Objavljeno u Nacionalu br. 644, 2008-03-17

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Geofoto kupio norvešku ProCapturu

Hrvatska geodetska tvrtka postala je većinski vlasnik vodećeg svjetskog proizvođača skenera i softvera za automatsku vektorizaciju

ZVONKO BILJECKI, većinski vlasnik tvrtke Geofoto, u prijelaznom će razdoblju od devet mjeseci biti izvršni direktor preuzete norveške kompanijeZVONKO BILJECKI, većinski vlasnik tvrtke Geofoto, u prijelaznom će razdoblju od devet mjeseci biti izvršni direktor preuzete norveške kompanijeZagrebačka geodetska tvrtka Geofoto postala je većinski vlasnik norveške tvrtke ProCaptura iz Osla, vodećeg svjetskog proizvođača skenera i softverskih rješenja za automatsku vektorizaciju i inteligentne informatičke sustave. Nakon što je kupio 76 posto dionica ProCapture, Geofoto je preuzeo kapitalno znanje automatskog generiranja prostornih objekata, posebnog istraživačkog projekta koji od 2005. financira norveško ministarstvo znanosti i Institute of Computer Science iz Osla.

Norveška tvrtka promijenit će naziv u Geofoto Scandinavia a na čelu će joj biti Knut Flaathen, dosadašnji generalni direktor Državne geodetske uprave Kraljevine Norveške. Zvonko Biljecki, većinski vlasnik i direktor Geofota, bit će izvršni direktor u prijelaznom razdoblju od devet mjeseci.


Kako tvrde u Geofoto grupi, cilj te kompanije je kupnjom ProCapture ovladati jedinstvenom tehnologijom te stvoriti uvjete za nastup na zatvorenom skandinavskom tržištu digitalne kartografije. Geofoto je nedavno sklopio ugovor za aerosnimanje i izradu ortofotokarata za pokrajinu León u Nikaragvi a uskoro se očekuje dobivanje vrijednih poslova i u Saudijskoj Arabiji, na području grada Džede, te projekt izrade ortofotokarata za potrebe razminiravanja iračkog Kurdistana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika