Objavljeno u Nacionalu br. 644, 2008-03-17

Autor: Dean Sinovčić

POZADINA RATA U VRHU HAJDUKA

Vlasnici igrača srušili Jerkova

ŽELJKO JERKOV NAKON SAMO 44 dana na čelu uprave Hajduka predao je vlast skupštini koja nije dopustila stečaj jer bi zajedno s menadžerima igrača izgubili utjecaj i novac koji su dobivali preko kluba

Željko Jerkov želio je da Hajduk postupno proda sve igrače čiji su menadžeri osobe koje više zanima novac, a manje Hajduk, i da pod novim uvjetima potpišu ugovore s igračima iz omladinske škole klubaŽeljko Jerkov želio je da Hajduk postupno proda sve igrače čiji su menadžeri osobe koje više zanima novac, a manje Hajduk, i da pod novim uvjetima potpišu ugovore s igračima iz omladinske škole klubaNakon samo 44 dana Željko Jerkov, predsjednik upravnog odbora Hajduka, kapitulirao je i predao vlast onima kojima je najviše smetao, predsjedniku Skupštine Anti Nosiću, zubaru i predsjedniku Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te potpredsjednicima Skupštine Mirku Klariću, umirovljenom pukovniku, i Vinku Bajroviću, umirovljenom prosvjetnom radniku i bivšem tajniku košarkaškog kluba Jugoplastika. Njih trojica uspjeli su spriječiti Jerkova u naumu da programiranim stečajem očisti Hajduk od financijskih dugova i krene od nule u stvaranju kluba koji će poslovati financijski transparentno i u kojem neće vladati menadžeri koji, kontrolirajući igrače, kontroliraju i klub. Hajdukom bi, odlaskom u stečaj, kao i u svakom drugom neuspješnom poduzeću, zavladao stečajni upravitelj, a to je nešto što Nosić, Klarić, Bajrović i grupa menadžera nisu mogli dopustiti jer bi time izgubili utjecaj i novac koji su dobivali preko Hajduka. Stečajni upravitelj postavio bi Jerkova za svog pomoćnika i suspendirao sve organe kluba, tako da čelnici Skupštine ne bi imali nikakav utjecaj. Takvi planovi Željka Jerkova na kraju su spriječeni.

MILJENKO ŽAJA KROJF postao je menadžer Hajdukovu igraču Nikoli Kaliniću nakon što je prvi menadžer Nediljko Žaja ustrijeljen u lovuMILJENKO ŽAJA KROJF postao je menadžer Hajdukovu igraču Nikoli Kaliniću nakon što je prvi menadžer Nediljko Žaja ustrijeljen u lovu“Svaki igrač ima menadžera i to nije problem. Problem nastaje kad ti menadžeri određuju sastav Hajduka“, rekao nam je nedavno pripadnik Jerkovljeve struje objašnjavajući nam planove za preustroj kluba. Bitan dio u preustroju bila je promjena odnosa kluba spram igrača i njihovih menadžera. Poznato je da je u ovom trenutku Siniša Šošo menadžer Anti Rukavini i Goranu Sabliću, da njegova tvrtka “Pharos sport“ daje plaću rumunjskom igraču Florianu Cernatu koji je posuđen Hajduku te da je menadžer i nedavno prodanog igrača Mirka Hrgovića. Prije desetak godina ubio je u sinjskoj diskoteci Antu Ćurkovića i zbog toga osuđen na 11 godina zatvora, ali je nakon odsluženih sedam godina pušten na slobodu. Kaže, sve je bio splet nesretnih okolnosti. Osim spomenutih igrača, malo je poznato da brigu o trenutačno najvrednijem igraču Hajduka, napadaču Nikoli Kaliniću, vodi Miljenko Žaja Krojf koji je bio više puta sumnjičen za kriminalne djelatnosti, ali nikada pravomoćno osuđen. Kad je Kalinić prije tri godine proglašen velikim talentom, njegova se obitelj za financijsku pomoć za nastavak karijere obratila prijatelju Nediljku Žaji, vlasniku restorana “Lučica“ u Splitu, koji je s Kalinićem potpisao ugovor. Prije dvije godine Žaja je poginuo u lovu kad ga je slučajno ustrijelio njegov prijatelj. Brigu o Nikoli Kaliniću preuzeo je tada Žajin sin Frane, ali kako je on neiskusan, u pomoć je došao njegov rođak Miljenko Žaja Krojf i preuzeo brigu o Kaliniću. Mali problem bio je u tome što je ugovor o zastupanju u inozemstvu Kalinić imao s Markom Naletilićem, najpoznatijim hrvatskim menadžerom, ali taj je problem riješen nakon što je Krojf obavijestio Naletilića da se ugovor raskida. Naletilić je taj prijedlog odmah prihvatio, ne tražeći naknadu za jednostrani raskid ugovora.


O utjecaju menadžera na sastav Hajduka nitko se nije usudio javno govoriti, a javne tvrdnje Siniše Šoše kako je sramota što tadašnji trener Zoran Vulić ne stavlja u momčad Antu Rukavinu, nitko nije uzimao kao ozbiljnu prijetnju. Sve je to trajalo do prije pet mjeseci kad je Luka Bonačić javno rekao da da su ga prije dvije godine izudarali bejzbolskom palicom oni kojima je smetalo što on sam sastavlja momčad i ne sluša savjete raznoraznih menadžera. Ujedno je rekao da su i on i kasniji treneri Ivan Pudar i Sergije Krešić otišli pod pritiskom menadžera koji su sastavljali momčad i htjeli da igraju oni igrači čiji su oni vlasnici, kako bi ih mogli dobro prodati.

SINIŠA ŠOŠO menadžer je Hajdukovih igrača Ante Rukavine i Gorana Sablića, a njegova tvrtka Pharos Sport daje plaću i Florianu CernatuSINIŠA ŠOŠO menadžer je Hajdukovih igrača Ante Rukavine i Gorana Sablića, a njegova tvrtka Pharos Sport daje plaću i Florianu CernatuŽeljko Jerkov i njegovi suradnici željeli su da Hajduk postupno proda sve igrače čiji su menadžeri osobe koje više zanima novac a manje Hajduk te da u sljedećih nekoliko godina, pod drukčijim uvjetima, potpišu ugovore s igračima iz Hajdukove omladinske škole. “Htjeli smo se organizirati onako kako je to napravio Zdravko Mamić u Dinamu. Opće je poznato da se samo igrači iz Dinama i Hajduka mogu prodati u inozemstvu za višemilijunske iznose. Budući da je Mamić sumnjivim menadžerima zatvorio sve prilaze Dinamu, Hajduk im je ostao jedina prilika. Mi igrače s takvim menadžerima nismo namjeravali prodati odmah, jer bi nam se moglo dogoditi da sljedeće sezone, igrajući s 18-godišnjacima, ispadnemo u drugu ligu. Međutim, htjeli smo promijeniti ustaljene odnose“, rekao nam je izvor iz Jerkovljeva okruženja.

Za početak, Jerkovljeva namjera bila je potpisivati takve ugovore s igračima u kojima bi jasno pisalo da kompletna odšteta pri odlasku u inozemstvo pripada Hajduku. To je pravilo koje se poštuje u većini europskih liga, pri čemu cijena transfera označava novac koji jedan klub daje drugome za kupnju igrača. Igrač nema ništa s tim novcem nego igra za godišnju plaću, a od te plaće određeni postotak pripada menadžeru. Hrvatski klubovi, međutim, potpisuju ugovore s igračima u kojima im obećaju postotak od inozemnog transfera ili igračev menadžer traži novac od transfera jer ga je on, a ne klub, plaćao u vrijeme kad klub nije imao novaca. Primjerice, Šošo plaća Rukavinu jer Hajduk, koji je u dugovima, za to nema novaca, ali Šošo uzima i novac od transfera. Hajduk pri tome služi samo kao izlog za inozemnke klubove-kupce što je Jerkov htio ukinuti, ali nije uspio.

VRH SKUPŠTINE HAJDUKA Vinko Bajrović, Ante Nosić i Mirko Klarić spriječili su Željka Jerkova da stečajem Hajduka riješi problem financijskih dugova klubaVRH SKUPŠTINE HAJDUKA Vinko Bajrović, Ante Nosić i Mirko Klarić spriječili su Željka Jerkova da stečajem Hajduka riješi problem financijskih dugova klubaU cijelom planu bilo je bitno stvaranje jake omladinske škole, o čemu se u Hajduku priča već desetak godina, ali to nikako da se ostvari zbog uzajamnih optužbi unutar kluba. Već se godinama planira da omladinsku školu vode Tomislav Ivić i Stanko Poklepović, koji su odavno rekli da su spremni na taj način pomoći Hajduku. Prije šest godina, kad su Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Igor Štimac i Alen Bokšić uložili novac u Hajduk i ušli u upravu, činilo se da će se ostvariti taj naum. Međutim, tada su se Bilić i Asanović sukobili sa Štimcem. Bilić i Asanović su trebali uz Ivića i Poklepovića raditi u omladinskoj školi, a Štimac ih je optužio da će rad s mladima iskoristiti Bilićev brat koji ima menadžersku agenciju, kako bi s najtalentiranijima potpisao ugovore. Zbog tog sukoba Bilić i Asanović su se povukli iz Hajduka a Tomislav Ivić postao je direktor omladinske škole belgijskog Standarda iz Liègea. Jerkov je htio obnoviti ideju o jakoj i uspješnoj omladinskoj školi zahvaljujući kojoj Hajduk neće morati na sve strane kupovati igrače. Jerkovljevim odlaskom ponovno se ruši plan o omladinskoj školi.

Umjesto planova za revitalizaciju Hajduka, umirovljeni pukovnik Klarić, neslužbeni glasnogovornik skupštinske vlasti, nastoji smiriti sve one koji su vjerovali da je Jerkovljev plan bio dobar i u medije pušta nevjerojatne informacije. Jedna od najnevjerojatnijih je da će navijači postati većinski vlasnici kluba. Prema Zakonu o sportu, po kojem će se Hajduk, a kasnije i brojni drugi financijski neuspješni klubovi, pretvoriti u sportsko dioničarsko društvo, prvo treba revizijom ustanoviti koliko Hajduk vrijedi i koliko duguje. Rezultati revizije uskoro će biti objavljeni i prema sadašnjim procjenama Hajduk, kojem je 12 godina blokiran račun, duguje oko 300 milijuna kuna. S druge strane, vrijednost Hajduka su brand, čiju vrijednost treba procijeniti, i igrači, koji, osim Kalinića i Rukavine, i ne vrijede mnogo. Čak ako se u vrijednost Hajduka ubroji i nekadašnji stadion, poznat kao Stari plac, za što se Hajduk bori na sudu, vrijednost kluba teško će dosegnuti visinu dugova. Najveći dio duga, oko 240 milijuna kuna, Hajduk duguje državi za poreze i doprinose. Prije godinu dana Financijska agencija objavila je da Hajduk raznim vjerovnicima duguje 40 milijuna kuna.

ANTI RUKAVINI, igraču Hajduka, menadžer je Siniša Sošo, koji je javno tvrdio kako je sramota što ga tadašnji trener Zoran Vulić ne stavlja u momčadANTI RUKAVINI, igraču Hajduka, menadžer je Siniša Sošo, koji je javno tvrdio kako je sramota što ga tadašnji trener Zoran Vulić ne stavlja u momčadMeđutim, dosadašnja revizija je, kako doznajemo, ustanovila da je dug veći i da ukupno iznosi 375 milijuna kuna, odnosno 50 milijuna eura. To možda nije konačna brojka jer se u Hajduku pribojavaju da će revizori pronaći još poneki račun koji će povećati dugovanje. Prema Zakonu o sportu država će 240 milijuna kuna duga prebaciti na grad Split, koji ga tada pretvara u dioničarsko vlasništvo u Hajduku. Grad će tada postati vlasnik 64 posto Hajduka a 36 posto dionica ide u prodaju. Međutim, skupštinski čelnici objavljuju kako će navijači moći kupiti većinski paket dionica, a naivni novinari objavljuju da će Hajduk, poput Barcelone, biti klub u većinskom vlasništvu navijača. To što to ni teoretski nema veze s istinom nikoga u Hajduku ne zabrinjava, bitno je da se smire navijači koji slute da je Jerkov možda ipak imao dobre namjere. Navijači u ovom trenutku neće moći postati većinski vlasnici kluba. To se može dogoditi jedino ako grad odluči prodati svoj vlasnički udjel u klubu.

Drugi medijski balon koji pukovnik Klarić ustrajno pušta jest tvrdnja kako bi Hajduk, u slučaju Jerkovljeva stečaja, završio u trećoj ligi. To je demantirao Ivan Brleković, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, magistar pravnih znanosti i odvjetnik, koji je rekao da bi se Hajduk i nakon stečaja i dalje natjecao u prvoj ligi. To je demantirao i odvjetnik Marijan Hanžeković te potvrdio Brlekovićeve riječi. Što tada radi Klarić? Najavljuje tužbu protiv Hanžekovića! Naravno, nije se usudio tužiti Brlekovića i sukobiti s HNS-om, ali cijela ova situacija s Hajdukom time postaje komična. Još je komičnije postalo kad je Klarić, na pitanje kako riješiti tako veliki dug, odgovorio da je to “piece of cake“, prava sitnica. Skupštinsko čelništvo koje čine Nosić, Klarić i Bajrović napravit će sve da, i nakon što Hajduk prijeđe u vlasništvo grada Splita, ostane na vlasti. To isto žele i neki menadžeri, ali i drugi zainteresirani, kao donedavni odvjetnik Hajduka Mate Peroš. Njemu odgovara ovakva situacija jer potražuje od kluba, prema nekim novinskim procjenama, 750.000 kuna i već je najavio kako ne bi bilo loše da se nakon pretvaranja Hajduka u sportsko dioničko društvo sadašnja vlast ostavi u foteljama. Prije nekoliko mjeseci, kad su ga novinari upitali hoće li nakon preustroja Hajduka i novog većinskog vlasnika biti promjena na čelu Hajduka, odgovorio je: “Ako novi predsjednik i njegovi suradnici naprave dobar posao, zašto bi ih dioničari mijenjali? Zašto ne bi ostali ako su sposobni i učinkoviti?“ Kad je Peroš shvatio namjere Željka Jerkova, odmah je dao ostavku jer mu se, sasvim logično, nisu svidjele Jerkovljeve metode. Navodno se priprema povlačenje njegove ostavke nakon što je Jerkov srušen, jer mu punomoć za pravne poslove Hajduka istječe 27. ožujka. Dapače, kako je Peroš u prosincu, uz Jerkova, bio kandidat za predsjednika Hajduka i u tome ga je najstrasnije podržavao Klarić, moguće je da će sad aktivirati svoje predsjedničke ambicije.

Za Hajduk bi bilo kudikamo bolje da se objasni kako već 12 godina izbjegavaju stečaj, iako su odavno ispunjeni zakonski preduvjeti. Za Hajduk očito vrijede neka druga pravila, a ne zakonske odredbe. Mnogi pravnici već su govorili da je nezakonito to što Hajduk tako dugo posluje s blokiranim računom. Naime, nemoguće je da poslovni subjekt 60 dana nakon što mu je račun blokiran ne ode u stečaj, i to stoga što više ne može zakonski poslovati. Može jedino “na crno“, pomoću raznih fiktivnih kompenzacija, poslovanjem u kešu ili otvaranjem takozvanih sestrinskih tvrtki kao što je Hajduk Sirio. Ona je osnovana nakon blokade Hajdukova računa i preko nje klub obavlja sva nova nužna plaćanja. Preko nje se vodi kupnja i prodaja igrača i ta tvrtka nije u blokadi, niti je ikad bila.

MIRKO KLARIĆ, potpredsjednik skupštine (lijevo), nakon odlaska Jerkova, javno iznosi teze poput one da Torcida može postati većinski vlasnik HajdukaMIRKO KLARIĆ, potpredsjednik skupštine (lijevo), nakon odlaska Jerkova, javno iznosi teze poput one da Torcida može postati većinski vlasnik HajdukaMožda će se sve otkriti u sudskom procesu najavljenom u tjednu kad je Jerkov napustio mjesto predsjednika Hajduka. Nakon osam godina istrage uskoro počinje proces protiv desetorice ljudi koji su 90-ih vodili Hajduk, a to su Vedran Rožić, Ivan Buljan, Bartul Kaleb i Nadan Vidošević koji su bili na čelu Hajduka od 1992. do 1997. te Željko Kovačević, Petar Reić, Ivan Maršić, Ivica Šurjak, Velimir Strinić i Ivan Zelić koji su to bili od 1997. do 2000. Svi oni optuženi su za financijske malverzacije i možda upravo taj proces objasni kako je Hajduk 90-ih polako počeo upadati u probleme koje traju do danas, a gotovo ih nitko ne želi riješiti.

TORCIDA KAO VLASNIK

Jedna od najnevjerojatnijih ideja skupštine je da navijači mogu postati većinski vlasnici. Prema Zakonu o sportu po kojem će se Hajduk, a poslije i drugi financijski neuspješni klubovi, pretvoriti u sportsko dioničarsko društvo, prvo treba revizijom ustanoviti koliko klub vrijedi i koliko duguje.

Vezane vijesti

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare optužili gradsku vlast i sadašnju upravu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika