19.03.2008. / 17:21

Autor: Goran Jurić, Katarina Zorić

ZBOG PRIZNANJA KOSOVA

Srbija povlači veleposlanika iz Hrvatske

Zbog priznanja Kosova, Srbija će povući svoga veleposlanika iz Zagreba na konzultacije u Beograd, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iz SDSS-a dao je mandat na raspolaganje

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun kazao je kako je Srbija zbog priznanja Kosova uručila Hrvatskoj prosvjednu notu te je potvrdio povlačenje srbijanskog veleposlanika iz Hrvatske u roku od 24 sata na konzultacije u Beogradu.

Nakon priznavanja Kosova, veleposlanik Republike Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin predao je prosvjednu notu zamjeniku ministra vanjskih poslova Nevenu Pelicariću. U prosvjednoj noti Srbija izražava oštar prosvjed zbog hrvatskog priznavanja Kosova.

Pomoćnik ministra Pelicarić istaknuo je kako je Hrvatska spremna nastaviti intenzivan bilateralan odnos sa Srbijom, jer su odnosi između zemalja regije od posebne važnosti. U međuvremenu, ista je prosvjedna nota uručena i Mađarskoj, nakon čega je srbijanski veleposlanik iz Budimpešte povučen na konzultacije u Beograd.

Hrvatska je danas priznala Kosovo, čime se pridružila skupini od 30-tak zemalja koje su od proglašenja kosovske neovisnosti 17. veljače do sada priznale novu balkansku državu. Zbog priznanja Kosova, potpredsjednik Vlade Slobodan
Uzelac iz SDSS-a dao je mandat na raspolaganje. Odluka o priznanju donesena je na zatvorenom dijelu sjednice.

U zajedničkoj izjavi s vladama Republike Mađarske i Republike Bugarske, Vlada je još jutros najavila priznanje Kosova. U izjavi triju vlada,među ostalim, navodi se kako tri države očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njezinim narodom.

"Odluka o priznanju Kosova zasniva se na sveobuhvatnoj prosudbi te na zaključcima usvojenim od strane Vijeća za opće poslove i vanjske odnose EU od 12. veljače 2007. i 18. veljače 2008. godine, kao i Europskog vijeća od 14. prosinca 2007. godine", navodi se u izjavi te se dodaje da će tri države nastaviti podupirati aktivnu opredijeljenost EU i NATO-a stabilnosti i izgradnji demokracije na Kosovu.

"Institucije Kosova trebaju pružiti jamstva za multietničku državu, temeljenu na načelima demokracije, vladavine prava, osiguravanja širokih prava za Srbe i ostale zajednice, uključujući njihovo djelotvorno sudjelovanje u svim institucijama", ističe se u izjavi.

Premijer Sanader naglasio je kako Hrvatska, Bugarska i Mađarska žele imati dobrosusjedske odnose sa Srbijom. "Mi smo susjedi, mi znamo da je ovo teška situacija, ali smo jednako tako svjesni da razvoj, nastavak dobre suradnje, zatvaranje svih otvorenih pitanja i razvoj dobrosusjedskih odnosa, nemaju alternative", rekao je Sanader.

Slobodan UzelacSlobodan Uzelac dao je svoj mandat potpredsjednika Vlade na raspolaganje premijeru Sanaderu, ali i svojoj stranci SDSS-u. Uzelac je glasao protiv zajedničke izjave Bugarske, Mađarske i Hrvatske te protiv priznanja Kosova. Rekao je kako je SDSS nudio alternativno rješenje po kojem bi se s priznanjem Kosova pričekalo dok se politička napetost u Srbiji ne smiri.

Prije nego što je dao svoj mandat na raspolaganje Slobodan Uzelac izabran je za novog člana Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Ipak, premijer Sanader je odmah priopćio kako ne namjerava prihvatiti Uzelčevu ostavku. "Ja razumijem Uzelca, ali istodobno ga želim i dalje u mojoj ekipi kao potpredsjednika Vlade. Naravno, čekat ćemo i na odluku SDSS-a, ali apeliram na naš zajednički projekt, a on je vrlo jasan - normalizacija hrvatsko-srpskih odnosa. Razumijem razloge zbog kojih je njima ova odluka neprihvatljiva. Ipak, neću prihvatiti Uzelčevu ostavku. Smatram da ova koalicija mora ići dalje.", rekao je Sanader.

Reakcija iz SDSS-a

Na SDSS-ovoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu Vladine odluke o priznavanju Kosova, Vojislav Stanimirović je izjavio kako je priznavanjem Kosova načinjen opasan presedan koji bi se mogao negativno odraziti na odnose Hrvatske i Srbije te položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

"Nije dobro da je takva odluka donesena pred srpske parlamentarne izbore i u situaciji kad ni Vijeće sigurnosti UN-a nije zauzelo jasno stajalište o Kosovu", naglasio je Stanimirović, dodavši kako je Hrvatska, ako je željela priznati neovisnost Kosova, trebala to učiniti što kasnije.

"Načinjen je opasan presedan, a odluka o hrvatskom priznanju Kosova u suprotnosti je s međunarodnim pravnim aktima, posebice onima koji se odnose na odluke Badinterove komisije", zaključio je Stanimirović. Dodao je kako bi eventualan raskid koalicijskog sporazuma između HDZ-a i SDSS-a ugrozio i političke odnose u Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru, a negativno bi se, kako je kazao, odrazilo i na SDSS-ove funkcije u pojedinim ministarstvima.

Odluka Slobodana Uzelca da stavi svoj mandat na raspolaganje je u skladu s dogovorima u SDSS-u, te će Glavni odbor SDSS-a u nekoliko idućih dana održati sjednicu i odlučiti hoće li izaći iz Vlade te raskinuti koalicijski sporazum s HDZ-om. Pri donošenju odluke presudit će mišljenje aktivista s terena, predsjednika regionalnih organizacija i načelnika općina.

Osim Hrvatske, Bugarske i Mađarske, Kosovo je danas priznala i kneževina Monako, dok je kanadsko priznanje Kosova objavljeno sinoć.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika