Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Berislav Jelinić

Political report

Kovačević računa na Bandićevu potporu

NEOČEKIVANA KANDIDATURA Dragana Kovačevića i Davorka Vidovića za predsjednika SDP-a neugodno je iznenadila aktualnog šefa stranke Zorana Milanovića

UZ BANDIĆA, ALI NEOVISAN Dragan Kovačević blizak je suradnik zagrebačkoga gradonačelnika, ali ne ovisi o njemuUZ BANDIĆA, ALI NEOVISAN Dragan Kovačević blizak je suradnik zagrebačkoga gradonačelnika, ali ne ovisi o njemuSuprotno očekivanom, SDP će u sljedećim tjednima ipak prolaziti kroz zanimljivu unutarstranačku predizbornu kampanju za novog vođu socijaldemokrata u iduće četiri godine. Oni koji su unutar SDP-a otvoreno ili potiho priželjkivali smjenu aktualnog šefa stranke Zorana Milanovića, to mogu ponajprije zahvaliti Draganu Kovačeviću, članu uprave Zagrebačkog holdinga zaduženom za financije i jednom od vodećih ekonomista SDP-a.

Dragan Kovačević i Davorko Vidović neugodno su iznenadili u prošlu subotu Zorana Milanovića, aktualnog predsjednika SDP-a, kada su se na sjednici Glavnog odbora stranke kandidirali za predsjednika SDP-a. Zapravo je glavni šok na toj sjednici izazvao Dragan Kovačević, jer je on svoju kandidaturu izjavio prije Vidovića, a takvoj se njegovoj odvažnosti nitko od prisutnih nije nadao.

Milanovića je Kovačević šokirao zato što uopće nije očekivao protukandidata, ali i to što je svjestan da mu Dragan Kovačević nipošto nije bezopasan protukandidat. Riječ je o čovjeku koji je vrlo blizak suradnik moćnoga zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, te koji bi po svemu sudeći mogao dobiti njegovu potporu na tim izborima. Kovačević cijeni i poštuje Bandićevu unutarstranačku snagu i ako dobije mandat za vođenje SDP-a, nastojat će u toj stranci aktivirati sve njene potencijale - one probuđene simpatizere SDP-a koji su podržali Milanovića zbog njegove svježine i mladosti, ali i one koji su toj stranci davali znatnu snagu u proteklim godinama. Tu Bandić svakako ima svoje mjesto, u takvoj bi se stranačkoj situaciji mogao mnogo kvalitetnije i mirnije dogodine kandidirati za novi mandat na čelu Zagreba, a mogao bi računati i na veći utjecaj unutar stranke i na nacionalnoj razini. Unatoč tome, Kovačević nije osoba koja se kandidirala na Bandićev nagovor, niti ovisi o njegovoj političkoj milosti.


On se priključio Zagrebačkom holdingu zato što su ga to Bandićevi ljudi zamolili, svjesni njegove stručnosti. Kovačević je tijekom svog mandata odradio neke zahtjevne zadatke, aranžirao i organizirao izdavanje obveznica na inozemnim tržištima kapitala, bez čega ne bi bilo moguće provoditi Bandićeve predizborne programe. Istodobno se Kovačević nije za Bandića odveć tijesno vezao. Bio je vrlo aktivan u provođenju i izradi ekonomskih programa SDP-a zajedno s donedavnim stranačkim premijerskim kandidatom Ljubom Jurčićem i bivšim ministrom financija Matom Crkvencem. Bio je posebno aktivan na skupovima koje je organizirala udruga Napredna Hrvatska HR+, gdje je Mato Crkvenac predsjednik, a on zamjenik. U Upravnom odboru te udruge su Slobodan Ljubičić, šef Zagrebačkog holdinga, Neven Mimica i makroekonomist Žarko Primorac. Kovačević je u rad udruge uključio i lidere nekih vodećih hrvatskih kompanija.
S timom stručnjaka kroz tu udrugu nastojao je iznadstranački pridonijeti utvrđivanju razvojnih prioriteta Hrvatske, a dva su temeljna cilja ostvariti dinamičan gospodarski rast tako da Hrvatska za desetak godina stigne najrazvijenije među novoprimljenim članicama EU, te unaprijediti kvalitetu života u Hrvatskoj, tako da ona dugoročno bude jedna od pet država koje ostvaruju najvišu kvalitetu življenja u Europi. Iako zamišljena da u prvom redu djeluje nadstranački, udruga je imala za cilj potaknuti i nova kadrovska preslagivanja unutar SDP-a.

MILAN BANDIĆ bi u slučaju Kovačevićeve pobjede na konvenciji ojačao položaj u SDP-uMILAN BANDIĆ bi u slučaju Kovačevićeve pobjede na konvenciji ojačao položaj u SDP-u Taj Kovačevićev angažman pokazuje da on dobro surađuje s ekonomskom elitom SDP-a, ali i nestranačkim ekonomskim stručnjacima. Drugim riječima, on već godinama kreira sadržaj dobrog dijela SDP-ova javnog angažmana. Uz sve to, Kovačević je generacijski vrlo blizak Zoranu Milanoviću, pa bi njegovim eventualnim izborom na čelo SDP-a ta stranka zadržala sredinu koja je otvorena za mlađe kadrove. Sve te okolnosti pokazuju da bi Kovačević oko sebe, ako bude pametno vodio predizbornu kampanju, mogao okupiti najveći dio onih koji žele smijeniti Milanovića.

Kovačević se kandidirao za funkciju šefa SDP-a neočekivano - kada je dobio riječ, govorio je nekoliko minuta. Rekao je prisutnima na sjednici da će kratko govoriti općenito, a potom vrlo precizno i određeno. U prvom dijelu svoga govora se predstavio i rekao što trenutačno radi, te naglasio kako je on u bivšoj koalicijskoj vladi lijevog centra radio na reformi mirovinskog sustava i bio jedan od bliskih suradnika pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Potom je zahvalio onim članovima SDP-a koji su ga ohrabrivali da se kandidira za člana Predsjedništva SDP-a i rekao da odbija tu kandidaturu. Zatim je rekao: “Želim se kandidirati za novog vođu socijaldemokrata u Hrvatskoj i povesti stranku do pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima.”

Dragan Kovačević i Zoran Milanović vodili su u pauzi sjednice Glavnog odbora SDP-a razgovor, koji slikovito otkriva zašto je Milanović dobio protukandidate. Milanović je prišao Kovačeviću i rekao mu da se iznenadio kada je čuo da se govori o njegovoj kandidaturi za Predsjedništvo SDP-a, a da se Kovačević nije o tomu s njime prethodno konzultirao. Kovačeviću je zasmetao pokroviteljski ton kojim mu se Milanović obratio. Tada je rekao Milanoviću da se on onda neće kandidirati za tu funkciju. Ostavio ga je u uvjerenju da ga se dojmio način kako mu se Milanović obratio, te da se čak i povukao zbog njegova stranačkog autoriteta. Time je pojačao efekt iznenađenja kod Milanovića kada je ubrzo istaknuo da želi preuzeti od njega funkciju predsjednika stranke.

Isticanjem svoje kandidature Kovačević je ugodno iznenadio neke svoje stranačke kolege. Ljubo Jurčić je prije sjednice Glavnog odbora najavio da se nema namjeru kandidirati ni za koju od vodećih funkcija unutar stranke. Međutim, nakon što se Kovačević kandidirao, Jurčić mu je prišao i rekao mu da bi on, u slučaju da ovaj preuzme stranku, sa zadovoljstvom pristao u njoj biti potpredsjednik stranke. Time je Jurčić neizravno pokazao da nema namjeru podržati Milanovića na čelu SDP-a, a odmah potom počelo se spekulirati da je Kovačević kandidat Ljube Jurčića.

Kandidatura Davorka Vidovića nakon istupa Dragana Kovačevića nije više izazvala veliko iznenađenje, dijelom i stoga što je on nedavno javno kritički govorio o Milanoviću i njegovu načinu upravljanja strankom. Vidović se proteklih dana odbijao javno izjasniti namjerava li se kandidirati. Međutim, jedna osoba koja mu je bliska rekla je za Nacional da joj se Vidović nedavno povjerio i rekao da će se ipak kandidirati, i to ovim riječima: “Možda i nemam prevelike šanse, ali ne želim mu ostaviti to zadovoljstvo da pobijedi bez ikakve borbe i da se propisno ne oznoji.”

DAVORKO VIDOVIĆ izjavio je da Milanoviću neće pružiti zadovoljstvo da pobijedi bez borbeDAVORKO VIDOVIĆ izjavio je da Milanoviću neće pružiti zadovoljstvo da pobijedi bez borbeI Kovačević i Vidović kandidirali su se prije svega jer smatraju da Milanović stranku vodi autoritarno, te se okružio poslušnicima. Njihove su kandidature odraz nezadovoljstva dijela stranke istim tim stvarima. Procjenjuje se da takvih nezadovoljnika možda u stranci ima oko 30 posto. U skladu s time procjenjuju se i njihove šanse protiv Milanovića, ali ti se odnosi mogu promijeniti.

Kovačević ne ovisi o stranci i zato ne mora kriti da ga Zoran Milanović i njegov način vladanja strankom nisu impresionirali. Kovačević će voditi afirmativnu kampanju i bez obzira na ishod, on od svega toga može samo profitirati. Neki u stranci Kovačevićevim najvećim nedostatkom smatraju to što je u političkom smislu relativno malo istupao. Drugi ističu njegove dobre menadžerske i organizacijske sposobnosti.

I Vidović i Kovačević nadaju se da će dobiti priliku kvalitetno prezentirati svoj program, te da će se poštovati demokratski standardi koji su napravljeni na prošloj konvenciji prije godinu dana. Postoji mogućnost i da će tijekom kampanje Milanovićevi protukandidati napraviti zajedničko istraživanje te procijeniti tko od njih dvojice ima bolje šanse protiv Milanovića. Tada bi se onaj koji lošije stoji mogao povući u korist kandidature drugog Milanovićeva protukandidata.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika