Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Dean Sinovčić

OPAKA BOLEST HOLLYWOODSKE ZVIJEZDE

Borba za život prljavog plesača

PATRICK SWAYZE, američki glumac poznat iz filmova 'Prljavi ples' i 'Duh', u 55. godini je obolio od raka gušterače, koji je jedan od najopasnijih i vrlo mali broj oboljelih preživi zloćudnu bolest

Patrick Swayze sa suprugom Lisom s kojom je u braku već 32 godine; on je rekao da je njihov brak 'očuvan zato što smo održali prijateljstvo i naučili kako se zaljubiti iznovaPatrick Swayze sa suprugom Lisom s kojom je u braku već 32 godine; on je rekao da je njihov brak 'očuvan zato što smo održali prijateljstvo i naučili kako se zaljubiti iznovaKada su prije tri tjedna američki tabloidi objavili da glumac Patrick Swayze, koji se proslavio prije dvadesetak godina ulogama u filmovima “Prljavi ples” i “Duh”, boluje od raka gušterače te da mu je preostalo pet tjedana života, bili su napadnuti kako je besramno i grozno javno pretpostavljati koliko je tjedana života nekome preostalo. Dapače, oglasili su se Swayzejevi liječnici koji kažu kako glumac jako dobro reagira na kemoterapiju te da su vrlo optimistični. Međutim, činjenica je da je rak gušterače jedan od najzloćudnijih, da je postotak preživljavanja mali te da je najveći problem u tome što se ta bolest najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi.

Rak gušterače, bolest koja je dva puta češća u muškaraca nego u žena, najčešće zahvaća muškarce u dobi od 55 godina života. Tri puta češće se javlja u pušača i prema tome je Patrick Swayze pripadnik rizične skupine. Ima upravo 55 godina i pušač je, američki magazini su čak pisali kako je pušio tri kutije cigareta dnevno, ali njegov brat Don je to demantirao tvrdeći kako bi Patrick pušio, pa bi prekinuo, te bi ponovo počeo pušiti, ali nikada nije pušio tri kutije cigareta dnevno.

Patrick Swayze je još kao dječak imao dvije velike ljubavi - balet, što mu je usadila majka Patsy, i rodeo, jer mu je otac Jesse, koji je 1982. umro od posljedica srčanog udara, bio prvak rodea. Budući da mu je majka imala plesni studio, Patrick se odlučio za ples i kaže kako u početku nije bio sretan zbog toga jer mu je majka bila rigorozno disciplinirana osoba koja ga je tjerala da vježba ples sve dok nije došao do savršenstva. Stoga se bolje slagao s ocem kojeg je opisivao kao vrlo pametnu i emotivnu osobu. Međutim, upravo je u majčinoj školi, kada mu je bilo 19 godina, upoznao 15-godišnju Lisu Niemi. Iako se zbog plesne karijere Swayze preselio u New York, nije zaboravio na Lisu.

Obnovili su prijateljstvo, zatim su prohodali, a 1975. par se vjenčao. U jednom intervjuu Swayze je rekao da je odmah tu vezu smatrao ozbiljnom, toliko da se prvih godinu dana veze i zajedničkog života nisu seksali. Upravo u to vrijeme Swayze je počeo dobivati plesne kazališne uloge. Godine 1979. plesač Patrick Swayze postao je glumac ulogom u filmu “Skatetown, USA” koji je govorio o plesnoj groznici sedamdesetih, a kako je redatelju trebalo nekoliko profesionalnih plesača, Swayze je dobio ulogu.


Nakon nekoliko televizijskih uloga Swayze je, može se reći, dobio jack-pot kada ga je Francis Ford Coppola odabrao za svoj film “The Outsiders” u kojem je glumio s Mattom Dillonm, Tomom Cruiseom, Emiliom Estevezom, Robom Loweom i Dianom Lane, tada mladim glumcima u usponu. Iako njegova uloga nije velika, bila je dovoljna da mu osigura nastavak karijere ulogama u filmu “Crvena zora”, televizijskoj seriji “Sjever i Jug”, te u njegovu najvećem hitu iz osamdesetih, filmu “Prljavi ples”. I Swayze i njegova partnerica iz filma Jennifer Grey, koja glumi Frances ‘Baby’ Houseman, bili su nominirani za nagradu Zlatni globus a Swayzejevu rečenicu iz tog filma “Nobody puts Baby in a corner” Američki filmski institut uključio je u listu od 100 najpopularnijih filmskih citata. Iako se radilo o sladunjavoj priči o plesnom paru, u osamdesetima su takvi filmovi postizali veliki uspjeh, od “Briljantina” nadalje, tako da ne začuđuje što je Swayze u tom trenutku postao jedan od najtraženijih hollywoodskih glumaca. Postao je tako utjecajan da je u sljedećem filmu “Čelična zora” za partnericu odabrao svoju suprugu Lisu.

SWAYZE s Jennifer Grey u hit filmu 'Prljavi ples' iz 1987.SWAYZE s Jennifer Grey u hit filmu 'Prljavi ples' iz 1987.Svoj imidž sirovog Teksašanina uspio je promijeniti 1990. ulogom u hit filmu “Duh” u kojem su mu partnerice Demi Moore i Whoopi Goldberg. Riječ je o još jednoj sladunjavoj drami, u kojoj Swayze glumi ubijenog policajca koji se pojavljuje kao duh a njegova zaručnica Demi Moore to osjeća; publika je bila raznježena i u suzama. Ni nagrade nisu izostale pa je Whoopi Goldberg dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu kao i Bruce Joel Rubin za najbolji originalni scenarij. Financijski uspjeh bio je nevjerojatan, na uloženih 22 milijuna dolara film je samo u američkim kinima ostvario bruto zaradu nešto veću od 217 milijuna dolara.

Sljedeće godine Swayze je s Keanuom Reevesom glumio surfera u akcijskom krimiću “Pakleni val” i s tim filmom počeli su problemi u Swayzejevu životu. Već je prethodne godine njegova supruga pobacila a nakon toga, kako su sami rekli, više su se brinuli o karijeri nego o roditeljstvu tako da nemaju djece a sada bi željeli posvojiti jedno. Uslijedila je njegova ovisnost o alkoholu, za što je kasnije, nakon liječenja, preuzeo krivicu na sebe. Rekao je kako je, nakon velikih uspjeha njegovih filmova, izgubio osjećaj stvarnosti i počeo se opijati. Godine 1994. njegova se sestra Vicky ubila u 45. godini nakon problema s depresijom i tada je prvi put shvatio da mora prestati piti. Osim toga, njegova karijera krenula je nizbrdo.

Prvo je propao film “Tata lopuža” iz 1993. gdje se Swayze okušao kao komičar, zatim vestern “Nevjerojatna priča”, a nije ga spasila ni uloga transvestita u filmu “To Wong Foo”. Nakon neuspjeha još jednog filma, “Tri želje” iz 1996., tada 44-godišnji Swayze definitivno je iz prve hollywoodske lige pao u drugu i svi pokušaji da vrati slavu ostali su bezuspješni. U Hollywoodu četiri godine bez hit filma surovo znači da ti se honorar smanjuje i da ti se ne nude velike uloge. Uz sve, 1997. je na snimanju filma “Pisma ubojice” pao s konja i slomio nogu.

Istina, može se pohvaliti ulogom u sjajnom filmu “Donnie Darko” iz 2001., ali nakon toga morao se zadovoljiti ulogama koje sigurno nisu dorasle onima od prije 15-20 godina. Ako ništa drugo, Swayzeju se ne može prigovoriti da je trčao za novcem. Primjerice, kada su mu ponudili honorar od 6 milijuna dolara da ponovo igra ulogu Johnnyja Castlea u filmu “Prljavi ples 2”, hladno je odbio ponudu. Ako mu na filmu nije išlo, išlo mu je u kazalištu, gdje su ga cijenili jednako kao i nekada pa je, primjerice, 2003. glumio Billyja Flynna u broadwayskoj verziji velikog hita “Chicago”.

S MAJKOM Patsy Swayze, plesačicom, koja ga je naučila plesatiS MAJKOM Patsy Swayze, plesačicom, koja ga je naučila plesatiU trenutku kada je saznao za bolest, Swayze je već bio dovršio snimanje filma “Powder Blue” u kojem su mu partneri zgodna Jessica Biel i Oscarom nagrađeni Forest Whitaker, snimao je film “Fired Up” i televizijsku seriju “The Beast”. Kenny Ortega, koji je bio koreograf filma “Prljavi ples” i radio je sa Swayzejem na filmu “Powder Blue”, rekao je kako je na snimanju filma “Powder Blue” prije šest mjeseci Swayze izgledao vrlo zdravo, tako da nikada ne bi zaključio da je glumac bolestan. Njegov agent rekao je kako se Swayze, zbog bolesti, nije povukao sa snimanja filma “Fired Up”, a TV-postaja A&E objavila je kako ne znaju hoće li na jesen početi s emitiranjem serije “The Beast”.

Rak gušterače je podmukla bolest, jer u vrijeme postavljanja dijagnoze u 85 posto slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. U većine bolesnika u uznapredovalom stadiju bolesti javljaju se gubitak tjelesne težine te bol u trbušnoj šupljini. Većina bolesnika ima rastuću i jaku bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi u leđa. Pregledom se obično otkrije žutica, povećana jetra, bolna osjetljivost u trbuhu. Upravo su gubitak težine i žutica nagnali Patricka Swayzeja da obavi liječnički pregled, a tada mu je otkriven rak gušterače. Kako je Swayze oduvijek pazio na tjelesni izgled, te ni u pedesetim godinama nije želio primijetiti opuštanje mišića i debljanje ili mršavljenje, gubitak kilograma ga je zabrinuo. Imao je, pokazao je to liječnički pregled, i te kakvih razloga za to.

U ovom trenutku Swayzeju je najveća podrška njegova supruga Lisa, njihov brak kolege glumci već godinama proglašavaju savršenim. “Naš brak je očuvan zato što smo održali prijateljstvo i naučili kako se zaljubiti iznova”, nedavno je Swayze objasnio tajnu njihova 32-godišnjeg braka. S obzirom na to da nemaju djecu, žive okruženi psima, skupocjenim arapskim konjima, čak i jednim govedom. Ona ga opisuje kao najhrabriju osobu na svijetu a njegov brat Don rekao je kako je Patrick, u trenutku kada su mu rekli za bolest, pet sekundi razmišljao i zatim rekao “predstoji nam borba” a da se pri tome nije vidio tračak straha u njegovim očima. Tvrdnja Swayzejevih liječnika da se rak nije proširio u ovom je trenutku najveća nada.

Dr. George Fisher, Swayzejev onkolog iz medicinskog centra Stanford University gdje se glumac liječi, iskreno je rekao kako se tretmani koji se uspješno provode na drugim tipovima raka nisu pokazali uspješnima u slučaju raka gušterače. Swayze je nedavno dovršio četverotjednu kemoterapiju koja je kombinirana s eksperimentalnim lijekom vatalanib kojim se želi prekinuti dotok krvi tumoru kako bi se on smanjio. U ovom trenutku nije jasno zašto tumor nije operativno uklonjen ako je, kako liječnici tvrde, otkriven u ranoj fazi. “Razmišljamo o toj soluciji”, bio je jedini odgovor dr. Fischera na to pitanje.

Od raka gušterače najčešće obolijevaju muškarci u dobi od 55 godina, koliko ima i Swayze, a postotak preživljavanja je mali i bolest se otkriva tek u uznapredovaloj fazi. Swayze se liječi pomoću modernog uređaja CyberKnife i novog lijeka vatalaniba.Od raka gušterače najčešće obolijevaju muškarci u dobi od 55 godina, koliko ima i Swayze, a postotak preživljavanja je mali i bolest se otkriva tek u uznapredovaloj fazi. Swayze se liječi pomoću modernog uređaja CyberKnife i novog lijeka vatalaniba.O Swayzeju se trenutačno brine i njegova šogorica, dr. Maria Scouros, koja je u braku s Edmondom, bratom Swayzejeve supruge Lise. Ona je također onkolog iz Houstona, rodnoga grada Patricka Swayzeja, i odmah mu je preporučila promjenu prehrambenih navika. Tako mu je prvo kupila sokovnik a supruga Lisa priprema mu obroke s mnogo masnoća jer je kod raka gušterače najgore kada se nastavi gubitak težine. Prema riječima dr. Scouros, Swayze je već vratio težinu koju je imao prije bolesti te se polako vraća normalnoj, zdravoj hrani.

U medicinskim knjigama piše kako je djelomično odstranjenje gušterače ili odstranjenje gušterače i dvanaesterca jedino što potencijalno može dovesti do izlječenja, no tumor je moguće odstraniti u samo 15 posto bolesnika, a izlječiv je u 3 posto slučajeva. Pri tome je petogodišnje preživljavanje 15-20 posto. Kemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljavanje, ali ako tumor nije moguće operirati, pacijentu preostaje samo pet mjeseci života. U filmskom svijetu poznat je glumac Michael Landon koji je 1991., upravo s 55 godina, umro od raka gušterače. Čuveni tenor Luciano Pavarotti prošle je godine također umro od iste bolesti, imao je 77 godina.

Liječenje CyberKnifeom

Od raka gušterače najčešće obolijevaju muškarci u dobi od 55 godina, koliko ima i Swayze, a postotak preživljavanja je mali i bolest se otkriva tek u uznapredovaloj fazi. Swayze se liječi pomoću modernog uređaja CyberKnife i novog lijeka vatalaniba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika