Objavljeno u Nacionalu br. 648, 2008-04-15

Autor: Sandra Županić

Top stipendija u Osijeku

'Stipendija za ambiciozne i sposobne'

Najveća stipendija u Hrvatskoj predstavljena je 8. travnja na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku čime je započelo promoviranje akcije 'Top stipendija za Top studente' po hrvatskim gradovima

Jelena Poštić, Top studentica, Iva Fijala, novinarka Hrvatskog radija i moderatorica diskusije, Danijel Koletić, Apriori komunikacije, Marija Miloloža, Top studentica, Nina Šmigmator, voditeljica projekta Top stipendija, Drago Žagar, osječki prorektor te Top studenti Maja Kovačević, Tena Velki i Mario VranješJelena Poštić, Top studentica, Iva Fijala, novinarka Hrvatskog radija i moderatorica diskusije, Danijel Koletić, Apriori komunikacije, Marija Miloloža, Top studentica, Nina Šmigmator, voditeljica projekta Top stipendija, Drago Žagar, osječki prorektor te Top studenti Maja Kovačević, Tena Velki i Mario VranješPočelo je predstavljanje “Top stipendije za Top studente”, najveće stipendije u Hrvatskoj, po hrvatskim gradovima. Prvo je predstavljanje održano 8. travnja na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. O značaju i vrijednostima akcije “Top stipendija” na osječkom predstavljanju govorio je član Stipendijskog vijeća “Top stipendije” sa Sveučilišta u Osijeku Drago Žagar: “Ulaganje u obrazovanje nema alternativu ako Hrvatska želi napredovati. Znanje je temelj razvoja i ne smije ostati samo fraza na papiru.

Potrebno je promijeniti percepciju o važnosti znanja u našem društvu, a uloga medija tu je velika. Važnost te poruke prepoznao je tjednik Nacional i njegovi partneri, a ‘Top stipendija’ je jedan od načina borbe protiv zapošljavanja preko veze.” Osim što su organizatori “Top stipendije” upoznali prisutne sa zahtjevima natječaja najveće stipendije u RH održana je i rasprava o zapošljavanju na temu “Preko veze ili putem znanja” u kojoj su sudjelovali dobitnici “Top stipendije” iz Slavonije.

Sve prisutne pozdravio je domaćin, dekan Elektrotehničkog fakulteta Radoslav Galić koji je rekao da je izuzetno ponosan što može podržati važnu akciju poput “Top stipendije” i dodao: “Naš fakultet spada među mlađe u Osijeku ali prednjači kvalitetom, a dokaz tome je što imamo ‘Top studente’. Odlično je što se tako visokom stipendijom podržavaju ambiciozni i sposobni studenti.”



DRAGO ŽAGAR, prorektor Osječkog sveučilišta, Jasmina Lovrinčević, članica poglavarstva Osječko-baranjske županije, Radoslav Galić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku i Saša Forgić, voditelj protokola poglavarstva Osječko-baranjske županijeDRAGO ŽAGAR, prorektor Osječkog sveučilišta, Jasmina Lovrinčević, članica poglavarstva Osječko-baranjske županije, Radoslav Galić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku i Saša Forgić, voditelj protokola poglavarstva Osječko-baranjske županijeU raspravu su se uključili Top studenti sa svojim iskustvima u traženju prvog posla. Zaštitno lice ovogodišnje kampanje Tena Velki, apsolventica psihologije iz Osijeka, smatra: “Mlade zabrinjava što nekad posao dobiju ljudi koji su imali vezu a nisu najsposobniji. Ima puno vrijednih studenata koji zaslužuju posao na temelju svog znanja. Moji poslodavci zaposlili su me na temelju mog znanja, a to što sam dobila ‘Top stipendiju’ je pomoglo.” Jelena Poštić “Top stipendiju” je dobila 2005., a trenutno radi kao znanstvena novakinja na Poljoprivrednom fakulteta u Osijeku te kaže da je posao dobila isključivo na temelju vlastitog truda. “Ova mi je stipendija pomogla financijski, ali mi je otvorila i vrata poslovnog svijeta”, rekla je Jelena Poštić.

S procesom zapošljavanja u kompaniji Podravka osječke su studente upoznale Ana Đidara, analitičarka za razvoj ljudskih potencijala, i voditeljica službe zapošljavanja Tihana Vrhovski. Podravka je prema istraživanjima jedan od najpoželjnijih poslodavaca, a na izlaganju je istaknuto da su najvažniji kriteriji da dobivanje posla u njihovoj kompaniji znanj i motiviranost za rad.

DEKAN ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA u Osijeku Radoslav Galić sa svojim studentima i asistentimaDEKAN ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA u Osijeku Radoslav Galić sa svojim studentima i asistentimaNa predstavljanju stipendija bila je članica poglavarstva Osječko-baranjske županije Jasmina Lovrinčević i Tihomir Živić, predstavnik vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička. Nekada su se i stipendije dobivale preko veze, smatra Jasmina Lovrinčević, a pohvalila je tjednik Nacional što je pokretanjem “Top stipendije” utjecao na to da se hrvatski mediji uključe u promicanje znanja.

TIHANA VRHOVSKI, voditeljica službe zapošljavanja i Ana Đidara iz odjela ljudskih potencijala PodravkeTIHANA VRHOVSKI, voditeljica službe zapošljavanja i Ana Đidara iz odjela ljudskih potencijala PodravkeŽelja utemeljitelja ove uspješne akcije je motivirati što više hrvatskih studenta da neovisno o statusu fakulteta koji pohađaju, budu još uspješniji te da svojim izvrsnim rezultatima i ocjenama osiguraju svoje mjesto u klubu dobitnika “Top stipendija” koji trenutno broji 147 studenata sa 40 različitih fakulteta u RH. Kriteriji za dobivanje stipendije nisu samo ocjene već sudjelovanje u što više projekata iz različitih obrazovnih i društvenih sfera. “Top studenti” su u proteklih šest godina primili ukupno 5,8 milijuna kuna stipendija. Jedan od najvećih uspjeha ove akcije je da je na inicijativu tjednika Nacional, hrvatska vlada 2006. ukinula porez na stipendije do 4000 kuna.

Rok za prijavu ove je godine do 23. svibnja, a sve dodatne informacije o načinu prijavljivanja te pojedinostima i novostima vezanima uz akciju “Top stipendiji za Top studente” mogu se naći na internetskoj stranici www.topstipendija.net i u svakom broju tjednika Nacional.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika