Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Maroje Mihovilović

Europski glazbeni kič na okupu

Eurosong 2008: Cirkus u Srbiji

NATJECANJE ZA PJESMU EUROVIZIJE neće biti glazbeni spektakl nego sprdnja s natjecanjem: Irsku će predstavljati lutak puran iz dječje serije, Britaniju bivši smetlar iz 'Pop Idola', a Belgija je poslala pjesmu na izmišljenom jeziku

ELVIR LAKOVIĆ LAKA, predstavnik BiH, nastupit će s pjesmom 'Pokušaj', a na pozornici će se pojaviti i jedan pijetao i kosciELVIR LAKOVIĆ LAKA, predstavnik BiH, nastupit će s pjesmom 'Pokušaj', a na pozornici će se pojaviti i jedan pijetao i kosciNatjecanje za Pjesmu Eurovizije 2008. što će se za mjesec dana održati u Beogradu neće biti glazbeni spektakl nego cirkus sastavljen od sprdnji samog natjecanja. To pokazuje popis natjecatelja i njihovih pjesama.

Irska, zemlja s 4,3 milijuna stanovnika, najviše je puta pobjeđivala na tom natjecanju, čak na sedam od ukupno 52 Eurosonga, triput zaredom 90-ih godina, a irski pjevač Johnny Logan jedini je na tom natjecanju dvaput pobijedio. Irska se stoga uvijek trudila da se na Pjesmi Eurovizije predstavi na najbolji način. Ovaj je put postupila upravo suprotno: na natjecanje šalje purana koji će se rugati cijelom Eurosongu.

Na irskoj državnoj televiziji RTE već 20 godina emitira se svakog radnog dana popodne popularna dječja emisija “The Den”. Posebno je popularan dio te emisije u kojem se pojavljuju lutke Zig i Zag te njihov pas Zuggy, likovi s drugog planeta. Oni su jedne godine na golf-natjecanju bili posljednji pa su za nagradu dobili purana Dustina, koji je trebao biti pojeden za Božić. No smilovali su mu se pa je postao jednom od najpopularnijih lutaka tog dječjeg showa. Dustin se počeo pojavljivati i u drugim emisijama, snimio je i album s pjesmama koji se jako dobro prodavao, čak se i kandidirao na irskim predsjedničkim izborima. Kad je raspisan natječaj za ovogodišnjeg predstavnika Irske na Pjesmi Eurovizije, tvorci Dustina prijavili su ga kao natjecatelja, jer u propozicijama natjecanja nigdje ne piše da lutak ne smije nastupiti. Dustin je pobijedio velikom većinom glasova publike, a neki članovi žirija bili su jako razočarani tim izborom. Pjevačica Dana, koja je svojedobno pobijedila na Pjesmi Eurovizije, rekla je da bi bilo pametnije da se Irska uopće ne natječe nego da šalje purana Dustina.

Puran će izvesti pjesmu “Irelande Douze Pointe”, što bi u prijevodu s iskrivljenog francuskog značilo “Irska dvanaest bodova”, a odnosi se na način bodovanja na natjecanju - jedna zemlja nekoj pjesmi može dati najviše 12 bodova. BodoviPREDSTAVNICI LATVIJE  pjevaju 'Mi smo gusari s mora i zarobit ćemo ovaj show'PREDSTAVNICI LATVIJE pjevaju 'Mi smo gusari s mora i zarobit ćemo ovaj show' se čitaju i na engleskom i na francuskom, a u smiješnom tekstu ima i njemačkih i španjolskih fraza, a na kraju se spominju razne zemlje sudionice natjecanja. Tekst pjesme čak je morao biti naknadno izmijenjen jer se u njemu spominjala i Makedonija, a Grčka je službeno prosvjedovala jer ne priznaje to ime.
Španjolska je također na natjecanje poslala televizijski lik, a ne pjevača. Španjolsku će zastupati Rodolfo Chikilicuatre, 36-godišnji Argentinac, ali to je lik iz jedne španjolske humoristične emisije s državne televizije TVE. Tog nakaradno maskiranog i odjevenog smiješnog rockera glumi 36-godišnji komičar David Fernández Ortiz. U emisiji “Buenafuente” Chikilacuatre je postao popularan nakon što je izveo djetinjastu pjesmicu “Baila el Chiki Chiki” (“Pleši, Chiki Chiki”). Ta blesava pjesmica, nalik na amaterske s YouTubea, upravo je na YouTubeu stekla golemu popularnost, gdje je imala već više od 4 milijuna posjeta.


Španjolska televizija odlučila je ove godine birati predstavnika za Pjesmu Eurovizije na neobičan, ali najdemokratskiji način. Otvorila je stranicu na internetskom servisu MySpace i dopustila svakome tko želi da na toj stranici ostavi svoj videozapis s pjesmom za španjolski izbor za Pjesmu Eurovizije. Svatko je na tom sajtu mogao i glasovati za bilo koju pjesmu. Pet pjesama s najviše glasova i pet koje izabere žiri trebalo je biti izvedeno emisiji da se izabere španjolski predstavnik. Na toj stranici bilo je 530 uglavnom amaterskih videospotova, a najviše glasova dobila je pjesma “Baile el Chiki Chiki”, čak 56 posto, dok je drugoplasirana pjesma dobila 16 posto. Pjesma “Baile el Chiki Chiki” bila je promovirana u emisiji “Buenafuente” pa je bilo prigovora da je natjecanje bilo nepravedno. I nakon izbora u Španjolskoj čulo se da je bolje da se ta zemlja povuče s natjecanja nego da se s njim sprda. I toj je pjesmi tekst promijenjen iz političkih razloga, jer su se u izvornom tekstu spominjali neki političari, među ostalima i španjolski premijer José Zapatero, a pravila Eurovizije ne dopuštaju političke referencije.

JELENA TOMAŠEVIĆ iz Srbije pjevat će 'Oro', etno pjesmu u kojoj se spominje Vidovdan, dan bitke na KosovuJELENA TOMAŠEVIĆ iz Srbije pjevat će 'Oro', etno pjesmu u kojoj se spominje Vidovdan, dan bitke na Kosovu Izgleda da neće samo Irska na pozornicu dovesti perad, nego i Bosna i Hercegovina. Na Pjesmi Eurovizije BiH će predstavljati Elvir Laković Laka, koji je na završni izbor za bosanskohercegovačkog predstavnika došao nakaradno odjeven, pod ruku s jednako smiješno odjevenom mladom damom, koja ga je pjevajući predstavila. Pod drugom rukom je držao pijetla. Kad je mlada dama završila, on je pustio pijetla da se sam snalazi na pozornci, gdje su bili kosci s kosama, a on je zapjevao pjesmu neobičnih riječi. U nedavnom intervjuu Laković se ovako predstavio:

“Rođen sam u Goraždu, u proljeće, uz trešnje. Sad će raja kontat da me stara rodila negdje između stabala trešanja. Ali ne. Proljeće je godišnje doba kada trešnje cvatu. A kada su me u porodilištu ubacili među ostale bebe, sve su zavikale: Eno Lake. Što je značilo da ću biti poznat. Tata mi je kupio gitaru u drugom razredu osnovne škole. I upisao me u nižu muzičku školu, koju nikad nisam završio. Poznajem neke note, ali muzički sam neobrezan. Vrlo brzo sam batalio gitaru i počeo igrati fudbal. Da bih postao profesionalac i juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Jednom su mi dali paaas preko lijeve strane, kada sam zastao i zapitao se: Što ja trčim za ovom loptom. I tada sam se ponovo uhvatio gitare. Svirao sam narodnu muziku po kafanama, za novac. Po zanimanju sam mašinski tehničar, a u Nišu sam studirao na Fakultetu zaštite na radu. Živim i ne radim u Sarajevu, svakodnevno kontajući da li ću znati izvesti taj performans na Euroviziji.”
Živio je neko vrijeme u SAD-u, ali se vratio u Sarajevo objasnivši: “Godinu 2007. pamtit ću po tome što sam razgulio iz Amerike. Dakle, utekao sam iz robovlasništva i došao u demokraciju. Ovdje ne moram da radim, a tamo sam morao. Onda, objavio sam svoj prvi album ‘Zec’, koji je nedavno izašao i u Hrvatskoj. Da sam imao još para da platim pravi profesionalni mastering, album bi, produkcijski, bio još bolji. Ali nisam imao para. Pamtit ću 2007. i po tome što sam prvi put u životu probao žablje batake.

Dobri su. I što su me odabrali za niskog predstavnika na sljedećem Eurosongu u Beogradu. Da se prijavim na konkurs zaELVIR LAKOVIĆ LAKA, predstavnik BiH, nastupit će s pjesmom 'Pokušaj', a na pozornici će se pojaviti i jedan pijetao i kosciELVIR LAKOVIĆ LAKA, predstavnik BiH, nastupit će s pjesmom 'Pokušaj', a na pozornici će se pojaviti i jedan pijetao i kosci Eurosong, nagovorili su me prijatelji. Pitali su me: Hoćeš li ti ozbiljno da se baviš ovim ili nećeš? Prijavi se, budalo, znaš li ti koji je to marketing? I ja sam se prijavio. Jedva sam stigao da završim pjesmu. Na silu sam je nekako izgurao iz sebe. Direkciji sam u startu rekao da nema kompromisa oko mog stila i onoga što sam dosad uradio. Dakle, nema suza i golubova, ljubljenja stopa i domoljublja, i ostale patetike koja je vezana za Eurosong. Ne plašim se što ću nastupati u beogradskoj Areni, pred 20.000 gledalaca! Imao sam ja u Goraždu na koncertu pet hiljada gledalaca. A bio sam i u Madison Square Gardenu pred isto ljudi koliko valjda stane i u Arenu. Ali tamo sam bio na koncertima grupa U2 i Oasis. Tako da znam otprilike koliko je to ljudi. A za tremu je garantirano da ću je imati.”

Francuski pak predstavnik na Pjesmi Evrovizije povrijedio je francuski ponos. Iako danas predstavnici mnogih zemalja, ne bi li na natjecanju postigli što bolji uspjeh, pjevaju na engleskom, Francuska se uvijek držala pravila da pjesma za Euroviziju bude na francuskom. To je u skladu s općom francuskom kulturnom politikom otpora američkim i engleskim utjecajima u masovnoj kulturi. No u pjesmi koja će predstavljati Francusku ove godine više je engleskog nego francuskog teksta. Izvest će je Sébastien Tellier, popularni 33-godišnji pjevač, skladatelj i multiinstrumentalist, kojem je i otac bio rocker. On je 2001. objavio prvi album, a potom još dva, svi su bili uspješni, a jedan je bio na prvom mjestu francuske rang-liste. Kad je objavljeno da je na natjecanju za francuskog predstavnika pobijedila njegova pjesma “Divine”, uzbudili su se francuski nacionalisti, a jedan parlamentarni zastupnik vladajuće stranke UMP čak je od uprave javne televizije tražio da promijeni odluku. No mnogi su ga branili, a jedan političar ocijenio da je “riječ ipak samo o pjevačkom natjecanju, a ne o ataku na francusku kulturu”. Da smiri duhove, Tellier je obećao da će u konačnoj verziji ipak biti nešto više francuskog teksta.

I ruski predstavnik Dima Bilan pjevat će pjesmu “Believe” na engleskom. On je već nastupio na Eurosongu 2006., također pjevajući na engleskom, i zauzeo drugo mjesto iza finske heavy metal grupe Lordi. Finsku će i ove godine predstavljati grupa takvog stila, Terasbetoni (Armirani beton), za koju se vjeruje da će na pozornicu u Beogradu doći ipak manje kostimirana od Lordija. Belgiju će predstavljati folk grupa Ishtar, a tekst njihove pjesme “O Julissi Na Jalini” nitko neće razumjeti jer je napisan na izmišljenom jeziku.

DUSTIN THE TURKEY, lutak puran, predstavljat će Irsku pjesmom 'Irelande douze pointe' u kojoj vrijeđa istočnoeuropske natjecatelje koji se više oslanjaju na šok nego na glazbuDUSTIN THE TURKEY, lutak puran, predstavljat će Irsku pjesmom 'Irelande douze pointe' u kojoj vrijeđa istočnoeuropske natjecatelje koji se više oslanjaju na šok nego na glazbu Predstavnici Latvije na pozornicu će doći napadno kostimirani - tročlani Pirates of the Sea (Morski gusari) bit će odjeveni kao gusari. Oni tvrde da će pjesmom “Wolves of the Sea” (“Morski vukovi”) “zarobiti show”.
Britaniju, gdje Pjesmu Eurovizije smatraju bezvrijednim natjecanjem, predstavljat će natjecatelj u televizijskom reality showu, natjecanju pjevačkih amatera “Pop Idol”, koji je prije toga bio smetlar. I Izrael će predstavljati natjecatelj iz identičnog televizijskog nadmetanja pjevača amatera, a Sloveniju će pjesmom “Vrag naj vzame” (“Neka vrag odnese”) predstavljati Rebeka Dremelj, nekadašnja Miss Slovenije, sada pjevačica, televizijska voditeljica, manekenka i dizajnerica donjeg rublja, koje sama predstavlja.

Srbiju će predstavljati 24-godišnja Jelena Tomašević, pjevačica iz Kragujevca, koja će u pratnji frulaša Bore Dugića izvesti pjesmu “Oro”. Pjesma ima snažno nacionalno obilježje i po zvuku i po tekstu. Zadnji stih, “na Vidovdan probudi me da ga opet pogledam”, kod srpske publike izaziva posebne osjećaje jer se na Vidovdan 1389. vodila bitka na Kosovu.

Vezane vijesti

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika