04.03.2008. / 09:34

Autor: Željko Rogošić

MUP

Rončević razmišlja o Benkovoj smjeni

Sve je oštriji sukob ministra unutrašnjih poslova Berislava Rončevića i ravnatelja policije Marijana Benka oko ustroja MUP-a, što bi moglo dovesti i do Benkove smjene, doznao je Nacional iz krugova bliskih policiji. Rončeviću ne odgovara relativna samostalnost Marijana Benka i ravnateljstva policije, jer smatra da tako nema potpunu kontrolu nad svim zbivanjima u MUP-u. Zato razmišlja o novom preustroju MUP-a, a ako to ne bi mogao realizirati, onda bi u prvom koraku na mjesto ravnatelja htio postaviti sebi odanu osobu. Među takvima se kao ozbiljan kandidat za novog ravnatelja policije već spominje pukovnik Spomenko Eljuga, visoki dužnosnik Vojno-sigurnosne agencije (VSOA).

Eljuga je 90-ih bio osoba od povjerenja Markice Rebića i Ivića Pašalića. Eljuga je bio Rebićev pomoćnik za posebne oblike djelovanja i jedan od trojice najmoćnijih ljudi SIS-a, koji je organizirao i provodio tajna praćenja i snimanja novinara, pojedinih tada oporbenih političara i članova nevladinih udruga. Posebno je ostala zabilježena njegova aktivna uloga u akciji “Kameleon”, koju je Nacional razotkrio 2000./2001., a u kojoj su agenti SIS-a pratili članove nevladinih udruga, provaljivali u njihove prostorije i otuđivali kompjutere i dokumentaciju. Nakon postupka tadašnjeg UNS-a, Eljuga i još šest djelatnika SIS-a smijenjeni su s dužnosti i sklonjeni iz SIS-a. Među njima jedino se Eljuga vratio u VSOA-u, već neko vrijeme lobira kako bi postao zamjenik ravnatelja VSOA-e, a sada je i u kombinaciji za novog ravnatelja policije.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika