Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Robert Bajruši

Ekskluzivno

Čačić za gradonačelnika Zagreba

RADIMIR ČAČIĆ, predsjednik Hrvatske narodne stranke i varaždinski župan, ozbiljno razmišlja o tome da se na idućim lokalnim izborima u svibnju 2009. suprotstavi Milanu Bandiću i Jasenu Mesiću u borbi za glavni grad

OKOLNOSTI KAO MOTIV Radimira Čačića na gradonačelničku kandidaturu natjerale su okolnosti sve lošijeg rejtinga njegove stranke u ZagrebuOKOLNOSTI KAO MOTIV Radimira Čačića na gradonačelničku kandidaturu natjerale su okolnosti sve lošijeg rejtinga njegove stranke u ZagrebuRadimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke, ozbiljno razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba. Iako odluka još nije donesena, Čačić pokazuje jasnu ambiciju da se suprotstavi Milanu Bandiću i Jasenu Mesiću na idućim lokalnim izborima u svibnju 2009., eksplicitno je u subotu za Nacional potvrdio visoki izvor iz HNS-a.

“Čačić je varaždinski župan, ali i Zagrepčanin. U Zagrebu je diplomirao, ovamo dolazi skoro svaki dan, a Varaždin i Zagreb dijelovi su iste makroregije. Zasad još nismo donijeli službenu odluku o njegovoj gradonačelničkoj kandidaturi, ali realni su izgledi da se taj projekt realizira”, smatra sugovornik Nacionala.

Ako Čačić odluči ući u gradonačelničku utrku, idući lokalni izbori dobivaju sasvim novu dimenziju. Postoji nekoliko razloga zbog kojih je njegova kandidatura vjerodostojna i ima izglede za dobar rezultat.Prije svega, Hrvatska narodna stranka u Zagrebu već je sedam godina u opadanju. Još 2001. HNS je osvojio 17 posto glasova, na lokalnim izborima 2005. pao je na 9 posto, a na zadnjim parlamentarnim jedva je uspio prijeći izborni prag sa 6,5 posto.

Još je lošija kadrovska situacija, jer zagrebačku organizaciju predvodi Alenka Košiša Čičin-Šain, koja je manje-više anonimna političarka, a rejting Vesne Pusić također je bitno manji nego početkom 2000., o čemu svjedoči prilično tanak rezultat liste koju je nosila na izborima u studenom prošle godine. Još manje šanse imali bi Jozo Radoš i Srećko Ferenčak, a zasad nema naznaka da u HNS-u razmišljaju o promociji neke posve nove osobe u političkom životu, kao što je to HDZ učinio s Jasenom Mesićem.

Drugim riječima, okolnosti su natjerale Čačića na kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. On je nesumnjivo “frontman” Narodne stranke i njen najuspešniji predstavnik. Kao ministar obnove u Račanovoj vladi pokrenuo je nekoliko iznimno uspješnih projekata kao što su autoceste i poticana stanogradnja (POS), a 2005. uvjerljivom većinom izabran je za varaždinskog župana. Na tom položaju također je inicirao važne razvojne projekte, ali i ideje razvoja srednjeg i visokog obrazovanja.

PROMJENE NA VRHU Radimir Čačić je 6. travnja postao novi predsjednik HNS-a; na slici sa svojom prethodnicom Vesnom Pusić i novim predsjednikom Središnjeg odbora stranke Ivanom VrdoljakomPROMJENE NA VRHU Radimir Čačić je 6. travnja postao novi predsjednik HNS-a; na slici sa svojom prethodnicom Vesnom Pusić i novim predsjednikom Središnjeg odbora stranke Ivanom VrdoljakomU političkom pogledu, sjeverozapadna Hrvatska najjače je HNS-ovo uporište, a Čačić procjenjuje da bi u slučaju njegova odlaska u Zagreb stranka zadržala vlast u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Ideja o Čačiću kao zagrebačkom gradonačelniku zasad može djelovati nestvarno, ali na sličan način u ljeto 2005. u medijima je dočekana njegova premijerska kandidatura. Unatoč osporavanjima, samo mjesec dana nakon što je objavljena, Čačić se po popularnosti izjednačio sa Sanaderom i Račanom, a situacija se nije bitno mijenjala sve do početka 2007. Više od godinu i pol u svim istraživanjima javnog mnijenja bio je jedan od najpoželjnijih kandidata za predsjednika Vlade, ali vlastitu popularnost nikako nije uspijevao prenijeti na HNS. Nakon promjene na čelu SDP-a, kad se pojavio Zoran Milanović, politička scena dokraja se bipolarizirala na HDZ i SDP, a HNS je teško poražen na izborima.


Čačić vjeruje da sličan rejting, a to je sve iznad 20 posto glasova, može postići i na idućim lokalnim izborima. U svibnju 2009. prvi će put direktno biti birani 122 gradonačelnika i 21 župan te blizu 500 općinskih načelnika, a to otvara prostor poznatim političarima i javnim nestranačkim osobama. Tako, primjerice, već nekoliko anketa pokazuje da bi u Splitu najveće izglede za pobjedu imao poduzetnik Željko Kerum, pod uvjetom da se kandidira za gradonačelnika.

“Mislim da je ovo vrlo realna mogućnost, jer Čačić ima podršku javnosti, a u prilog mu idu i odnosi u Zagrebu. Milan Bandić svakodnevno upada u afere i pitanje je što će biti s njim u idućih godinu dana. Osim toga, istraživanja pokazuju da Bandić privlači desetak posto glasova, dok ostatak dobiva na temelju pripadnosti SDP-u. Kad je riječ o HDZ-u, njihova odluka da istaknu Jasena Mesića pokazuje da su zapravo odustali od borbe za položaj zagrebačkog gradonačelnika”, smatraju u Hrvatskoj narodnoj stranci. Sasvim sigurno, kampanja u kojoj bi se sučelili Bandić i Čačić bila bi iznimno zanimljiva.
Bez obzira na permanentne trzavice između HNS-a i SDP-a, Čačića i Milanovića, upravo je Bandić nedvojbeno glavni politički suparnik Hrvatske narodne stranke, otkako je prije četiri godine raskinuta koalicije u glavnom gradu.

EKONOMSKE TEME Radimir Čačić tijekom gospodarske debate uoči prošlih parlamentarnih izbora s Damirom Palančecom iz HDZ-a i Ljubom Jurčićem iz SDP-aEKONOMSKE TEME Radimir Čačić tijekom gospodarske debate uoči prošlih parlamentarnih izbora s Damirom Palančecom iz HDZ-a i Ljubom Jurčićem iz SDP-aHaenesovci su Bandića optuživali za nepotizam, donošenje sumnjivih odluka, posebno u vezi s Generalnim urbanističkim planom, i pogodovanje investitorima. Kad je nedavno najprije potpisivana peticija, a potom organizirane i demonstracije protiv obnove Cvjetnog trga, HNS je bio vodeća politička stranka koja je podržala nevladine udruge i prosvjednike.
Po svemu sudeći, osnovni motiv bila je Bandićeva potpora projektu, a ne načelna politika protiv poduzetnika i novih investicija. Uostalom, glavni napadi na Čačića i HNS upućivani su zbog nikad dokaznih sumnji da je kao ministar bio povezan s građevinskim lobijem i pritom pogodovao vlastitim tvrtkama, koje je u međuvremenu prenio na jednu odvjetničku kancelariju.

Bit će zanimljivo vidjeti Čačićev gradonačelnički program jer, u biti, on mora imati niz dodirnih točaka s Bandićevim. Čačić sigurno nije protivnik razvojnih investicijskih ciklusa i investicija koje se slijevaju u glavni grad. Prema ekonomskim pokazateljima, dohodak po stanovniku u Zagrebu iznosi oko 18.000 eura, što je blizu prosjeka Europske Unije. Osim toga, Varaždinski župan je - baš kao i niz drugih župana i gradonačelnika - često kritizirao visoku centralizaciju koja pogoduje Zagrebu, a kao potencijalni prvi čovjek grada nedvojbeno će morati promijeniti retoriku.

Ali do lokalnih izbora preostaje 13 mjeseci i dotad Čačić namjerava posložiti odnose unutar HNS-a i pokušati stvoriti savezništvo s drugim strankama. U kraćem razgovoru za Nacional potvrdio je da je SDP i dalje glavni potencijalni partner, kojem će ponuditi zajedničke kandidate za većinu od 140-ak župana i gradonačelnika. “Ako smo na državnim izborima osvojili sedam posto, na lokalnima to želimo podići na 10 posto i sudjelovati u vlasti u većem broju županija i gradova. To su komunalni izbori i na njima više nema ideologije, što se nedavno odlično vidjelo u Osijeku, gdje je formirana koalicija HSP-SDP-HNS.

KADA JE IZABRAN za čelnika HNS-a, Čačić je od Savke Dabčević-Kučar, počasne predsjednice stranke, dobio ružuKADA JE IZABRAN za čelnika HNS-a, Čačić je od Savke Dabčević-Kučar, počasne predsjednice stranke, dobio ružu Esdepeovci i dalje ostaju naši glavni partneri, ali postoji i dinamika društvenih odnosa i ne vidim zašto na lokalnim razinama ne bismo koalirali i s HDZ-om. Ako smo 1992. bili prva stranka koja je pristala surađivati s SDP-om, od kojeg su u to vrijeme svi bježali, zašto ubuduće ne bismo mogli surađivati i s HDZ-om, koji je u međuvremenu prihvatio većinu stavova za koje se godinama zalažemo u HNS-u”, objašnjava Čačić. Da se, ipak, i dalje želi zadržati na distanci od HDZ-a, odmah potvrđuje dodajući kako državna koalicija nije moguća iz najmanje dva razloga. Prvo, Sanaderova vlada je nesposobna i korumpirana, i drugo, uvjeren je da će i bez eventualnog ulaska HNS-a odraditi mandat do kraja.
U takvim okolnostima HNS će i dalje zadržati dominantno oporbeni profil, unatoč tome što Vesna Pusić kao čelnica Saveza za Europu održava redovite kontakte sa Sanaderom i njegovim suradnicima. Tako se čuvaju odnosi s HDZ-om, a istovremeno ne ulazi u formalnu koaliciju.

Sada je na redu teža faza u kojoj Čačić mora profilirati stranku, a sebe predstaviti kao legitimnog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Otvoreno je pitanje kakvi su njegovi izgledi i u kojoj će mjeri kandidatura inicirati rast HNS-a i u drugim regijama i gradovima, ali ovakav rasplet mogao bi inicirati paradoksalni razvoj događaja, u kojem bi, radi očuvanja SDP-ove vlasti u Zagrebu, Milanović mogao podržati Bandića.

Pomirba s Josipom Posavcem

Svojevrstan je kuriozitet podatak da je ideju o Čačiću kao zagrebačkom gradonačelniku prvi iznio Josip Posavec, HNS-ov međimurski župan čiji je zahtjev za abdikacijom Vesne Pusić, zbog loših izbornih rezultata, prije nekoliko mjeseci izazvao snažne trzavice u stranci.

Posavcu se prijetilo i isključenjem, ali čini se da se to neće dogoditi. Na nedavnom saboru HNS-a, kao i Antun Kapraljević, bio je Čačićev protukandidat, ali obojica su osvojili manje od desetine glasova. Unatoč nesuglasicama, postoje naznake da Čačić ne namjerava ekskomunicirati Posavca.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika