Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

'Piramida' je i dalje TV šund

Lovorikama za glupost zasluženo se ovjenčala SDP-ovka Marina Lovrić koja je ispala zadrtija od desničara, bekrije Miroslava SudeMi Škore jer je neumorno i bez obzira na temu naglašavala činjenicu da, iako ljevičarka, redovito liže oltare

Zrinka PavlićZrinka PavlićKUHAR PAVLE U BORBI PROTIV ŽABOKREČINENe zaboravi stihove, NovaTV, ponedjeljak, 21.00
Natjecatelj Pavle Bubalo za Novin je kviz “Ne zaboravi stihove” ovog tjedna učinio ono što ekipi te emisije ne bi uspjelo ni da se svi obuku u pumperice, uhvate harmonike i zajodlaju: „Mi smo djeca vesela, rado bi se igrala“. Naime, splitski je kuhar od razvodnjenog glupiranja za friško penzionirane koji u ponedjeljak navečer nemaju sastanak kućnog savjeta šarmantnim nastupom učinio gledljivu emisiju. Pokupio je i simpatije Igora Mešina, koji posao voditelja ne obavlja loše, ali nije Superman pa u uobičajenim okolnostima nema dovoljno snage za izvlačenje emisije iz žabokrečine. Nažalost, već se sa sljedećim natjecateljem emisija vratila u redovno stanje, što znači da će se Novini producenti ubuduće morati više potruditi da bi odabrali natjecatelje poput Pavla. Ili im ne ginu harmonike.
Ocjena: bravo, Pavle! (5)

REMEK-DJELO, JOŠ MALO PA NESTALOTrava, RTL, četvrtak, 22.50
Kapa dolje RTL-u na otkupu jedne od trenutno najboljih američkih televizijskih serija, Showtimeove „Trave“. Ono što su HBO-ovi „Sopranosi“ bili u kontekstu dramskih serija, „Trava“ je za humorne drame - krunski dokaz da najtalentiraniji hollywoodski scenaristi više ne rade na filmu nego na televiziji. Osim briljantne glume Mary-Louise Parker i nadahnutog prikaza života u američkom predgrađu kakav „Kućanice“ ne bi postigle ni uz pomoć nuklearne fizije, vrijedi istaknuti i da je uvodna špica serije pravo malo remek-djelo za čije se glazbeno izvođenje od druge sezone u Americi otimaju najcjenjeniji pjevači i pjevačice. Jedino mi nije jasno zašto RTL inzistira na prikazivanju dvije epizode odjednom unatoč kasnom terminu. Žele što prije potrošiti dobru seriju da bi ostalo više vremena za „Kunolovca“ ili ih vrijeđa prevelika gledanost pa su odlučili eliminirati one gledatelje koji sutradan moraju ustati radi posla?
Ocjena: seriji izvrstan (5), RTL-ovcima WTF (???)

SVE BOLJE I SVE KASNIJEProvjereno, NovaTV, četvrtak, 22.40
Premda se u početku činilo da će se „Provjereno“ razviti u priglup stroj za širenje paranoje kakav su Ameri usavršili emisijama poput NBC-jevog „Datelinea“, to se ipak nije dogodilo. Najzaslužniji za to svakako je Ivan Žada, kod kojeg sve rjeđe primjećujem senzacionalističke površnosti kakve sam primjećivala u početku, a sve češće - profesionalno istraživačko novinarstvo. Svaka čast. Ovotjedni nastavak sage o mobbingu u Intersparu nije bio samo zanimljiv nego i relevantan jer je službene institucije pokrenuo na istragu, prilog Ane Blažević o beskućnicima istinski me potresao, a jezična odiseja Mate Barišića po dijalektalnim zabitima - zabavila. Drugim riječima, drago mi je što je „Provjereno“ na vrijeme izbjeglo upadanje u zamku „datelineovskih“ paranoidnih debilana tipa: „KAKO PREPOZNATI TERORISTA NA AERODROMU“ (po mitraljezu) i „OPREZ! VAŠ VAS GRUDNJAK MOŽE UBITI!“ (ako mu terorist posudi onaj mitraljez). Naravno, programski čarobnjaci NoveTV i u ovom se slučaju najviše od svega boje da bi kvaliteta mogla ubiti gledatelje pa kako „Provjereno“ postaje bolje, tako ga oni guraju u kasniji termin četvrtkom. Kad Miholjekica, Žada i ostali jednog dana snime emisiju bez ijednog klimavog/dosadnog priloga, društvo s vrha vjerojatno će ih ukinuti.
Ocjena: prilično dobro (4)


POLUFINALE U LAPRDANJUPiramida, HTV1, srijeda, 20.15
Zaključivši da mi je ovaj tjedan život ipak bio prelijep, a raspoloženje preprpošno, u srijedu sam navečer odlučila pogledati „Piramidu“. Dobra, stara „Piramida“ nije me iznevjerila - odmah je spremno uspostavila ravnotežu i čistom mi snagom (bez)uma izazvala simptome PMS-a. Igralo se finale u lupetanju gluposti, a lovorikama se zasluženo ovjenčala SDP-ovka Marina Lovrić, koja je, između ostalog, zbog neumornog naglašavanja činjenice da, iako ljevičarka, redovito liže oltare čak i kada to uopće nije bitno za temu, ispala zadrtija od Miroslava SudeMi Škore. Dotični se pak svim silama trudio pokazati da je, iako desničar, misaono razbarušeni šeret, bekrija, što mi teško pada na živac tanani jer podsjeća na Story SuperNova Show, od kojeg još uvijek nosim ožiljke na duši i dvanaestopalčanom crijevu. Robert Zuber možda bi nekim svojim stavovima čak i pokupio koji plusić da se ne drži kao najnoviji model police iz linije Exportdrvo 1970., a voditeljicu, ekipu i uvjerenje gledateljstva da glasanjem utječe na bilo što vrijedno spomena već mi je blesavo i komentirati. Sve u svemu, „Piramida“ je i dalje vrhunac televizijskog šunda, moje je raspoloženje iz euforičnog vraćeno u normalu, Zemlja se može nastaviti okretati oko svoje osi i kruženje tvari u prirodi ne mora promijeniti uobičajeni tijek.
Ocjena: očekivan i temeljito zaslužen (-1)

NATAŠA DŽOZLUK-BEBIĆFarma, NovaTV,
ponedjeljak-subota, 20.00
Morala sam guglati da bih uopće otkrila tko je i zbog čega je poznata Nataša Bebić, umjereno simpatična dama koja je prošli tjedan najprije stigla, a zatim i izašla s farme, ali Google mi nije pomogao u odgovoru na pitanje zašto žena nikada ne skida sunčane naočale s nosa. Pretpostavljam da nije slijepa jer je nijednom nisam vidjela kako besciljno tumara ladanjem, nasumično se zabijajuć u plotove, ali ako jest, duboko se ispričavam. Isprika vrijedi i za Miju, za slučaj da je nisam čula kada je bivšu farmericu pitala za razlog toj neobičnoj navici. Valjda su je zanimale važnije i značenjem bremenite teme. Poput Bebićkinog iracionalnog straha od kokoši i vampira.
Ocjena: ma, ništa, samo sam znatiželjna :)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika