Objavljeno u Nacionalu br. 644, 2008-03-17

Autor: Maroje Mihovilović

BORAC PROTIV POROKA U SEKS SKANDALU

Guverneru supruga odobrila ostavku

GUVERNERU države New York Eliotu Spitzeru karijeru je uništilo otkriće da je unajmio 22-godišnju prostitutku Kristen

Eliot Spitzer uspio je podnijeti ostavku tek iz drugog pokušaja, dva dana nakon izbijanja skandalaEliot Spitzer uspio je podnijeti ostavku tek iz drugog pokušaja, dva dana nakon izbijanja skandalaVeliki seksualni skandal uništio je karijeru Eliota Spitzera, popularnog demokratskoga guvernera američke savezne države New York, ali posredno pogodio i cijelu Demokratsku stranku, pa se mnogi američki komentatori pitaju može li taj skandal nauditi demokratskim kandidatima na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Opće je uvjerenje da je za Demokratsku stranku velika sreća da je taj skandal izbio sada, a ne ujesen neposredno prije predsjedničkih izbora, ali da bi ipak mogao imati neke reperkusije za predsjedničke izbore ako se demokratski predsjednički kandidati, a i cijela stranka ne postave na odgovarajući način prema tom skandalu.

Skandal je izbio u ponedjeljak, 10. ožujka, kad je najugledniji američki dnevni list The New York Times objavio vijest da je guverner Spitzer umiješan u aferu s jednom mrežom prostitutki. Vijest je bila senzacionalna jer je guverner Spitzer 2006. izabran na taj položaj uvelike stoga što se u prethodnim godinama istakao kao državni tužitelj vrlo oštar u borbi protiv kriminala. Spitzer se rodio 1959. u bogatoj židovskoj newyorškoj obitelji, pohađao je najbolje lokalne škole, te diplomirao na Princetonu i magistrirao na Harvardu s najboljim ocjenama. Na Harvardu je upoznao isto tako uspješnu studenticu prava Sildu Hall te se njome oženio.

ASHLEY YOUMANS, Spitzerova prostitutka umjetničkog imena KristenASHLEY YOUMANS, Spitzerova prostitutka umjetničkog imena KristenPo završetku studija radio je kratko u jednoj privatnoj tvrtki, ali je potom otišao u državnu službu jer ga je zanimao tužiteljski rad. Vrlo je brzo napredovao i postao državnim tužiteljem New Yorka. Istaknuo se raznim spektakularnim slučajevima, pa je tako podigao optužnice protiv nekoliko mafijaških obitelji i bio zaslužan za razbijanje moćne mafijaške obitelji Gambino. Uz to, otkrio je mnogo krupnih kriminalnih slučajeva u poslovnom svijetu, oštro se borio protiv korupcije, a među njegove uspjehe spada i razbijanje barem dviju mreža prostitutki. Zahvaljujući tužiteljskim uspjesima postao je prilično popularan, što mu je otvorilo mogućnost karijere u politici. Godine 2006. kandidirao se za guvernera američke savezne države New York i pobijedio. I na guvernerskom mjestu je isticao potrebu borbe protiv korupcije i kriminala, pa je zato javnost bila zgranuta kad je objavljeno da je i on uključen u seksualnu aferu. The New York Times tvrdi da je Spitzerova umiješanost u aferu otkrivena slučajno u velikoj policijskoj istrazi koju je odobrio sam američki ministar pravosuđa. Istraga je pokrenuta sredinom 2007. nakon što je jedna američka banka zamijetila sumnjive prijenose novca sa Spitzerova bankovnog računa, te to prijavila policiji, kao što je to obvezna po zakonu o borbi protiv pranja novca. Spitzer je počeo predizbornu kampanju za guvernerske izbore 2010., pa je bio i pod posebnom paskom. Bio je sumnjiv jer je slao novac sa svojeg računa na sumnjive bankovne račune fiktivnih kompanija, a službenici banke, koji takve sumnjive transakcije analiziraju, procijenili su da je možda riječ o predizbornom pranju novca. Policijski istražitelji počeli su pratiti tok tog novca te je ustanovljeno da su te nepostojeće tvrtke zapravo kulisa iza koje se krije mreža prostitutki te da je tako Spitzer plaćao usluge prostitutki.


Policija je otkrila da je ta mreža operirala pod imenom Emperors Club VIP, predstavljala se kao escort agencija, te na internetu reklamirala svoje djevojke. Ustanovljeno je da je riječ o četrdesetak elitnih prostitutki, koje su se sastajale s klijentima u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Chicagu, Miamiju i Parizu, te bile spremne putovati u gradove gdje su klijenti tražili njihove usluge. Cijene usluga su bile enormne, i do 5000 dolara na sat, što pokazuje da je i klijentela bila probrana i jako bogata. O istrazi je obaviješten ministar pravosuđa, koji je odobrio da se prisluškuju telefonski razgovori osoba za koje se sumnjalo da su povezane s tom mrežom, te da se skupe potrebni dokumenti, bankovni i hotelski računi, dokumenti o avionskim kartama. Snimljeno je oko 5000 telefonskih razgovora i skupljeno oko 6000 dokumenata, te identificirane četiri osobe - jedan stariji muškarac i tri mlađe žene iz New Jerseyja, koji su vodili tu mrežu, primali narudžbe, naplaćivali usluge, obavljali čak i svojevrsni marketing. U tijeku istrage identificirani su i neki klijenti, među njima i “Klijent broj 9”, a to je bio Spitzer. Ustanovljeno je da je on u više navrata koristio usluge te mreže, u tijeku istrage, navodno, osam puta, posljednji put 13. veljače, tijekom službenog puta u Washington, gdje je svjedočio pred jednom komisijom američkog Kongresa i nastupio u jednoj televizijskoj emisiji. Prisluškivanjem telefona saznalo se da je on prije puta dogovorio sa službenicima agencije Emperors Clup VIP da iz New Yorka u Washington tog dana dođe jedna vrhunska prostitutka koja se u agenciji vodila pod nadimkom Kristen. Tijekom dogovora o njihovu susretu on je obećao da će joj platiti put i smještaj, nadoknaditi troškove i dati honorar, a dao je i upute kako će ući u elitni washingtonski hotel Mayflower. Interesirao se kakva je Kristen, a rekli su mu da je “sitna rasta, vrlo zgodna, sposobna za sve uobičajene stvari”. Oni su se tamo sastali, imali seksualne odnose, za što joj je on platio 4300 dolara. Ona je nakon susreta nazvala ljude u agenciji, te im uzbuđeno rekla: “O moj Bože, sad sam shvatila da je taj čovjek guverner New Yorka.” Policajci koji su prisluškivali telefonske razgovore tako su saznali tko je “Klijent broj 9”.

KRISTEN na slikama s MySpaceaKRISTEN na slikama s MySpaceaNakon višemjesečne istrage policija je odlučila akciju privesti kraju, pa je uhitila četiri osobe koje su vodile mrežu, ali i obavijestila neke klijente da su zahvaćeni istragom. Tako je to u petak, 7. ožujka, saznao i Spitzer, a u nedjelju su saznali i novinari The New York Timesa. Izbila je golema afera, te se odmah otvorilo pitanje može li Spitzer nakon tog otkrića ostati na svojem položaju, posebno u svjetlu njegova dotadašnjeg rada i imidža borca protiv kriminala koji je sam izgradio. Ne samo da to otkriće pokazuje da je on bio veliki licemjer, nego bi se, tvrdili su neki pravosudni izvori, zbog spomenutih ilegalnih bankovnih transakcija mogao naći i sam na udaru zakona. Neki su novinski komentatori ocijenili da će on morati podnijeti ostavku, ali je bilo i onih koji su bili oprezniji u svojim prvim ocjenama, podsjećajući na slične slučajeve gdje je otkriveno da su političari imali veze s prostitutkama, te bili u raznim drugim seksualnim skandalima, pa su ipak preživjeli političke bure i ostali na svojem položaju. Sam Spitzer je u ponedjeljak stao pred novinare i dao izjavu za tisak u kojoj je rekao da je napravio veliku pogrešku, da se svima zbog toga ispričava, posebno svojoj obitelji, ali ostavku nije spominjao.

Ta njegova gesta bila je jako zanimljiva, ne toliko po sadržaju, nego po formi. On se, naime, pred novinarima pojavio zajedno sa suprugom, koja je - dok je čitao tekst izjave - stajala pokraj njega, te potom izišla zajedno s njim. Drugog dana u novinama je bilo mnoštvo komentara te scene, jer su se mnogi pitali zbog čega je ona odlučila - iako je očito u cijeloj aferi ona ponižena - pojaviti se ovako sa svojim mužem i dati mu zapravo potporu. Neki su novinski komentatori podsjetili na druge slučajeve gdje su žene u istovjetnim situacijama zajedno sa svojim muževima preljubnicima ili nevjernicima izlazile pred novinare i javnost i podržale ih. Javile su se i komentatorice koje su to uzele kao dokaz kako su žene političara slabe i nemoćne, u vlasti svojih muževa, prisiljene da budu tako ponižene. Jedan komentator američke TV-mreže CNN rekao je da bi se on, da tako prevari ženu, našao u sasvim drukčijoj situaciji. Vjerojatno bi ležao na podu kuhinje sav krvav od rane od metka koji je žena ispalila iz njegova pištolja, a ona bi stajala iznad njega s pištoljem u ruci i pitala ga: “Slušaj, svinjo, kako se ponovo puni ova stvar?”

MAYFLOWER, elitni washingtonski hotel u koji je Spitzer pozvao Kristen: za seksualne usluge tada joj je platio 4300 dolaraMAYFLOWER, elitni washingtonski hotel u koji je Spitzer pozvao Kristen: za seksualne usluge tada joj je platio 4300 dolaraNo već sljedećih dana pojavila su se u tisku drukčija objašnjenja takvog ponašanja Silde Hall Spitzer. Otkriveno je da su je novinari sasvim krivo procijenili. Naime, ona je inzistirala da se pojavi s njim pred novinarima, jer je njen prvi motiv bio da njen muž pokuša održati svoj položaj. On je želio odmah dati ostavku, ali mu ona to nije dopustila. Svojim prijateljicama rekla je da je ogorčena onim što je suprug napravio, ali ona treba misliti na budućnost njihovih triju kćeri. Rekla je mužu da se svima ispriča, da se stalno ispričava svakome koga sretne, čak i susjedima koje sretne na stubama otmjene kuće na Petoj aveniji iznad Central Parka gdje imaju stan unajmljen za 30.000 dolara mjesečno. Ona se pokazala mnogo čvršćom od njega, što, tvrde oni koji ih poznaju, nije ništa neobično jer je ona u tom braku uvijek bila jača. Ona je nakon završetka studija prava mnogo uspješnije počela karijeru od njega, ali je odustala kada je i njemu krenulo i počela se baviti odgojem kćeri i humanitarnim radom. Tvrdilo se da je svojem mužu jako zamjerila zbog prostitutki, ali ju je najviše zasmetalo što je spavao s Kristen koja - kako je otkrio tisak - ima samo 22 godine, tek nekoliko više od njihove najstarije kćeri.

Nedoumica oko njegove političke sudbine trajala je samo dva dana, jer je postalo jasno da je skandal toliko neugodan za Demokratsku stranku da ga on neće moći politički preživjeti. Zbog Spitzerova skandala u najdelikatnijem položaju se našla predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton, koja se prvo odbila odrediti prema tom događaju rekavši da o svemu još nema dovoljno informacija. Ona je bila u delikatnoj situaciji zato što je ona senatorica iz američke savezne države New York, pa je i po toj osnovi surađivala sa Spitzerom, koji je javno podržavao njenu predsjedničku kandidaturu. Samo je rekla da joj je žao zbog afere, ali Spitzera nije osudila. Naime, slučaj je za nju neugodan zato što su se mnogi sjetili da je i njen suprug Bill Clinton točno prije deset godina bio u sličnoj seksualnoj aferi s volonterkom Bijele kuće, pa je, iako su svi tvrdili da aferu neće preživjeti, ipak ostao na svojem položaju. Ona je tada stala uz svojeg supruga.

ELIOT SPITZER ključna je osoba Demokratske stranke u New YorkuELIOT SPITZER ključna je osoba Demokratske stranke u New YorkuU međuvremenu se afera proširila u još jednom smjeru, koji je za Spitzera bio dodatno neugodan. Naime, u ponedjeljak navečer redakciji The New York Timesa javila se jedna mlada žena i otkrila da je ona prostitutka Kristen s kojom se Spitzer sastao u hotelu Mayflower. Rekla je da se zove Ashley Alexandra Dupré, ima 22 godine, te da je odlučila otkriti svoj identitet jer se u prvim komentarima cijelog ovog slučaja o njoj ružno govorilo, a ona “nije nikakav monstrum”. Novinari su odlučili bolje istražiti tko je ona, a to im nije bilo teško jer ona ima svoju stranicu na internetskom servisu My Space, gdje su bile i neke njene slike, te tekst koji je sama o sebi napisala, a u kojem tvrdi da je njena ambicija da postane pjevačica, jer, kako je napisala, “ja sam muzika, a muzika jest ja”. U svom portretu napisala je kako je u njenom životu bilo jako mnogo teškoća, da dolazi iz razorene obitelji, koju je napustila sa 17 godina, te da se od tada snalazi kako zna.

Novinari su ustanovili da Ashley Alexandra Dupré nije njeno pravo ime, nego da se zapravo zove Ashley Youmans, da je rodom iz dobro stojeće obitelji iz mjesta Belmar u New Jerseyju, da je pohađala tamošnje škole, gdje su je svi znali kao pristojnu, zgodnu i popularnu djevojku. Nije bila žrtva obiteljskog nasilja, kako se indirektno prikazivala na internetu, ako se u to ne ubroji svađa s očuhom koji joj je odbio kupiti novi Porche kad je prvog razbila. Sa 17 godina napustila je dom i preselila se u New York, navodno da se okuša u glazbi. Nije bila stalno u New Yorku, nego je živjela u još nekim gradovima, no od 2006. je, navodno, neprestano nastanjena u New Yorku, te stanuje u prilično otmjenom stanu u četvrti Flatiron, koji plaća 4000 dolara mjesečno. Stalno se može viđati po zabavama u lokalima tog dijela Manhattana, posebno u Greenwich Villageu. Često je putovala u otmjena mjesta u SAD-u i Europi. Prijateljima je tvrdila da živi s bogatim muškarcem koji plaća njen prilično luksuzan život. Tvrdila je i kako pokušava neke snimke svojih pjesama plasirati preko velikih newyorških glazbenih izdavačkih kuća, ali u tome nije imala uspjeha. Uspjela je samo nastupiti u glazbenom spotu jednog poznatog newyorškog rappera.

HILLARY CLINTON u borbi za predsjedničku kandidaturuHILLARY CLINTON u borbi za predsjedničku kandidaturuKad je u medijima objavljeno njeno ime, novinari su kontaktirali s članovima njene obitelji i njenim prijateljima. Svi su se čudili da radi kao prostitutka, ali se nisu zgražali. Neki su rekli da im je sada jasnije kako je financirala svoj luksuzan život. Njena majka je rekla da je njena kći za svoje godine vrlo ozbiljna, te da će i kroz ovu buru proći, jer zna kako da se ponaša i kada je riječ o guverneru.

Otkriće njenog imena izazvalo je golemu aktivnost na internetu. Njeno je ime bilo neko vrijeme peti najtraženiji termin na Googleu, a njenu stranicu na siteu MySpace od ponedjeljka navečer do četvrtka, kada ju je privremeno zatvorila, posjetilo je 4,6 milijuna ljudi. Na tom siteu imala je od prije stavljen link do sitea AmieStreet za skidanje pjesama, gdje se nalazila njena pjesma “Can You Handle Me, Boy” u njenoj interpretaciji. Do tada tu je pjesmu preslušalo tek nekoliko ljudi, a nakon što je otkrila svoj identitet poslušalo ju je 711.000 ljudi. Ona je nakratko zatvorila svoj profil na MySpaceu, a kad ga je nešto kasnije ponovo otvorila, tekst je bio ponešto izmijenjen, a na siteu se nalazio link do još jedne njene pjesme “Move Ya Body”, koju su također mnogi poslušali. U novom tekstu moglo se vidjeti da otvorenije poziva sve zainteresirane za njeno pjevanje da joj se jave.

Otvorilo se odmah pitanje nije li ona svoje ime otkrila proračunato, kako bi iskoristila skandal za svoj publicitet, nešto zaradila, a možda i ušla u svijet glazbe. Uostalom, losangeleska prostitutka Devine Brown, koja je svojedobno bila u središtu skandala kad ju je policija zatekla u trenutku oralnog seksa s britanskim glumcem Hughom Grantom u njegovu automobilu, nakon toga zaradila je 1,6 milijuna dolara, i počela novi život. Neki glazbeni producenti preslušali su Ashleyne pjesme i zaključili da nema talenta, ali procjenjuju da bi zbog svoje nenadane slave možda mogla naći mjesto na rapperskoj sceni. Da će nešto zaraditi, to je sigurno, a to se vidi i po tome što joj je uredništvo erotskog magazina Penthouse ponudilo snimanje za naslovnu stranicu i duplericu.

Američki tabloidi raspisali su se o njoj, tako je i drugi glavni lik tog seksualnog skandala dobio lice i identitet, a to je dodatno naštetilo Spitzeru, jer se medijsko praćenje skandala produljilo. Pritisak na njega da podnese ostavku se povećao, pa je na to napokon pristala i njegova supruga Silda. On je najavio novinarima da će ostavku dati na posebnoj konferenciji za tisak u New Yorku, gdje se ponovo pojavio sa suprugom. Novinari su zamijetili da je ona došla u novom kostimu, elegantnija nego prvi put. Ona sada želi da se skandal što prije zaboravi, jer on već ima ponude za zaposlenje u privatnom sektoru.

Pet milijuna USD zarade

Prema procjenama američkih medija, Ashley Youman, poznatija kao Kristen, mogla bi od svoje neočekivane slave zaraditi oko pet milijuna dolara. Već je u prvom tjednu skandala samo od prodaje svoje glazbe zaradila 200 tisuća dolara, a ponude za snimanja samo pristižu.

Izgubljeni delegat

Hillary Clinton mnogo je izgubila Spitzerovim skandalom. On je bio superdelegat, dužnosnik koji je imao pravo njoj izravno dati glas na konvenciji Demokratske stranke na kojoj će se odlučivati o kandidaturi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika