Objavljeno u Nacionalu br. 644, 2008-03-17

Autor: Robert Bajruši

DRAMA NA IBLEROVU TRGU

Milanovićevi protivnici spremni napustiti SDP

OSTAVKOM ŽELJKE ANTUNOVIĆ nezadovoljnici u SDP-u dobili su osobu koju smatraju svojim idealnim kandidatom za okršaj s Milanovićem

ŽELJKA ANTUNOVIĆ Ostavkom na mjesto potpredsjednice potvrdila je da je prvi izbor SDP-ovih disidenata za šeficu strankeŽELJKA ANTUNOVIĆ Ostavkom na mjesto potpredsjednice potvrdila je da je prvi izbor SDP-ovih disidenata za šeficu strankeOstavka Željke Antunović na položaj zamjenice predsjednika SDP-a mogla bi izazvati potpuni raskol u redovima Socijaldemokratske partije Hrvatske. Unatoč ponavljanju teze kako abdikaciju ne treba povezivati s mogućom predsjedničkom kandidaturom, različiti protivnici Zorana Milanovića u njoj vide idealnog kandidata u borbi za prevlast u stranci. Kolike su podjele, pokazuje i podatak da se javljaju ideje prema kojima se može dogoditi da gubitnici na konvenciji koja će se održati 10. svibnja napuste socijaldemokrate i osnuju novu lijevu stranku.

Mogućnost napuštanja Socijaldemokratske partije, koju su za Nacional potvrdila dvojica Milanovićevih oponenata, postaje sve realnija opcija. Razumije se da je nitko neće javno potvrditi u fazi priprema za kampanju, kada se sklapaju savezništva i pokušava preuzeti SDP. Ali ako 10. svibnja Milnovićeva ekipa osvoji glavne stranačke položaje, a protivničku frakciju dodatno marginalizira, ojačat će razmišljanja kako je koegzistiranje tako suprotstavljenih grupacija nemoguće. Za sada se radi tek o naznakama, jer onaj tko bi istupio s tom idejom zasigurno bi na konvenciji bio marginaliziran, međutim već za dva-tri mjeseca vidjet će se mogu li nepomirljivi protivnici nastaviti zajedno. Uzme li se u obzir količina netrpeljivosti koju u neformalnim razgovorima iskazuju prema drugoj strani, ostanak u stranci i suradnja u ovom trenutku djeluju poput nemoguće misije.

MILAN BANDIĆ je ovog trenutka najveća stranačka nepoznanica, dok se za Ivicu Pančića smatra da nije sklon Zoranu MilanovićuMILAN BANDIĆ je ovog trenutka najveća stranačka nepoznanica, dok se za Ivicu Pančića smatra da nije sklon Zoranu MilanovićuŽeljka Antunović je najbolji mogući izbor za disidentski dio SDP-a. Otkako je 3. lipnja 2007. stranku preuzeo Milanović, on je malo-pomalo personalizirao najjaču opozicijsku stran ku. Uz njega su važni dužnosnici poput Slavka Linića, Tonina Picule, Josipa Leke, Vojka Obersnela i Milanke Opačić, a u predizbornoj kampanji promovirao je vlastite saveznike: Biljanu Borzan, Antu Kotromanovića, Ranka Ostojića, Željka Jovanovića, Rajka Ostojića i još desetak pripadnika Foruma mladih. Socijaldemokratska partija danas je pod tolikim Milanovićevim utjecajem da su na Glavnom odboru protiv zaključaka u kojima se iznosi umjereno zadovoljstvo izbornim rezultatima glasali samo Ivica Pančić, Mato Arlović i Davorko Vidović. Ali u stranci, situacija je ipak drukčija i ostavka Željke Antunović može snažno homogenizirati nezadovoljnike i Milanoviću izazvati mnogo neprilika. Međutim, mnogo važnija posljedica mogao bi biti pad rejtinga SDP-a, što bi utjecalo na cjelokupnu političku situaciju u Hrvatskoj.


Već su dosadašnji sukobi pojačali skepsu prema SDP-u, a najava novih podjela nedvojbeno će odbiti još jedan dio birača. Prema istraživanju Pulsa, socijaldemokrati su početkom veljače imali podršku 31 posto, no takvi unutarnji sukobi neizbježno izazivaju pad rejtinga. Odgovornost je i na Milanoviću, koji je nakon izbora povukao nekoliko pogrešnih poteza, poput izazivanja konflikta s Vesnom Pusić i HNS-om do nedavnog odbijanja podrške ukidanju ZERP-a. Umjesto da socijaldemokrate predstavi kao alternativu koja vuče Hrvatsku u EU, takvim postupcima oni balansiraju na granici euroskepticizma. Pogrešnom procjenom pokazao se i pokušaj sastavljanja vlasti s Branimirom Glavašem u Osijeku, a posljedice su se vidjele na nedavnim ponovljenim izborima - SDP je osvojio gotovo tri puta manje glasova nego prošlog studenoga, a Glavaš se vraća savezu s HDZ-om. Gledano iz ove perspektive, Zoran Milanović je takvim postupcima doista kompromitirao velik dio vlastitih zasluga za snažan rast stranačkog rejtinga proteklog ljeta.

BILJANA BORZAN osječka SDPovka spada u redove Milanoviću lojalnih kadrova promoviranih na posljednjimBILJANA BORZAN osječka SDPovka spada u redove Milanoviću lojalnih kadrova promoviranih na posljednjimSada se postavljaju dva pitanja - može li Željka Antunović u slučaju kandidature pobijediti Milanovića i što bi njezin dolazak na položaj predsjednice značio za SDP.

U ovom trenutku, njezini izgledi su mali, međutim unutar SDP-a ona je jedini kandidat koji može ujediniti sve suparnike sadašnjeg šefa stranke. Već 15 godina nalazi se u vrhu SDP-a, osobno poznaje brojne članove, a o podršci koju ima govori podatak da je na prošloj konvenciji osvojila 40-ak posto glasova. Istina, tada je to ocijenjeno kao neuspjeh jer je u utrku ušla s položaja zamjenice Ivice Račana. Milanovića nikada nije pretjerano simpatizirala, a u natjecanju za Račanova nasljednika to se očitovalo u njezinim brojnim postupcima. Problem je djelomično i psihološki, budući da je Željka Antunović smatrala da zbog dotadašnjeg političkog angažmana ima prirodno pravo preuzeti socijaldemokrate, a onda se iz trećeg ešalona pojavio Milanović, i uvjerljivo pobijedio.

Sada su njihove pozicije obrnute, i ona se nalazi u položaju autsajdera. Razumije se da može računati na Vidovića ili Pančića, ali za preuzimanje SDP-a trebat će joj mnogo više. Prije otprilike mjesec dana Ivica Pančić je iznio mišljenje kako bilo koji Milanovićev protukandidat može a priori računati na 30 posto članstva. Ako je ta procjena točna, kandidatura Željke Antunović može zakomplicirati situaciju. Njezina baza je u Dalmaciji, iako je teško procijeniti ima li u ovoj regiji veći utjecaj nego Milanović. Na ruku joj ide to što su dvije najjače SDP-ove organizacije - zagrebačka i riječka - snažno podijeljene u odnosu na aktualnog predsjednika. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, sasvim sigurno nije za Zorana Milanovića, a Milan Bandić je svoje mišljenje o njemu pokazao pasivno odrađujući parlamentarne izbore. Odnos prema sukobima u stranci pokazao je i tako što je subotnju sjednicu Glavnog odbora napustio nakon nepunih sat vremena, a na pitanje što misli o sukobu Milanovića i njegovih protivnika, Bandić je bio kratak: “Baš me briga.”

MATO ARLOVIĆ bio je jedan od samo trojice koji su se usudili na Glavnom odboru stranke glasovati protiv zaključaka da je stranka umjereno zadovoljna izbornim uspjehomMATO ARLOVIĆ bio je jedan od samo trojice koji su se usudili na Glavnom odboru stranke glasovati protiv zaključaka da je stranka umjereno zadovoljna izbornim uspjehomAli to je bilo prije istupa Željke Antunović, kada se činilo da će Arlović i Vidović malo gunđati, a zatim se svi razići. Sada je situacija stubokom promijenjena i mnogo toga će ovisiti o podršci Bandićevih i Komadininih kadrova. Ako će se oni prikloniti Željki Antunović, konvencija će, u najmanju ruku, biti vrlo zanimljiva.

Drugo je pitanje što bi njezinom pobjedom dobio SDP. Željka Antunović je dugo u politici i nikada nije uspjela zadobiti veću podršku javnosti. Iako je kao ministrica obrane u Račanovoj vladi ostvarila dobre rezultate, ni to nije popravilo njezin javni rejting. Sa sličnim problemima suočavala se i u SDP-u, i Račan se početkom 2004. opet kandidirao za predsjednika stranke, u najvećoj mjeri pod pritiskom suradnika koji su ga uvjeravali da bi pobjeda Željke Antunović donijela mnogo više štete nego koristi. Očito je veći dio stranačkog članstva tako rezonirao i nakon Račanova odlaska, a rezultat je bio izbor relativno nepoznatog Zorana Milanovića.

Čak se i njezini saveznici slažu kako je sadašnja ostavka na položaj zamjenice u biti taktička igra. Već na predstojećoj konvenciji ukida se položaj zamjenika predsjednika i uvodi institut predsjedništva, a to znači da se Željka Antunović odrekla titule koja za pedesetak dana više neće postojati. U ponedjeljak je među Milanovićevom ekipom snažne negativne reakcije izazvao i njezin intervju Večernjem listu, u kojem je kritizirala nedavni sukob s HNS-om oko potpredsjedničkih mjesta u Hrvatskom saboru. Problem je taj da je jedno potpredsjedničko mjesto pripalo njoj, i tijekom višetjednih, prilično niskih prepucavanja između Zorana Milanovića i Vesne Pusić ni jednim istupom nije pokušala smiriti situaciju.

ZORAN MILANOVIĆ ima podršku velikog dijela SDP-ova vodstva, među kojima i bivšeg šefa diplomacije Tonina PiculeZORAN MILANOVIĆ ima podršku velikog dijela SDP-ova vodstva, među kojima i bivšeg šefa diplomacije Tonina PiculeŽeljela ili ne, sada je promovirana u čelnicu antimilanovićevske koalicije. Čak ako se ne kandidira, teško da će u budućnosti uspjeti povratiti nekadašnji rejting. Po svojem unutarnjem ustroju, SDP je demokratska stranka, ali svibanjska konvencija donijet će dalekosežne promjene kakvih u Socijaldemokratskoj partiji nije bilo od početka 90-ih, kada je Ivica Račan raščistio s dogmatskim i jugoslavenskim kadrovima.

Osvoji li predsjednički mandat, Milanović će potpuno preuzeti vlast u stranci. Za razliku od aktualne situacije, tada će imati punu slobodu donošenja krucijalnih odluka, posebno ako u Predsjedništvo uđu njegovi saveznici. “Milanovićevci” su sigurni da će se taj scenarij i ostvariti, i da već sada kontroliraju Dalmaciju i Slavoniju, a već od prije i Rijeku i Zagreb. Ako je to istina, to bi značilo da su Milanović i Bandić postigli dogovor o nenapadanju, a zauzvrat će zagrebački gradonačelnik imati podršku stranke na idućim lokalnim izborima.

SLAVKO LINIĆ Milanoviću će na Konvenciji svakako koristiti potpora jednog od najmoćnijih SDP-ovih dužnosnikaSLAVKO LINIĆ Milanoviću će na Konvenciji svakako koristiti potpora jednog od najmoćnijih SDP-ovih dužnosnikaU svakom slučaju, odnose Željke Antunović i Zorana Milanovića više se ne može popraviti. U nedjelju je Milanović u razgovoru za Nacional eksplicitno demantirao priču prema kojoj je odbio sastanak s poznatim članovima SDP-a uz obrazloženje “čemu se sastajati, pa nije Božić”. Ali dao je do znanja kako je Željka Antunović funkciju zamjenice shvaćala de facto kao predsjedničku, a on to nije dopustio. Iako je između njih i prije postojao dubok jaz neslaganja, sada su odnosi nepovratno uništeni.

Isto je i u slučaju Pančića, Vidovića, Arlovića i još nekih nezadovoljnika. Milanovićeva pobjeda okončala bi i ostatke njihovih uloga u SDP-u, i zato ne iznenađuje što neki među njima smatraju kako treba pripremiti izlaznu strategiju i razmišljati o osnivanju nove lijeve stranke.

DAVORKO VIDOVIĆ jedan je od ključnih SDP-ovaca koji se zna suprotstaviti stranačkom šefuDAVORKO VIDOVIĆ jedan je od ključnih SDP-ovaca koji se zna suprotstaviti stranačkom šefuSlično je u Njemačkoj napravio bivši lider SPD-a Oskar Lafontaine, koji se na izborima ujedinio s PDS-om u stranku nazvanu Linke (Ljevica), koja u Bundestagu ima 53 zastupnika i četvrta je po snazi. Ali u Hrvatskoj su propali doslovno svi političari koji su napustili svoje stranke i osnovali vlastite. Paradoksalan je podatak da se to nije dogodilo samo u jednom primjeru. Riječ je o Stipi Mesiću, koji je 1994. istupio iz HDZ-a, idućih šest godina doživljavao neuspjehe, a onda 2000. postao predsjednik Republike Hrvatske.

Teško je vjerovati da se Mesićev poučak može primijeniti na disidente u SDP-u.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika