Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Maroje Mihovilović

PRVA DAMA FRANCUSKE U VELIKOJ BRITANIJI

Kraljevski debi nove modne ikone

Carla Bruni-Sarkozy, supruga predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja, prilikom dvodnevnog posjeta Engleskoj ljepotom i šarmom oduševila je kraljevsku obitelj i poboljšala politički odnos dviju država

Nicolas Sarkozy, kraljica Elizabeta II., Carla Bruni-Sarkozy i princ Philip prošlog tjedna pozirali su fotografima u palači Windsor prije svečane državničke večereNicolas Sarkozy, kraljica Elizabeta II., Carla Bruni-Sarkozy i princ Philip prošlog tjedna pozirali su fotografima u palači Windsor prije svečane državničke večereOvako nešto nije zabilježeno od posjeta Parizu 1961. godine tadašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja i njegove mlade, tada 32-godišnje supruge Jacqueline Kennedy. Tijekom tog posjeta Parizu Jacqueline Kennedy je blistala, zadivila sve svojom elegancijom, inteligencijom, šarmom, čak i starog, tadašnjeg francuskog predsjednika, Charlesa de Gaullea, koji je bio fasciniran mladom Amerikankom, posebno zato što je s njim za državnog banketa 1. lipnja 1961. u Versaillesu krasno razgovarala francuskim jezikom jer je godinu dana studirala u Parizu. Francuska je štampa bila također očarana nastupom mlade “prve dame Amerike”, koja je bila središnja ličnost tog posjeta, te imala nesumnjivo značajnu ulogu u popravljanju tada napetih odnosa između SAD i Francuske, koja se željela distancirati od SAD i NATO-a, te je pod De Gaulleom vodila nacionalno usmjerenu politiku. Američki magazin Time izvještavajući o tom posjetu cijelu je situaciju sažeo rečenicom “... u Parizu je boravio i predsjednik Kennedy”. Na kraju posjeta na cijelu se situaciju duhovito osvrnuo i sam Kennedy rekavši da je “zahvalan što mu je bilo omogućeno da gospođu Kennedy doprati u Pariz”.

Isto se dogodilo prošlog tjedna u Londonu, gdje je - mogli bismo šaljivo reći - u posjet došla nova “prva dama Francuske” Carla Bruni-Sarkozy, u čijoj je pratnji bio i njen suprug, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy. Bio je to kratak dvodnevni posjet, i da nije bilo Carle Bruni mediji bi mu pridali malo pozornosti, a i politički bi bio mnogo manje važan. Doduše, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će promijeniti svoju politiku prema EU, prema euroatlantskim integracijama, prema NATO-u, u kojem namjerava preuzeti prominentnije obveze, pa je u britanskom parlamentu u govoru poslanicima objavio da će Francuska poslati još tisuću vojnika u misiju NATO-a u Afganistanu. Želio je iskoristiti posjet da ojača britansko-francuske odnose, narušene posebno u doba premijera Tonyja Blaira i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. Britanska strana tu je inicijativu snažno podržala, pa je sadašnji premijer Gordon Brown najavio da staro francusko-britansko savezništvo, sklopljeno prije 104 godine, a koje je tada dobilo ime “entente cordiale” - treba tako ojačati da dobije ime “entente formidable”. A da bi se to postiglo treba promijeniti atmosferu koja vlada između dviju zemalja.



Objavljena je i njezina crno-bijela fotografija iz 1993., kada je kao manekenka slikana nagaObjavljena je i njezina crno-bijela fotografija iz 1993., kada je kao manekenka slikana nagaBritanski tabloidi ne bi bili ono što jesu da i ovaj državni posjet Nicolasa Sarkozyja i njegove treće supruge Carle Bruni-Sarkozy, s kojom se vjenčao prije dva mjeseca, nisu dočekali na svoj način. Na dan njihova dolaska u London neki od najnakladnijih britanskih tabloida objavili su nagu crno-bijelu fotografiju Carle Bruni, što ju je francuski fotograf Michel Comte snimio 1993., u doba kad je ona bila supermodel. Daily Mail je fotografiju najavio na svojoj naslovnoj stranici riječima “UNUTRA: Fotografija gospođe Sarko koju Kraljica danas neće vidjeti”. Uz fotografije su objavljeni i članci puni lascivnih detalja iz njene biografije, velik broj njenih ljubavnika.

No, sve se promijenilo onog trenutka kada je Carla Bruni u pratnji muža stupila na britansko tlo. Ona je bila glavna ličnost cijelog posjeta. U nju, te njezinu elegantnu garderobu, bile su uprte kamere i sve oči prisutnih, pa čak i članova britanske kraljevske obitelji, koji su bili domaćini francuskom predsjedničkom paru tijekom državnog posjeta. Vidjelo se da Carla Bruni blista na javnim mjestima. Svi su pazili neće li napraviti neki protokolarni “faux pas”, ali nije. Kada se približila kraljici trebala je napraviti obavezni naklon, kniks, a ona je to - ocijenili su britanski mediji - napravila savršeno, dovoljno uljudno, a nimalo ponizno. Kraljica joj se ljubazno nasmiješila. Vidjelo se da se svidjela i članovima kraljevske obitelji, jer je princ Charles prilikom rukovanja privukao njenu ruku usnama i poljubio je.

NA NASLOVNICAMA SVIH BRITANSKIH novina bile su fotografije Carle BruniNA NASLOVNICAMA SVIH BRITANSKIH novina bile su fotografije Carle BruniBritanski mediji su odmah izvijestili da je “led probijen”, te da je ona za to zaslužna. Blistala je dok je vozeći se kočijom razgovarala s kraljičinim suprugom princom Philipom, dok je pljeskala suprugu nakon govora u parlamentu, za vrijeme državnog banketa, te posebno na posebno organiziranom ručku za 150 uglednih britanskih žena u palači Lancaster House. Bila je to humanitarna akcija kojoj je cilj smanjiti broj smrti djece pri porodu u nerazvijenim zemljama. Domaćica skupa je bila Sarah Brown, supruga britanskog premijera Gordona Browna, koja je održala uvodni govor podsjetivši kako u Africi svako osmo dijete umre na porodu. Potom se prisutnima obratila Carla Bruni na perfektnom engleskom jeziku uz blagi francuski naglasak i održala govor pun osobnih opservacija:

“Za mene je sve ovo veliko iznenađenje. Ja sam prošle godine, 13. listopada još svirala svoju gitaru, potom sam srela Nicolasa, a, eto, sada sam susrela i kraljicu! Upala sam u ovaj posao s padobranom. Inače prve dame imaju više vremena da saznaju što ih očekuje.” Dok je spominjala gitaru, aludirajući na svoju glazbenu karijeru, napravila je pokret kao da svira gitaru. O svojem brzom ulasku u ovaj svijet visoke politike govorila je sa smiješkom podsjećajući da Sarkozyja poznaje tek šest mjeseci, a u braku je samo dva. Nastavila je govor otkrivši kako je svojedobno čitala roman “To the Lighthouse” britanske spisateljice Virginije Woolf, u kojem dijete umre na porodu, te opisala kako je se to dojmilo. Razgovarala je s mnogim ženama pozvanima na ovaj događaj. Pitale su je kako joj je bilo provoditi dan sa članovima kraljevske obitelji, a ona je rekla:

“Bilo je to poput sna. Prespavali smo u kraljevskom dvorcu Windsor. Princ Philip mi je ispričao tko se sve rodio u sobi gdje smo mi spavali. ‘U tom krevetu?’ upitala sam a on je odgovorio: ‘Ne baš u tom krevetu.’” Pitali su je što kaže na medijsku pozornost, a ona je rekla: “Mediji se odviše uzbuđuju oko bilo čega, to mi je poznato.”

U LONDON je Carla Bruni stigla u mekom sivom vunenom kaputu s tankim remenom, crnim rukavicama i balerinkamU LONDON je Carla Bruni stigla u mekom sivom vunenom kaputu s tankim remenom, crnim rukavicama i balerinkam Već drugog dana u britanskoj štampi nestali su neugodni napisi o njoj, a zamijenili su ih hvalospjevi njenoj ljepoti, šarmu, inteligenciji, eleganciji. Na naslovnim stranicama svih britanskih listova bile su njezine fotografije, na nekima od njih uz nju je i njen suprug, na nekima su uz nju članovi kraljevske obitelji, ali svugdje je ona glavna. Guardian je na naslovnoj stranici objavio fotografiju na kojoj srdačno razgovara s Philipom, dok Sarkozy to sa zadovoljstvom promatra. Najnakladniji tabloid Sun objavio je niz fotografija uz šaljive komentare, pa je uz fotografiju na kojoj Charles Carli Bruni ljubi ruku objavio i fotografiju njegove supruge Camille, koja je također prisustvovala dočeku francuskog predsjedničkog para, a iznad njene glave je oblačić, s riječima : “Lakše, tigre”.

Na banketu u Guildhallu obukla je haljinu od muslina bordo bojeNa banketu u Guildhallu obukla je haljinu od muslina bordo bojeI ozbiljne britanske novine bile su prepune članaka o Carli Bruni, Guardian je objavio detaljnu analizu svih aspekata njezina boravka u Londonu, ali i njene biografije. Oko njezina modnog stila, nekadašnjeg i sadašnjeg, raspisala se britanska štampa, posebno analizirajući svaki model koji joj je modna kuća Dior pripremila za ovaj posjet. Rečeno je da je bila izuzetno elegantna, u zanimljivim ali decentnim kreacijama, a bile su samo dvije konkretne primjedbe na njezinu garderobu. Jedan modni kritičar zamijetio je da joj prilikom ručka u palači Lancaster House nisu bile usklađene boje jakne i hlača. Druga se odnosila na njene cipele s niskom petom, ali štampa je obavijestila britansku javnost da je bila prisiljena na takve cipele jer je deset centimetara viša od svojeg supruga, koji je nosio tokom ovog posjeta cipele s prilično visokom petom.

U dvodnevnom posjetu Velikoj Britaniji Carla Bruni se vozila i u kočiji s kraljičinim suprugom princom Philipom u krugu dvorca WindsorU dvodnevnom posjetu Velikoj Britaniji Carla Bruni se vozila i u kočiji s kraljičinim suprugom princom Philipom u krugu dvorca WindsorPolitički cilj njezina posjeta je bio postignut. Njezin pratitelj, predsjednik Sarkozy, ju je zbog toga javno pohvalio. Na završnoj londonskoj konferenciji za štampu nakon razgovora s Gordonom Brownom njih su dvojica odgovarali na pitanja novinara. Poznati francuski reporter upitao je Sarkozyja nije li mu bilo neugodno što ga je u Londonu zasjenila supruga. Sarkozy se prvo obrecnuo na novinara zato što je napisao članak o tome kako Sarkozy loše govori engleski, a potom mu je rekao kako ne želi govoriti o svojem privatnom životu, ali da ipak mora pohvaliti svoju suprugu:

U BRITANSKOM parlamentu imala je odjevenu sivu haljinu od džerseja, kaput mornarsko plave boje, Diorove cipele i nosila je Diorovu novu torbu BabeU BRITANSKOM parlamentu imala je odjevenu sivu haljinu od džerseja, kaput mornarsko plave boje, Diorove cipele i nosila je Diorovu novu torbu Babe“Bio sam vrlo dirnut pažnjom kojom je dočekana. Mislim da je to zaslužila. Dosad je bilo mnogo neugodnih stvari i drago mi je da je pravda pobijedila. Ona služi na čast svojoj zemlji, ne samo zbog svojeg izgleda, nego zašto što je žena snažnih uvjerenja, osjećajnosti i čovječnosti. Tu je tajna njene elegancije.”

Vožnja u kočiji

U dvodnevnom posjetu Velikoj Britaniji Carla Bruni se vozila i u kočiji s kraljičinim suprugom princom Philipom u krugu dvorca Windsor (gore). Na pitanje kako joj je je bilo provesti jedan dan s članovima kraljevske obitelji, izjavila je: "Bilo je to poput sna."

Žene sa stilom i šarmom

Dolazak 40-godišnje bivše manekenke i pjevačice Carle Bruni u Veliku Britaniju mnogi su uspoređivali s posjetom Parizu 1961. tadašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja i njegove mlade, tada 32-godišnje supruge Jacqueline Kennedy. Tijekom tog posjeta Jacqueline Kennedy je sve oduševila svojom elegancijom, inteligencijom i šarmom. Princeza Diana, pokojna supruga princa Charlesa, također je bila žena s izraženim imidžom i posebnim stilom i stavom koji je očaravao javnost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika