišljenju, izravno ugrožavala njegovu vojnu karijeru. Stoga je zaprijetio da će napustiti vojsku ako mu neće biti dopušteno da ima iste obveze i prava kao i drugi časnici njegova ranga. Njegova prijetnja je bila primljena vrlo ozbiljno, jer bi bila sramota i za vojsku, i za dinastiju, a i za njega da on doista napusti oružane snage. Zato je u vrhu vojske skovan plan kako da Harry bude pravi vojnik, a da ne bude ugrožena niti njegova, niti sigurnost njegovih suboraca, ali za to je bila potrebna suradnja britanskih medija. Ocijenjeno je da on može otići na ratište, ali pod uvjetom da se to ne zna. Predstavnici britanskih medija bili su pozvani u britansko ministarstvo obrane da kažu jesu li spremni da šute o tome, i oni su se složili.

POTPORUČNIK HARRY WINDSOR u vojsci je ime pod kojim se vodi britanski princPOTPORUČNIK HARRY WINDSOR u vojsci je ime pod kojim se vodi britanski princTek nakon što je dobilo jamstva medija zapovjedništvo britanske armije odlučilo je Harryja poslati na bojište, ali ne u južni Irak gdje je bilo prvo predviđeno, nego u Afganistan, gdje Velika Britanija ima 8000 vojnika, te gdje se stalno vode borbe. On je napustio svoju dotadašnju postrojbu, koja je u Iraku, te je premješten u Prvi pješački bataljun gurka. Taj bataljun čine mahom gurke, profesionalni plaćenici iz Nepala, koji već jako dugo služe u britanskoj vojsci pod komandom britanskih časnika, a smatraju se jednim od najboljih vojnika na svijetu. Promijenjena je i specijalnost potporučnika Harryja Windsora, kako ga znaju u armiji. Postao je časnik za vezu između pješačke postrojbe na terenu sa zračnim snagama, pa on u trenucima sukoba poziva u pomoć borbene avione da napadnu ciljeve neprijatelja ili helikoptere da evakuiraju ranjene ili dovedu specijalističke timove. Kasnije je ipak išao i u patrole.

Ta mala privremena baza gdje je on u početku operirao nije bila na nekom zaštićenom mjestu, nego, naprotiv, na najistaknutijem mjestu u južnom dijelu afganistanske pokrajine Helmand, gdje se britanski vojnici svakodnevno bore s talibanima. Afganistanska vlada sa svojom vojskom i međunarodnim snagama drži pod kontrolom srednji i sjeverni dio zemlje, ali značajna područja na jugu ponovo su pod kontrolom talibana. Riječ je o strateški ključnom području gdje su talibani posljednjih godina intenzivirali svoju aktivnost, a upravo su taj sjeverni dio pokrajine Helmand, gdje operira britanska vojska, željeli koristiti kao bazu za prodor prema srednjem dijelu Afganistana. Uz to, od kada su talibani tamo intenzivirali djelovanje, ponovo se povećala proizvodnja opijuma, koju britanska vojska želi obuzdati. Britanske su snage odgovorile na tu talibansku aktivnost vojnim sredstvima, pa se upravo u vrijeme Harryjeva dolaska u to područje intenzivirala vojna aktivnost, pri čemu su britanske snage bile dosta uspješne, jer su opet preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Musa Qala.

FOTOREPORTERIMA i televizijskim snimateljima je princ Harry ispunio svoj dio pogodbe tako da im je strpljivo pozirao u raznim situacijamaFOTOREPORTERIMA i televizijskim snimateljima je princ Harry ispunio svoj dio pogodbe tako da im je strpljivo pozirao u raznim situacijamaHarry je stigao nekoliko dana nakon borbi oko toga grada i smješten je u privremenu vojnu bazu u pustinji, koja se nalazi oko 500 metara od talibanskih položaja. Ona je stalno izložena talibanskim napadima, pa se oko nje okršaji odvijaju gotovo svakodnevno. Tamo je Harry stigao 14. prosinca i u njoj proveo najviše vremena, ali je sada, kako tvrdi britansko zapovjedništvo, na drugom operativnom zadatku, koji se iz sigurnosnih razloga drži u tajnosti.

Sve kako je bilo dogovoreno između ministarstva obrane i britanskih medija savršeno je funkcioniralo, zavladala je potpuna medijska šutnja o Harryju, što je bilo neobično jer su britanski mediji prije gotovo svakodnevno pisali o njemu. Možda bi tako bilo i dalje, te bi Harry odradio sva četiri mjeseca, koliko je bilo predviđeno da ostane u Afganistanu, da ženski list New Idea iz Australije, koji nije znao za dogovor o šutnji, nije počeo pisati o tome kako je njegov dopisnik u Londonu saznao da je Harry na bojištu u Afganistanu.

Prvu je vijest taj list objavio još 7. siječnja, ali na nju nitko nije obratio pozornost. Kasnije je objavio još jednu vijest o tome. Urednica tjednika New Idea ovih je dana objasnila da su vijesti o Harryjevu ratovanju objavili zato što im nitko nije rekao da postoji medijski dogovor o šutnji.

Tu je vijest poslije prenio i jedan njemački list, a tek tada ju je slučajno zapazio najslavniji američki internetski novinar Matt Drudge. On je smjesta shvatio da je to senzacija; odlučio ju je provjeriti i ustanovio da je točna. Taj svojeglavi, ekscentrični samotnjak posljednjih je godina postao prava medijska institucija. Sredinom devedesetih, dok je bijedno živio u Los Angelesu, pokrenuo je jednostavan internetski site na kojem je objavljivao tračerske vijesti iz svijeta show businessa, a budući da su među njima bile i vijesti kojih su se drugi libili, počeo je stjecati sve više čitatelja. Proslavio se kada je 1998. saznao za priču kako je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton imao seksualne odnose s mladom volonterkom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky, te kako u redakciji američkog magazina Newsweek to znaju, ali ne žele objaviti. On je vijest objavio, potaknuo golem skandal zbog kojeg je Clinton umalo smijenjen s predsjedničkog mjesta, a on je postao medijska zvijezda. Nakon toga objavio je i druge senzacije. On mjesečno zarađuje 250.000 dolara, živi u vili na Floridi, ali se nigdje u javnosti ne pojavljuje jer, kako kaže, nema za to vremena.

MATT DRUDGE, internetski novinar proslavljen po otkriću afere Billa Clintona s Monicom LewinskyMATT DRUDGE, internetski novinar proslavljen po otkriću afere Billa Clintona s Monicom LewinskyOn je informaciju o tome kako je Harry u Afganistanu provjerio kod svojih izvora u američkoj TV-mreži CNN, te tamo saznao da i oni za to znaju, ali da to nisu objavili zbog spomenutog medijskog dogovora. On je to odmah objavio, a budući da je njegov internetski site najčitaniji informativni internetski site na svijetu, te ga dnevno posjećuje 20 milijuna ljudi, vijest se odmah svuda proširila. Nakon toga se tajna više nije mogla čuvati, pa ju je prvo potvrdilo britansko ministarstvo obrane, a potom su je objavili svi vodeći britanski mediji. Oni su odmah izvadili iz svojih tajnih arhiva i sve spomenute recentno snimljene materijale, intervjue s Harryjem prije njegova odlaska u Afganistan, televizijske reportaže u kojima je on snimljen sa svojim suborcima gurkama u patroli u jednom afganistanskom selu, te u svojem šatoru kako komunicira s avionima gledajući na ekranu laptopa snimke neprijateljskih položaja napravljene iz bespilotne letjelice. Tajna je razotkrivena, a opća je procjena bila da će Harry odmah biti povučen iz Afganistana, što se i dogodilo.

Time su mnogi bili zadovoljni, ali ne svi. Među nezadovoljnicima je najistaknutiji ugledni politički komentator britanske TV-mreže ITN Jon Snow, koji je oštro kritizirao britanske medije što su pristali na tu medijsku šutnju. Na svojem blogu Jon Snow je napisao: “Nisam vjerovao da ću ikada zahvaljivati Bogu što postoji Matt Drudge. Urednici su se prije tri mjeseca obvezali na šutnju u vezi s Harryjevim odlaskom u Afganistan. Sada je Drudge razbio tu šutnju, a veliko je pitanje hoće li nakon nje slušatelji radija, gledatelji televizije i čitatelji novina ikada više vjerovati šefovima naših medija.”

Kompenzacija za medijsku omertu

Za svoju šutnju mediji su dobili odgovarajuću kompenzaciju - prije odlaska na bojište Harry je dao niz intervjua koje će oni koristiti kolektivno, te koje su se obvezali objaviti tek kad se vrati. Nekim televizijskim ekipama bilo je nekoliko tjedana kasnije omogućeno da snime Harryja na bojištu, razgovaraju s njim, ali uz obećanje da će te snimke distribuirati svim zainteresiranim TV-stanicama i objaviti ih po njegovu povratku.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika