Objavljeno u Nacionalu br. 642, 2008-03-03

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Krstulović tuži Slovence za milijun eura

Vodeći slovenski kinoprikazivač Kolosej kinematografi odbijao je najmanje godinu dana u svojim kinima prikazivati filmove koje distribuira tvrtka Blitz

Hrvoje Krstulović, direktor i vlasnik vodećeg hrvatskog distributera Blitz film i videoHrvoje Krstulović, direktor i vlasnik vodećeg hrvatskog distributera Blitz film i video Tvrtka Blitz film i video, u vlasništvu Hrvoja Krstulovića, podnijela je na ljubljanskom sudu tužbu protiv vodećeg slovenskog kinoprikazivača Kolosej kinematografa, zbog navodne zlouporebe monopolnog položaja. Filmski ditributer Blitz od Koloseja traži povrat štete od 943.449 eura, koju je Blitz prerpio, kako kaže Krstulović, jer mu je slovenski kinoprikazivač blokirao gotovo sve filmove od ožujka 2004. do veljače 2005.

Pravo na tužbu Blitz je stekao nakon odluke slovenske antimonopolne agencije koja je u srpnju utvrdila da je Kolosej barem godinu dana zloupotrebljavao dominantni položaj na tržištu kinematografskih filmova odbijajući u svojim kinima prikazivati filmove koje distribuira Blitz. Kolosej u vlasništvu ima četiri kino centra u Ljubljani, Mariboru, Kopru i Kranju, s ukupno 27 dvorana. Kako tvrde u Blitzu, uprava Koloseja zahtijevala je sklapanje poddistribucijskih ugovora te tako diskriminirala najvećeg hrvatskog filmskog distributera.

Antimonopolna agencija rješenje je izdala nakon završenog upravnog postupka, a slijedit će i prekršajni postupak. Iako je prva rasprava na Okružnom sudu u Ljubljani zakazana za 22. travnja, Kolosej je uložio žalbu na odluku slovenske agencije, kao i na tužbu Blitza.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika