Objavljeno u Nacionalu br. 647, 2008-04-07

Autor: Dean Sinovčić

Nova Speedo tehnologija za plivače

Revolucionarni kostimi za svjetske rekorde

KOMPANIJA SPEEDO nedavno je predstavila nove kostime LZR Racer u kojima su u protekla dva mjeseca plivači srušili sedamnaest svjetskih rekorda

HRVATSKI PLIVAČI U SPEEDO KOSTIMIMA  Mario Delač, Sanja Jovanović  i Mario Todorović  već su u novim Speedo kostimima rušili  rekorde i osvajali medalje na europskom prvenstvu u EindhovenuHRVATSKI PLIVAČI U SPEEDO KOSTIMIMA Mario Delač, Sanja Jovanović i Mario Todorović već su u novim Speedo kostimima rušili rekorde i osvajali medalje na europskom prvenstvu u EindhovenuU posljednja dva mjeseca srušeno je čak 18 svjetskih rekorda u plivanju, pri čemu su plivači u 17 od 18 slučajeva nosili nove plivačke kostime koje je u veljači promovirala kompanija Speedo. Ti kostimi već su proglašeni revolucionarnima i smatra se da donose promjenu u plivanju kakvu je u tenisu donijela zamjena starih, drvenih reketa novima, grafitnim. Ali plivači koji ne nose nove Speedoove kostime znatno zaostaju za onima koji ih nose pa se već traži da FINA, svjetska plivačka organizacija, nekako izjednači sve plivače i da isti kostimi budu svima dostupni.

Novi Speedoov kupaći kostim LZR Racer razvijao se posljednje dvije godine, istraživanje je stajalo nekoliko milijuna funti, a u njemu su sudjelovali brojni znanstvenici, čak i oni iz istraživačkog centra NASA-e. U usporedbi sa zadnjim Speedo modelom, koji je proizveden prije godinu dana, ovaj ima brojne prednosti. Najvažniji je podatak da ima za pet posto manji pasivni povlak od prethodnoga. Pasivni povlak, ili trenje kože, sila je koja usporava plivača, a manje trenje postignuto je iznimno glatkim kostimom od najlakšeg tkanog materijala na svijetu. Jako je čvrst, otporan na klor i brzo se suši. Ujedno, LZR Racer je prvi kostim koji nije spojen klasičnim šavovima, nego su šavovi ultrazvučno zavareni, što također smanjuje trenje za šest posto u usporedbi s nekadašnjim šavovima. Patentni zatvarač također je ultrazvučno zavaren a kostim ima i silikonski držač na gležnju ili koljenu kako se na njemu ne bi stvarali nabori. Sastavljen je od samo tri dijela kako bi što bolje prianjao uz tijelo te pomaže tijelu da plivač stalno drži pravilan položaj u vodi. Sve to omogućava plivaču za pet posto veći unos kisika. Cijena kostima je 550 dolara, u slobodnoj prodaji u svijetu će se naći u lipnju, a u Hrvatskoj u rujnu.

Da se u tom kostimu postižu nevjerojatni rezultati, vidjelo se već kad je Australac Eamon Sullivan srušio osam godina stariPOSEBNI SOFTVER pokazao je (na slici lijevo) na kojim se dijelovima stvara najveći otpor, što je boja snažnija, otpor  je veći.  Na temelju takvih spoznaja stvarani su posebni umetci za kostim koji pomažu plivaču POSEBNI SOFTVER pokazao je (na slici lijevo) na kojim se dijelovima stvara najveći otpor, što je boja snažnija, otpor je veći. Na temelju takvih spoznaja stvarani su posebni umetci za kostim koji pomažu plivaču svjetski rekord Aleksandra Popova na 50 metara slobodno. Sve kvalitete novog kostima pokazale su se prije dva tjedna na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, kad je srušeno šest svjetskih rekorda, od kojih su pet postigli plivači u novim Speedo kostimima. Francuz Alain Bernard bio je zvijezda EP-a, plivao još brže od Sullivana i postavio novi svjetski rekord na 50 metara slobodno. Duje Draganja je bio drugi. Nakon EP-a Sullivan je čak dva puta rušio Bernardov rekord, tako da donedavni Popovljev rekord od 21,64 sekunde na 50 m slobodno sada izgleda jako sporo u usporedbi sa Sullivanovih 21,28. Uoči EP-a u Eindhovenu i hrvatski su plivači dobili kostime Speedo LZR Racer pa je 20-godišnji Mario Todorović u štafeti 4x100 metara mješovito zajedno s Vanjom Roguljem, Dujom Draganjom i Gordanom Kožuljem osvojio srebrnu medalju s novim hrvatskim rekordom.

Zatim je na 100 metara leptir u finalu popravio osobni rekord za 84 stotinke i ispunio normu za Olimpijske igre u Pekingu, a s osobnim rekordom u finalu je bio četvrti na 50 metara leptir. “Osjećao sam se čudno kad sam prvi put obukao novi kostim, ali u razgovoru s ostalim plivačima u Eindhovenu shvatio sam da se ni oni nisu lako prilagodili. Neki su rekli da im ne odgovara, ali samo dok nisu zaplivali i postigli nevjerojatne rezultate. Tada su ga svi prihvatili“, rekao nam je Todorović dok je oblačio novi kostim. Oblači se jako sporo jer jako prianja uz tijelo i bilo nam je čudno dok smo gledali kako se plivači zapravo muče dok ga navlače na sebe. Sanja Jovanović nakratko je isprobala novi kostim. Ona je naručila kostim prema veličini koju je dosad nosila, ali se u Eindhovenu ispostavilo da joj je kostim malko prevelik. Zato je u četvrtfinalu utrke na 50 metara leđno plivala u starom kostimu, a u polufinalu je u novom Speedo kostimu srušila europski rekord. U finalu nije htjela riskirati, odjenula je stari kostim i osvojila treće mjesto.


Ovakvi rezultati u mnogim plivačkim disciplinama izazvali su paniku među plivačima koji nemaju nove Speedo kostime, a još više među proizvođačima plivačke opreme kojima je jasno da svojim proizvodima u ovom trenutku ne mogu konkurirati Speedou. Stoga je napravljen pritisak na FINA-u jer se tvrdi kako su plivačka natjecanja postala neregularna jer svi oni koji ne plivaju u Speedo kostimima, koliko god bili dobri plivači, ne mogu konkurirati onima u Speedo kostimima, makar oni bili i za nijansu slabiji. Prva reakcija Cornela Marculescua, čelnika FINA-e koja je odobrila nove Speedo kostime, bila je: “Ne postoji znanstveni dokaz da Speedo kostimi omogućavaju bolje plivačke performanse.“ Nekoliko dana nakon te izjave Marculescu je potvrdio da će se ovog tjedna, tijekom Svjetskog prvenstva u plivanju u malim bazenima u Manchesteru, sastati čelnici FINA-e i svi proizvođači plivačke opreme.

PROMOCIJA SPEEDO KOSTIMA U LONDONU David Robinson i Celia Muir iz Speeda, britanski plivači, Deb Yeomans iz Speedo Aqualaba, Herve Morvan iz Nottingham Universityja i Keith Hanna iz ANSYS-a PROMOCIJA SPEEDO KOSTIMA U LONDONU David Robinson i Celia Muir iz Speeda, britanski plivači, Deb Yeomans iz Speedo Aqualaba, Herve Morvan iz Nottingham Universityja i Keith Hanna iz ANSYS-a Marculescu tvrdi kako je najvažnije da svaka inovacija bude dostupna svim plivačima, odnosno da svi mogu nositi nove Speedo kostime. Međutim, to bi bila financijska katastrofa za druge proizvođače opreme. Francuska plivačka federacija ima ugovor s kompanijom Arena koja je u Eindhovenu također promovirala nove kostime, ali su rezultati, u usporedbi s rezultatima postignutim u Speedo kostimima, kudikamo slabiji. Francuz Alain Bernard plivao je u Speedo kostimu jer francuska federacija dopušta plivačima da potpisuju individualne ugovore s drugim proizvođačima i nose njihove kostime. Claude Fauquet, tehnički direktor francuske plivačke federacije, bio je vrlo ljut zbog događaja u Eindhovenu i tvrdio je da o tom problemu mora raspravljati etički odbor FINA-e, jer ako se smatralo da su ljudske granice u plivanju dosegnute, nije u redu da se one ipak pomiču pomoću znanstvenih otkrića.

Fred Vergnoux, trener britanskih plivača, rekao je kako je jasno da novi Speedo kostimi potpuno mijenjaju plivanje i da su nedvojbeno bolji od bilo kojih drugih kostima u ovom trenutku. Međutim, on smatra da za plivanje nije dobro kad su u prvom planu kostimi, a ne plivači, njihovi treneri i njihov naporan rad. Uglavnom, svi se slažu da se dogodilo nešto nevjerojatno, a to je da se svjetski plivački rekordi, koji su godinama bili nedodirljivi, odjednom ruše jedan za drugim. Vjerojatno najbolji zaključak dao je Rob Davies, direktor australskog odjela kompanije Speedo: “Ljudi trebaju prihvatiti nova otkrića i tehnologije, jer bi inače još uvijek gledali vozače Formule 1 u automobilu koji je vozio Stirling Moss ili Rogera Federera kako igra tenis s reketom Roda Lavera.“

Uspješna promocija novih kostima podudara se s obljetnicom, 80 godina je prošlo otkad su proizvedeni prvi SpeedoFINA ODOBRILA KOSTIM Cornel Marculescu, čelnik svjetske plivačke organizacije FINA, rekao je da nema ništa protiv novog kostima, ali da treba biti dostupan svim plivačima, a ne samo pojedinimaFINA ODOBRILA KOSTIM Cornel Marculescu, čelnik svjetske plivačke organizacije FINA, rekao je da nema ništa protiv novog kostima, ali da treba biti dostupan svim plivačima, a ne samo pojedinima kupaći kostimi. Kompanija je još starija, osnovao ju je mladi Škot Alexander MacRae 1914. u Sydneyju pod imenom Fortitudo, ali je tvornica u I. svjetskom ratu proizvodila čarape za australsku vojsku. Prvu kolekciju kupaćih kostima proizveli su 1928. a godinu poslije promijenili ime u Speedo. Na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1932. australska plivačica Claire Dennis osvojila je zlatnu medalju i otad je Speedo vrhunski brand kupaćih kostima. Sve do 1959. Speedo kostimi mogli su se naći samo u Australiji, a te godine počeli su se izvoziti u Ameriku. Speedo je početkom 70-ih prvi počeo proizvoditi kupaće kostime od najlona, a na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. plivači 52 od 58 država plivali su u njegovim kostimima. U ovom stoljeću Speedo je znatno napredovao u inovaciji kostima pa su prvo proizveli model Fast-Skin, zatim 2004. godine Fast Skin FSII a 2007. godine Fasskin FS-PRO. U šest mjeseci s tim je modelom kupaćeg kostima srušen 21 svjetski rekord.

U nakani da napravi još bolji kostim, Speedo je angažirao stručnjake s kojima je dosad radio, ali i nove ljude. Fiziolog Rick Sharp s kineziološkog odjela fakulteta u Iowi surađuje sa Speedom već tri godine. Kao bivši plivač desetak je godina samostalno istraživao mogućnosti razvoja kupaćih kostima, što su predstavnici kompanije uočili i odmah ga angažirali kao konzultanta. Kaže da je Speedo uvijek tražio najkvalitetniju tkaninu, ali im je on pomogao da otpor tijela i kostima spram vode bude što manji. Tako je Sharp postao suradnik u istraživačkom i razvojnom centru Speedo Aqualab u Britaniji. Pri izradi LZR Racer modela koristile su se nove vrste tkanina i usluge istraživačkog centra NASA-e u Langleyju. Istraživački tim u Langleyju, koji proučava kako smanjiti otpor zraka pri letovima aviona, istim je metodama istraživao koja je tkanina najbolja za smanjivanje otpora vode.

Koristeći softver CFD (Computational Fluid Dynamics) tvrtke Anysys testirani su kostimi tako da se provjeravalo na kojem se dijelu kostima stvara najveći otpor vode, tako da bi se ti dijelovi kostima poslije prepravili. Na ta mjesta stavljali su se posebni LZR umetci.Koristeći softver CFD (Computational Fluid Dynamics) tvrtke Anysys testirani su kostimi tako da se provjeravalo na kojem se dijelu kostima stvara najveći otpor vode, tako da bi se ti dijelovi kostima poslije prepravili. Na ta mjesta stavljali su se posebni LZR umetci.U Langleyju postoje tuneli u kojima se pod udarom vjetra posebnim metodama mjerila reakcija pojedinih tkanina. Zaključili su da je otpor manji kod nježnijih tkanina. Provjeravalo se čak 60 tkanina dok nisu došli do najbolje. U borbi za proizvodnju kostima sa što manjim otporom koristili su se i vrhunskim softverom tvrtke Ansys koji simulira kako će se određeni dizajnirani proizvod ponašati kad se napokon proizvede, zajedno s reakcijama tijela. Posebno su se usredotočili na trenutke kad plivač nakon skoka u bazen, preronivši 15 metara, počne plivati. Surađivali su i s brojnim vrhunskim plivačima.

Tako su nastala tri muška kostima, Legskin koji prekriva noge, Bodyskin koji prekriva cijelo tijelo osim ruku i ramena, te Jammer koji prekriva područje do koljena. Plivači svaki model koriste kako im odgovara. Ženskih modela je tri, dva modela Bodyskin s manje ili više golim leđima i Kneeskin s golim potkoljenicama. A za vrhunski dizajn Speedo je angažirao međunarodnu modnu marku Comme des Garçons iz Japana, čiji je dizajner na bočnoj strani napravio znak “kokoro“, što znači “srce, um, duh“. Čini se da će na Olimpijskim igrama u Pekingu svi plivači nositi kupaće kostime Speedo.

Analiza otpora vode

Koristeći softver CFD (Computational Fluid Dynamics) tvrtke Anysys testirani su kostimi tako da se provjeravalo na kojem se dijelu kostima stvara najveći otpor vode, tako da bi se ti dijelovi kostima poslije prepravili. Na ta mjesta stavljali su se posebni LZR umetci.

Suradnja s NASA-om

Speedo je tražio tkaninu koja pri dodiru s vodom stvara najmanji otpor i stoga su čak koristili usluge istraživačkog centra NASA-e u Langleyju. Rezultat je odijelo koje smanjuje trenje kože i preko kojeg voda klizi i ne usporava plivača.

Najlakši na svijetu

Speedo kostimi napravljeni su od najlakšeg materijala na svijetu koji je čvrst, voda klizi preko glatke površine, otporan je na klor i brzo se suši. Kostim ima umetke koji pomažu plivaču da ostvari optimalni položaj u vodi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika