Objavljeno u Nacionalu br. 648, 2008-04-15

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Nema kamena za Jandrokovića

Neka se prvi kamenom baci na Jandrokovića, tko je od vas bez grijeha - zagrmio je Sanader s Markova trga,pretvarajući svoga infantilno površnoga ministra u izliječenu bludnicu dostojnu poštovanja. Osim što je principijelan samo kad se radi o bezuvjetnoj zaštiti svojih političkih akvizicija i partijske klijentele, premijer je ponekad i duhovit gotovo poput autora domaćih TV serija. Utješna metafora o Jandrokoviću doista je za krepat. Svoju impresivnu dosjetljivost pokupljenu iz ubrzanoga vjeronauka mogao je i nadopuniti adaptiranom porukom na vlastiti račun: Oprosti mi, Bože, jer pri izboru svojih kadrova ne znam što činim

Sad kad je dio hrvatskih ratnih vođa odao zapaženu posmrtnu počast Ivanu Koradeu, a policija prije toga žrtvovala svoga čovjeka kako bi višestrukog ubojicu pokušala uhvatiti živoga, nacija se radikalno preusmjerava na nove senzacije, neke od njih također vrlo sumorne. Ima, međutim, i veselijih. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković slavodobitno je na press-konferenciji u Bruxellesu spomenuo dva poglavlja koja se navodno zatvaraju u pregovorima Hrvatske s EU-om, ali nije se - na izravno novinarsko pitanje - mogao dosjetiti koja su to, što je u javnosti izazvalo lavinu podsmjehivanja na račun njegove nekompetentnosti. I sam Ivo Sanader - čovjek koji o gafovima svojih birokrata najradije krležijanski šuti - osjetio je začudnu potrebu da u tom povodu nešto kaže, i zaključio je kako je najsigurnije da u pomoć izravno pozove Boga, putem Biblije.

Neka se prvi kamenom baci na Jandrokovića, tko je od vas bez grijeha - zagrmio je s Markova trga, pretvarajući svoga infantilno površnoga ministra u izliječenu bludnicu dostojnu poštovanja. Osim što je principijelan samo kad se radi o bezuvjetnoj zaštiti svojih političkih akvizicija i partijske klijentele, premijer je ponekad i duhovit gotovo poput autora domaćih TV serija. Utješna metafora o Jandrokoviću doista je za krepat. Svoju impresivnu dosjetljivost pokupljenu iz ubrzanoga vjeronauka mogao je i nadopuniti adaptiranom porukom na vlastiti račun: Oprosti mi, Bože, jer pri izboru svojih kadrova ne znam što činim. Kad je o subjektu lakrdije riječ - tj. o gospodinu Jandrokoviću - njemu bi publika možda i oprostila nesposobnost za birokratski posao kojim se stjecajem okolnosti bavi, da s lica na trenutak uspije skinuti svoj politički smiješak glupoga Augusta kojim nastoji maskirati nepodnošljivu prazninu postojanja.


Hrvatska politika po mnogim parametrima teške otkvačenosti predstavlja svojevrsni antihumoristički show, na koji se može primijeniti televizijska misao legendarnoga kazališnoga redatelja Toma Durbešića: “Kao što ima pravih glupih Augusta, tako ima i pravih glupih showova". Ono što se u njoj nudi kao ozbiljan društveni angažman, u konačnici se često svodi na trivijalnu kvazizabavu za mase. Smisao ove kolumne nije, međutim, u naricanju nad tupavom dramaturgijom hrvatske političke scene, nego - među ostalim - u istraživanju duhovnih mijena po kojima ta scena egzistira i osigurava svoju reprodukciju. Radimir Čačić, na primjer, najavio je drastičnu pragmatizaciju HNS-a, koji će ubuduće koalirati i s HDZ-om i s bilo kim ako to donosi položaje u vlasti.
Da bi reč rekel, gospon Čačič

Najava je nesumnjivo proizvod osjećaja gorčine i inferiornosti koji se u HNS-u kristalizirao nakon izbora. Dosljednost im je donijela samo to da mogu sa strane napeto promatrati kako se stranke znatno beznačajnije od njihove svrstavanjem uz Sanadera ležerno pozicioniraju u vladajućim ešalonima. Što smo mi ovdje, zadnje budale? - nesumnjivo se zapitao gospodin Čačić. Ako s HDZ-om mogu ići svi outsideri koji su prije izbora bili protiv HDZ-a, i ako im to donosi isključivo korist, možemo valjda i mi - demokratski poštenjaci koji umiremo u ljepoti svojih uvjerenja - izvesti istu vrstu “transideologizacije”, iskoristiti ranjivoga Sanadera kao polugu i postati ministri. Da bi reč rekel, rekli bi Zagrepčani. S utilitarnoga aspekta, nema se tome što predbaciti. Ako u Hrvatskoj nisi uz vlast, nisi ništa. Strategija je već pokazala blagotvorne efekte kod Vesne Pusić, koja se etablirala u Saboru samo na račun odmaka od SDP-a.
Načela u sudaru s ambicijama

Nekima se, međutim, taj hladni pragmatizam ne sviđa, a među njih - čini se - pripada i Stipe Mesić, vitalan čovjek u najboljim godinama za početak treće mladosti, koji intenzivno razmišlja o svojoj budućnosti. Nastavi li nakon predsjedničkog mandata karijeru u HNS-u, iz kojeg je i došao na Pantovčak, jasno mu je da ga čeka borba s autokratom Čačićem, i njegovim ženskim alter egom, oko principa i utjecaja. Premda se svojedobno - u specijalnim društvenim okolnostima - zatekao među osnivačima HDZ-a, Mesić danas ne može biti hadezeovac ni u ublaženoj ili izvanjskoj varijanti. Osim toga, politička pozicija s koje dolazi ne dopušta mu ni ulazak u nekakve frakcijske bitke za stranačku prevlast, i veliko je pitanje može li se on u tom kontekstu uopće uklopiti u postojeći opozicijski establishment u kojem se načela kronično sudaraju s osobnim ambicijama.

Postoje struje koje bi ga vrlo rado vidjele u SDP-u, računajući da bi Mesić u postojećoj vreći rogova i kopita mogao restaurirati račanovski fluidni autoritet i osjećaj za hijerarhiju. Teško će se, međutim, oko toga postići consensus. Mladi aparatčici osjećaju se ugodno uz Milanovića koji ih je izmislio, i na staru gardu - čiji je Mesić favorit - gledaju kao na opasnost. Jednako tako, nitko ne će biti voljan prepustiti lidersko mjesto Mesiću samo zbog njegove predsjedničke karizme, a položaj nekakvoga savjetnika i starca-mudraca koji u stranci prosipa svetu vodicu dugogodišnjega iskustva pouzdano nije u skladu s Mesićevim ambicijama. Sve to vodi prema zaključku da je za Mesića - ako mu penzija nije opcija - osnivanje vlastite stranke “nekompromitiranih ljudi” najlogičnija varijanta nastavka karijere, to više što je publika od postojećih stranaka već debelo umorna.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika