29.03.2008. / 12:00

Autor: Ružica Đukić

Extra zona

Unuci Borisa Dvornika: "Mi smo bili djedovi miljenici"

Dea, Ella, Boris i Ariana, unuci nedavno preminulog glumca Borisa Dvornika, svog djeda pamte kao šaljivdžiju koji se nikad nije ljutio

"'Nikad nemoj ni za čim žaliti. Život je prekratak da bi ga trošila na takve gluposti', govorio bi mi moj djed", priča sedamnaestogodišnja unuka pokojnog glumca Borisa Dvornika, Ela Dvornik.
Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca preminuo je prošlog tjedna, 24. ožujka, na Uskrsni ponedjeljak u šezdeset i devetoj godini života. Iako će nedostajati brojnim prijateljima i poklonicima njegova umjetničkog rada, najviše će zasigurno nedostajati obitelji, supruzi Dijani, sinovima Deanu i Dinu, ali i svojim unucima.
Njegov mlađi sin Dino u braku sa suprugom Danijelom ima kćer Elu, javnosti najpoznatiju unuku Borisa Dvornika. Njegov stariji sin Dean triput se ženio i u svakom je od tih brakova imao djece. Najstarija unuka Borisa i Dijane Dvornik danas je dvadestdvogodišnja apsolventica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Dea Dvornik. Njezina majka Nera Balić bila je u braku s Deanom Dvornikom tek godinu dana. Ipak, to nije spriječilo pokojnog glumca Borisa Dvornika i njegovu suprugu Dijanu da s djevojčicom imaju izuzetan odnos.
Dea Dvornik za svog djeda, kojeg je u vrijeme dok je bila djevojčica od milja zvala Dida brk, ima samo riječi hvale:
"Pričali su mi ljudi da su me djed i baka, budući da sam se rodila dok su oni bili još jako mladi, vozili u dječjim kolicima kroz splitski Spinut i kada bi sreli nekoga koga poznaju hvalili se kako sam im ja 'treće dite i prva ćer'. Vodili su me u kazalište, na premijere, gledala sam mnoge djedove predstave."
Ona se, pak, za razliku od svoje sestrične ili kako to Dea voli po dalmatinski reći rodice Ele ne sjeća da joj je djed davao savjete: "Nije dida bio mudro savjetodavan. Iako bi ponekad znao kritizirati Deana ili Dina, sve što bi mi unuci napravili bilo mu je super. Nismo doživjeli da se ikada na nas ljutio. Moja majka i danas u šali zna reći da je moj otac Dean bio najgori muž, ali da su Dijana i Boris bili najbolji svekar i svekrva na svijetu."
Svoga je djeda Dea Dvornik posljednji put vidjela u veljači kada joj je pokazivao dokumentarni film koji nažalost nije uspio završiti. Boris Dvornik smatrao je kako je unuka Dea od obitelji Dvornik naslijedila veliki umjetnički talent:
"Uvijek je govorio da bih se trebala baviti glazbom ili glumom. Ali mislim da to ipak ne bih mogla. Sav bi se moj rad, bio on dobar ili loš, uspoređivao s njegovim. Uostalom, rasla sam u poznatoj obitelji i znam da život javno poznatih nije onakav kakvim se prikazuje", kaže Dea koja je kao djevojčica pohađala glazbenu školu, sedam je godina plesala balet, nastupala je na dječjem Splitskom festivalu, pjevala u kazalištu gdje je zaradila svoj prvi džeparac i sudjelovala na televizijskim emisijama poput Turbo limač showa i slično.
"Sjećam se da su djed i baka imali jedan stari, sasvim raštimani klavir. Kad bih došla iz glazbene škole sjela bih svirati, nabijati nešto po tipkama. Dida bi tada govorio baki: 'Pa to je fenomenalno, vidiš li ti kako ona svira. To je novi Mozart', iako je moje sviranje bilo jako daleko od toga."
Kao najzanimljivije situacije pamti i one od prije godinu-dvije dana kada je njezin djed znao popiti koju čašicu više:
"Zvao bi me tada na telefon i po pola sata pričao kako me voli. 'Deica, ti si didova mezimica' govorio bi dok bi u pozadini čula baku kako mu govoti: 'Ajde Boris, Boga ti, pusti dite na miru.'"
Dea Dvornik smatra i kako su ona i sestrična Ela zauzimale svaka na svoj način neko posebno mjesto u djedovu životu.
S tim se slaže i sedamnaestogodišnja Ela Dvornik koja se s djedom posljednji put vidjela nakon prošlog ljeta:
"Dida je bio veliki šaljivdžija. Nikad se nije živcirao oko sitnica. I kad bi mama i tata imali koju primjedbu ili se ljutili na mene, uvijek im je govorio: 'pustite malu na miru'."
Najsmješnija situacija po kojoj će pamtiti svog djeda Borisa Dvornika desila se, priča Ela, prije desetak godina: "Tada smo Božić svi proveli zajedno. Došli su i moji rođaci iz Amerike, Boris i Adriana, i bilo je stvarno veselo. Dida se obukao u žensku odjeću i glumio transvestita. To je bilo urnebesno. A često bi znao glumiti i baku ili moju mamu. Najviše ću ga pamtiti baš po šalama."
Više u novoj Extri...

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika