Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Igor Koruga

Festival s vrhunskim izvođačicama jazza

ANAT COHEN, voditeljica sjajnih radionicaANAT COHEN, voditeljica sjajnih radionicaU Zagrebu je završen treći jazz festival na kojem nastupaju samo žene - Jazzarella. Na njemu se ove godine prvi put predstavila i jedna hrvatska izvođačica, Tamara Obrovac, koja se svojim ozbiljnim, tonalno raznovrsnijim i inovativnim zvukom predstavila kao vrhunski izvođač hrvatske i svjetske jazz i etno glazbe. Najviši izvođački doseg ovogodišnje Jazzarelle pokazao je kvartet izraelske multiinstrumentalistice Anat Cohen čija je glazba obojena modernim i tradicionalnim jazzom, klasičnim tonom (klarinet), brazilskim chorom te argentinskim tangom i poticajnim afro-cuban stilom.

Na završnom koncertu nastupio je Dianne Reeves Quintet. I dok su se Tamara Obrovac i Anat Cohen istaknule riskantnijim sviranjem, Dianne Reeves je sa svojim sastavom ostavila bolji umjentički dojam. Velika američka pjevačka zvijezda i višestruka dobitnica Grammyja s nevjerojatnom lakoćom pjevala je i najsloženije pasaže. Podjednako uvjerljiva u izvođenju jazza, gospela, soula, R&B-ja, latin jazza i popa, Dianne Reeves je partnerica slavnim jazzistima poput Clarka Terryja, Phila Woodsa i Herbieja Hancocka. Jedini prosječni nastup bio je onaj američke violinistice izraelskih korijena Jenny Scheinman, no i ona se iskazala svojim pedagoškim radom na glazbenim radionicama održanima u sklopu Jazzarele.

Vezane vijesti

Tržište je uništilo crnačku glazbu

Tržište je uništilo crnačku glazbu

"U jazzu se u žarištu zbivanja najčešće nalazi glas ili neki puhački instrument. Obično se ritam sekcija potisne u drugi plan, u pozadinsku ulogu, mi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika