11.04.2008. / 08:00

Autor: Robert Bajruši

Kolumna dana

Jandroković nije najgori ministar

Doista nije lako biti Gordan Jandroković. Gotovo identičnu rečenicu napisao sam prije dva tjedna, u povodu susreta hrvatskog ministra vanjskih poslova s Ursulom Plassnik, koja mu je tom prilikom očitala bukvicu zbog korupcije koja vlada u Hrvatskoj. Jandroković je pokunjeno saslušao kritike i pokušao napraviti spin, odnosno, sve prikazati kao uspješan susret tijekom kojega su spomenuti i neki sitniji problemi. Nije uspio, ali, ok, svakome se zalomi poneka nezgodna situacija, izgledalo je tako toga dana u Beču.

Nažalost, nije to bio jedan, nego jedan od loših dana ministra Jandrokovića. Potvrdio je to i u Bruxellesu, nevjerojatnim gafom, kada nije znao koja će to pregovaračka poglavlja do početka ljeta otvoriti Hrvatska. Upravo kao prilikom susreta s Ursulom Plassnik, opet je djelovao poput školarca uhvaćenog pri prepisivanju testa, samo što je ovaj put dobio odgovore od Vladimira Drobnjaka, šefa pregovaračke ekipe s EU. "Aha, poglavlje broj 20, Industrijska politika", ponovio je Jandroković, s izrazom na licu koji nije slutio ništa dobroga.

Osnovni problem je u tome da nije riječ o slučajnom ekscesu, nego permanentnom kadrovskom problemu s kojima se suočava vlada koju vodi Ivo Sanader. Uz pojedine iznimke, aktualnu izvršnu vlast čine ministri i dužnosnici koji su, nerijetko, nekompetentni za vođenje svojih resora. Gordan Jandroković je najvidljiviji slučaj, ali nipošto i najteži. Ako ništa drugo, godinama je zaposlen u diplomaciji, i poznaje taj milje. To bi, možda, bilo dovoljno u nekoj stabilnoj državi, ali u zemlji pred kojom su ključni mjeseci za ostvarenje glavnog strateškog cilja - a to je ulazak u Europsku uniju - nedopustivo je imati takvog ministra vanjskih poslova.

Još jednom, glavni problem je taj da Gordan Jandroković nipošto nije najlošiji član Sanaderova kabineta. Ministar obrane je Branko Vukelić, koji je u prethodnom mandatu vodio resor gospodarstva, i ama baš nitko ne može navesti jedan dobar potez tog dužnosnika.

Berislav Rončević je iz MORH-a otišao u Ministarstvo unutarnjih poslova, iako porast različitih oblika kriminala pokazuje da je na taj položaj morala doći osoba koja ima viziju sređivanja situacije. Ana Lovrin vodi pravosuđe, iako u proteklom mandatu nije napravila ništa u borbi protiv korupcije, u sređivanju sudstva ili barem popravljanju stanja u gruntovnicama.

Damir Bajs, HSS-ov župan iz Bjelovara, javno je priznao da je samo nekoliko puta u životu ljetovao u hotelu, a onda je bez krzmanja preuzeo Ministarstvo turizma. Naravno da je irelevantno u kojim hotelima netko voli odspavati i gdje ljetuje, ali resor koji Hrvatskoj godišnje donosi 7-8 milijardi eura ne smije voditi osoba koja nema nikakve veze s turizmom.

Ministri ne moraju biti najveći eksperti u državi, vodeći liječnici, najbolji odvjetnici ili nacionalne primabalerine, međutim, poželjno je da poznaju područja koja predvode. Utoliko bi Jandrokovićev poučak mogao imati i pozitivne posljedice jer će sada, treba se nadati, početi paziti što govore.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika