Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Orhidea Gaura

TURISTIČKI POTHVAT TRGOVCA RIBOM

Prvi hotel kralja inćuna

Neven Badurina, poduzetnik s otoka Paga, novac zarađen na preradi ribe uložio je u gradnju luksuznog hotela s četiri zvjezdice u svom rodnom selu

Neven Badurina rođen je u malom ribarskom mjestu Jakišnici na otoku Pagu, gdje se ljudi bave samo turizmom ili ribarstvom; njemu je pošlo za rukom spojiti obojeNeven Badurina rođen je u malom ribarskom mjestu Jakišnici na otoku Pagu, gdje se ljudi bave samo turizmom ili ribarstvom; njemu je pošlo za rukom spojiti obojeKad je poduzetnik Neven Badurina prije osam godina počeo graditi hotel Luna u ribarskom mjestašcu Jakišnici na zapadnom i turistima gotovo nepoznatom dijelu otoka Paga, morao je računati da će taj zadatak biti jednak velikom pothvatu. Uska cesta ograđena kamenom ogradom odnosno suhozidom koja od Novalje vodi prema dijelu otoka koji se zove Lun, na prvi bi pogled u taj dio otoka mogla privući samo prave pustolove. Jakišnica, mjesto od tristotinjak stanovnika, još prije dvije godine vodom se opskrbljivala preko cisterni. Do gradilišta na kojem se danas nalazi ekskluzivni hotel s četiri zvjezdice i dva bazena vodio je samo uzak seoski put. Prošlog ljeta projekt je napokon priveden kraju i otok Pag dobio je novu turističku oazu. No uložiti u jednu od najvećih hotelskih greenfield investicija na Jadranu vrijednu više od 100 milijuna kuna na destinaciji za koju nikad nije čuo ni prosječni Hrvat, a kamoli stranac? Mnogi su Nevenu Badurini rekli da je, blago rečeno, ludo hrabar, ali za njega, to je tek početak ulaganja u Jakišnicu.

HOTEL S ČETIRI zvjezdice i dva bazena dovršen je prošle godine u mjestu Jakišnici na Pagu, koje se do prije dvije godine opskrbljivaloHOTEL S ČETIRI zvjezdice i dva bazena dovršen je prošle godine u mjestu Jakišnici na Pagu, koje se do prije dvije godine opskrbljivalo“Želimo biti pokretač ekonomskog razvoja ovog dijela otoka. Od prvog dana imamo podršku grada Novalje, no s raznim uredima na nivou Županije i države imali smo velikih problema. Bilo je mnogo otpora, nije bilo razumijevanja. Kvalitetno rješenje infrastrukture dobili smo neposredno prije otvaranja. Izdavanje raznih dozvola trajalo je čitavu vječnost, svuda smo nailazili na čitav niz prepreka. Bilo je to nešto poput borbe s vjetrenjačama, ali kasnije su se svi urazumili i završili smo projekt. No kako bi se pokrenuo daljnji razvoj, smatramo da nam je nužna pomoć politike u obliku raznih subvencija na infrastrukturne projekte. Planiramo raditi infrastrukturu za brodove i mali sportski aerodrom kako bismo mogli dovesti i zahtjevnije goste. Namjeravamo izgraditi 20 kamenih kuća koje će se graditi u neposrednoj blizini hotela i činiti dio hotelske ponude”, rekao je Neven Badurina.

Generalni direktor i novi član uprave hotela Marinko Tvrtković prihvatio je prije dva mjeseca poziv da dođe u Lunu upravo zbog novog izazova u svojoj karijeri. “Najlakše je baviti se turizmom u Dubrovniku, Opatiji, Poreču ili Umagu. Trebalo je imati hrabrosti odlučiti se na ovakav korak. Upravo to razlikuje ljude koji imaju viziju od onih koji rade po gotovom kalupu. Na otoku Šipanu, koji je poput ovog mjesta pomalo izgubljen u vremenu i prostoru, sudjelovao sam u sličnom projektu, i mogu reći da je u tome posebna čar. Bio mi je ne samo izazov nego i pravo zadovoljstvo prihvatiti ovaj posao i pokušati dovesti hotel na nivo koji zaslužuje. Zato sam iz Lovrana, gdje sam radio posljednjih nekoliko godina, došao ovamo gdje nam je cilj razvijati kvalitetan turizam pristupačan većini zainteresiranih gostiju. Svi koji dođu ovamo mogu se uvjeriti da su naše cijene prihvatljive, a visina usluge koju gost dobiva je iznad nivoa. No svjesni smo da isto tako moramo ulagati u samu destinaciju i razvijati je.”



VELIKI VANJSKI I UNUTRAŠNJI BAZEN, sauna, fitness, dvije konferencijske dvorane za 180 ljudi, samo su neki od aduta hotelaVELIKI VANJSKI I UNUTRAŠNJI BAZEN, sauna, fitness, dvije konferencijske dvorane za 180 ljudi, samo su neki od aduta hotelaNeven Badurina i sam potječe iz Jakišnice, gdje njegovi roditelji godinama iznajmljuju apartmane. On kaže da su Jakišnica i Lun i do sada zajedno ostvarivali oko 20 tisuća noćenja po sezoni, i to samo kroz privatni smještaj i apartmane. I hotel Luna isprva je bio zamišljen kao veliki pansion te je s tom idejom Neven Badurina i započeo gradnju, ali je onda proširio svoju zamisao i odlučio izgraditi veliki hotel. To ne bi uspio bez poticajnog kredita Ministarstva mora i turizma te Hrvatske poštanske banke.

Teško da bi se Neven Badurina na tako veliku investiciju odlučio da iza sebe nema fantastične rezultate u svom primarnom poslu odnosno preradi sirove ribe. Taj neobični poduzetnik ribom je počeo trgovati s 19 godina. Ispočetka ju je samo prodavao i izvozio u Italiju, ali je poslije zaključio da je pravi biznis u preradi ribe.

“Kroz posao ti se otvaraju razne mogućnosti. Vidiš kako se to vani radi. Nema tu mnogo filozofije”, rekao je. On je krenuo korak po korak i danas sa svojim talijanskim partnerima ima tvornicu Ostrea u Benkovcu koja u sezoni zapošljava čak 400 do 500 radnika. Tvornica će se uskoro preseliti u novi pogon koji se upravo gradi u novoj, poduzetničkoj zoni u Stankovcima, za što je Ostrea dio sredstava dobila i od Europske unije, i gdje će biti najmanje 200 stalno zaposlenih ljudi. Tvornica godišnje preradi oko četiri do pet tisuća tona ribe, a zajedno s još jednom tvornicom u Albaniji njihovi inćuni drže 50 posto talijanskog tržišta te se izvoze i u Francusku, Španjolsku, Rusiju i druge zemlje, rekao je Neven Badurina. “Ovdje, ako želiš raditi, možeš se baviti ili ribarstvom ili turizmom, a ja sam uspio spojiti i jedno i drugo.”

ULAGANJE U NOVU DESTINACIJU Izgradnja hotela Luna tek je prva od velikih investicija u JakišnicuULAGANJE U NOVU DESTINACIJU Izgradnja hotela Luna tek je prva od velikih investicija u JakišnicuNo izgradnja hotela može biti tek dugoročno isplativa investicija. Već prvim rezultatima poslovanja uprava hotela može biti zadovoljna. U tjednu prije Uskrsa bilo je popunjeno oko 30 soba, odnosno više od polovice trenutačnog kapaciteta, što ne začuđuje s obzirom na to da su se cijene uskrsnih paket-aranžmana od tri dana s uključenim wellness programom kretale oko tisuću kuna, a slična je i početna cijena bogatih vikend wellness paketa. Do početka sezone puni kapacitet hotela bit će čak 98 soba, što ovaj hotel čini jednim od najvećih na Pagu, ali i u okolici. Neven Badurina kaže da samo jedan hotel na Pagu ima nekoliko soba više od Lune, ali da se po prostranosti i udobnosti ne mogu mjeriti s njima. Hotel Luna se, naime, prostire na čak 10 tisuća četvornih metara unutrašnjeg odnosno 15 tisuća četvornih metara vanjskog prostora i njegov vlasnik tvrdi da je to po izgrađenosti i sadržajima zasigurno vodeći hotel u regiji. Gosti mogu birati veličinu i komfor soba, no valja istaknuti da je najmanja soba u hotelu velika čak 25 kvadrata, a najveća 50 ne računajući terasu.

TVORNICA ZA PRERADU RIBE OSTREA iz Benkovca pokriva 50 posto talijanskog tržišta inćuna a uskoro će se preseliti u novu, modernu haluTVORNICA ZA PRERADU RIBE OSTREA iz Benkovca pokriva 50 posto talijanskog tržišta inćuna a uskoro će se preseliti u novu, modernu haluA osim velikog unutrašnjeg i vanjskog bazena, gosti hotela mogu besplatno ići na fitness, koristiti jacuzzi i saunu, a hotel nudi i povoljne pakete koji uključuju i masažu odnosno kompletan spa i wellness program. Budući da su među ciljanom klijentelom i poslovni i mladi ljudi, omogućeno im je normalno obavljanje većih ili manjih sastanaka, pa čak i kongresa u dvije dvorane koje primaju 180 ljudi. Tu je i VIP soba za sastanak opremljena najnovijom tehnologijom te je tako moguće istovremeno pratiti četiri videokonferencijska poziva. Bežični internet na raspolaganju je u svim zajedničkim prostorijama hotela, na bazenu i u VIP sobama.

Marinko Tvrtković ističe da osim komfora hotela gostima nude i bogat popratni program poput izleta na Plitvička jezera, slapove Krke, Paklenicu i druge kopnene DIO VELIKE EKIPE HOTELA LUNA s Nevenom Badurinom i njegovom suprugom Ivanom, te direktorom Marinkom TvrtkovićemDIO VELIKE EKIPE HOTELA LUNA s Nevenom Badurinom i njegovom suprugom Ivanom, te direktorom Marinkom Tvrtkovićemdestinacije vlastitim minibusovima, kao i morske izlete brodicama do okolnih otoka Raba, Lošinja i Suska. “U sklopu hotela na raspolaganju hotelskim i vanjskim gostima je ronilački klub, najam kajaka, kanua, bicikla, ribolov, lov na tunu, a osim toga ovo je vjerojatno jedini hotel na svijetu koji kao jednu od ponuda za teambuilding može ponuditi rad u tvornici za preradu ribe.”

Gastronomska ponuda hotela bazira se na domaćim proizvodima i tradiciji otoka Paga i Novalje, a većinu namirnica imaju iz vlastitog uzgoja odnosno zahvaljujući domaćim kooperantima. U dogovoru s lokalnim domaćim proizvođačima pokušat će osmisliti i posebnu sortu bijelog i crnog vina, a i inače njihova vinska karta promovira domaća vina s naglaskom na ona s otoka Paga.

Hotel ima 20-ak stalno zaposlenih ljudi i oko 30 sezonskih radnika, a kako će se povećavati obujam poslovanja, rast će i broj stalnog kadra. Nešto manje od polovice ukupnog broja zaposlenih, kaže direktor Marinko Tvrtković, dolazi s Paga, a ostalo su mladi ljudi koji su stigli iz raznih krajeva Hrvatske jer su upravo ovdje vidjeli svoju priliku. “Naša je politika ulagati u mlade ljude. Samo u osposobljavanje kuhara uložili smo nedavno 50 tisuća kuna. Čak i sobarice idu na specijalnu obuku. Isto tako, nastojimo motivirati svoje zaposlenike primanjima koja su iznad prosjeka hrvatskog hotelijerstva. Svjesni smo da bez kvalitetnog ljudskog potencijala sve ovo što je napravljeno i uloženo u izgradnju i uređenje gubi na vrijednosti. Točka na i su ljudi koji rade, a samo zadovoljni zaposlenici mogu sve ovo pretvoriti u nečiji osmijeh.”

Najveći hrvatski izvoznik ribe

Neven Badurina ­suvlasnik je tvornice za preradu ribe Ostrea u Benkovcu i najveći proizvođač inćuna u Hrvatskoj, a u sezoni zapošljava i do 500 sezonskih radnika. Za izgradnju nove, moderne proizvodne hale u poduzetničkoj zoni u Stankovcima dio sredstava dobit će i iz fondova Europske unije koji su prepoznali taj projekt. Neven Badurina još s 19 godina počeo je trgovati ribom, a od 1996. bavi se i proizvodnjom ribe. S talijanskim partnerima suvlasnik je i tvornice za preradu ribe u Albaniji te zajedno s Ostreom drže 50 posto talijanskog tržišta inćuna.

Na obuku i sobarice

Uprava hotela Luna veliku pozornost pridaje dodatnom usavršavanju zaposlenika tako da posebnu obuku prolaze čak i sobarice. Bez zadovoljnih i motiviranih zaposlenika, smatra direktor hotela Marinko Tvrtković, sve što je napravljeno i uloženo u izgradnju hotela izgubilo bi na vrijednosti. Osim wellnessa, hotel nudi čitav niz popratnih sadržaja, od ronjenja do teambuildinga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika