Objavljeno u Nacionalu br. 648, 2008-04-15

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Nakarade na 'Farmi'

'Farma' se razvila u plodno gnojište nakaradnih ljudskih osobina i odnosa, pri čemu nisu izostavljeni ni fizički obračuni - reality showovi te vrste i smišljeni su kako bi gledatelji pomislili: 'Da, možda sam glup i ništavan, ali barem nisam OVAKVA gnjida'

Zrinka PavlićZrinka PavlićTRIJUMF FALŠA I BRADATI ŠTOSEVIZvijezde pjevaju, HTV1, subota, 20.15
Kao i u svim domaćim sezonama pjevanja i plesanja sa zvijezdama dosad, nekoliko emisija prije finala publika je izbacila jedan od boljih parova, a u daljnjem natjecanju ostavila nekoga tko im je baš hercig iako pjeva ko Vesna Pusić u predizbornoj kampanji. No “Zvijezde pjevaju“ zabavna je emisija, a ne profesionalno natjecanje i pravila kažu da publika odlučuje o pobjednicima pa si ja svoja gunđanja o tome da bi Karmela smjela pjevati jedino u stripovima mogu zataknuti ravno u ćušpajz. Ide dalje i bok. No sve to nisu nikakvi ozbiljni prigovori emisiji. Ono što me počinje ozbiljno iritirati jest konstantno i neprekidno sipanje blesavih pošalica na račun Jacquesove i Duškove figure. Znam, znam, sad će dežurni dušebrižnici reći da se to ja osjećam povrijeđenom jer i sama pripada istoj boksačkoj kategoriji, ali nećemo se osvrtati na glupost dušebrižnika. Takvi su štosevi možda bili fora prva dva puta, ali sada su već zbilja dosadni do plakanja. Prvo i prvo, Duško uopće nije nešto egzotično debeo, a drugo - vicevi o Jacquesu dojadili su već i djeci predškolskog uzrasta. U Mozambiku. Neš mi vel’ke fore, debeo je! Ni drugi natjecatelji ne izgledaju kao da su ih Bog ili Glumičić stvorili u naletu nebeskog nadahnuća pa bi svatko normalan smatrao krajnje neumjesnim kada bi im se upućivale pošalice tipa: „Odlična country izvedba, još uvjerljivija zbog konjskih zubi“.
Ocjena: smanjena zbog glupih šala (+3)


STATISTIKA ZA NEZNALICE
Otvoreno, HTV1, utorak, 22.25

Taman kad pomislim da bih u “Otvorenom“ mogla čuti nešto pametno i informativno, Bago pripremi emisiju tijekom koje mi je najveći umni izazov vaganje između toga tko je gori - sugovornici sa svojom glupošću ili Bago s time što je dosadan. Tako je bilo i u emisiji od utorka, u kojoj se Mislav The Kameno Lice nadmudrivao s Rončevićem i Franićem o smislenosti zakona o nula promila alkohola u krvi vozača. Riječ “smislenost“ ovdje koristim uz tešku ironiju jer se ni sa čim što bi sa smislenošću moglo biti srodno sudionici nisu sastali ni u petnaestom koljenu. Umjesto razgovora o razlozima i načelima koji stoje iza donošenja i ukidanja takvog zakona, veći dio “Otvorenog“ natezali su se oko toga je li broj 619 veći od broja 608 i kakvu ulogu u tome igra broj 710. Riječ je, dakako, o broju poginulih na hrvatskim cestama prije i nakon donošenja spornog zakona, a da bi cijela priča s nabacivanjem brojkama kao da iza njih ne stoje ljudski životi bila još degutantnija, jedan je od sugovornika kao faktor povećavanja i smanjivanja smrtnosti na cestama uspio ubaciti i “to je bilo za vrijeme prethodne vlade“. Bagi, naravno, nije palo na pamet pitati koliko je tih tragedija uzrokovano alkoholom, a koliko nekim drugim faktorima sigurnosti na cesti, ali u cijeloj papazjaniji koja je nastala od potencijalno relevantne rasprave to se na kraju čak činilo kao najmanji problem.
Ocjena: ajme majko (1)



OČE! OPROSTI IM!Nova reklama za 'Ožujsko'

Prošli sam tjedan napisala da na domaćoj televiziji ne postoje tako debilne reklame da bi mogle konkurirati američkim i u to sam doista iskreno vjerovala. Ovaj me tjedan, međutim, s ekrana spopala nova reklama za Ožujsko i sada više nisam tako sigurna. Užas počinje dramatičnim zazivanjem OCA, što me, pogotovo ako uzmemo u obzir da ga se zaziva čudnom, dubokom harmonijom muških glasova, istinski plaši. Naime, to “Oče!“ nikako ne zvuči kao da složna braća zovu tateka na cugu nego kao početak spiritističke seanse kojom pijani luđaci prizivaju Antu Starčevića ili čine kakvu sličnu bolesnariju. Još je gore ako bi taj uzvik trebao predstavljati molitvu Bogu i posvećenje ni manje ni više nego PIVA, a najgore ako je riječ o šali, parodiji i sprdnji jer je dibidus nesmiješno. No gromovito zazivanje oca samo je početak - za njim slijedi buljuk hrabrih muževa koji, valjda pivu zahvaljujuć, čine svakojake konstruktivne stvari u zajedništvu, čojstvu i drugarstvu, što mi je također iznimno sumnjivo jer, koliko ja znam, grupi muškaraca koji su upravo navalili na pivo nije baš najsigurnije povjeriti nikakav zadatak zahtjevniji od oblačenja gaća na pravu stranu. Ipak, najogavnije od svega indirektno je povezivanje piva s golemim ponosom, sportom i patriotizmom. Mrak mrakova! Kad to vidim, ispuni me isti patriotski ponos kao i kad vlada objavi kažnjavanje prosjaka.
Ocjena: užas (0)


FARMERSKA VARIJANTA GOVORA MRŽNJEFarma, NovaTV, subota, 21.40

Vidim, u protekla dva tjedna, dok je nisam pratila, „Farma“ se razvila u plodno gnojište nakaradnih ljudskih osobina i odnosa, pri čemu nisu izostavljeni ni fizički obračuni. Samoj emisiji zbog toga se ne bi trebalo ništa zamjerati - reality showovi te vrste i smišljeni su zato da bi gledatelji pomislili: „Da, možda sam glup i ništavan, možda živim bijednim i ispraznim životom, ali barem nisam OVAKVA gnjida“. No ipak me malo štrecnulo kada je u subotnjoj emisiji, tijekom razgovora s izbačenim Davorinom Bogovićem, ljupka Mia zauzela pravednički stav dok je sugovornik razglabao nacionalno obojene uvrede navodno izrečene u jednoj od dnevnih emisija. „To su samo tračevi i nije provjereno da je itko rekao nešto slično“, reče nam Mia i pritom ustvrdi da bi inače osoba koja takvo što kaže bila momentalno diskvalificirana. Pošteno. No pitam se zašto onda ne diskvalificiraju osobu koja IZMIŠLJA takve gadarije. Učinak je, naime, isti.
Ocjena: il’ diskvalificiraj, il’ šuti

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika