Objavljeno u Nacionalu br. 650, 2008-04-29

Autor: Eduard Šoštarić

Ugrožen vojni projekt

Oklopna vozila kasne s opremanjem

Ministar obrane BrankoVukelić mora popravljati pogreške prethodnikaMinistar obrane BrankoVukelić mora popravljati pogreške prethodnikaPrije nešto više od tri tjedna osmorica zavarivača iz tvrtke “Đuro Đaković Specijalna vozila” krenuli su u Finsku kako bi sudjelovali u proizvodnji prvih šest od ukupno 84 borbena oklopna vozila AMV na osam kotača za potrebe Hrvatske vojske koje proizvodi finska Patria. Preostalih 78 vozila počet će se 2009. proizvoditi u tvrtki “Đuro Đaković Specijalna vozila” iz Slavonskog Broda. To je najveći projekt modernizacije hrvatskih oružanih snaga od njihova nastanka.

Prvih šest vozila bit će isporučeno hrvatskoj vojsci iz finske tvornice u Hamelini do studenoga 2008. Međutim, premda će isporuka vozila ići predviđenom dinamikom, novi ministar obrane Branko Vukelić suočio se s vrlo ozbiljnim problemom za koji je on osobno najmanje kriv. Riječ je o tome da borbena oklopna vozila nisu ništa više od običnog prijevoznog sredstva ako na njima nema daljinski upravljanih oružanih stanica različitih kalibara i kao takva su neupotrebljiva za bilo kakav oblik djelovanja.

Daljinski upravljana oružana stanica koja će biti smještena na krovnom nosaču oklopnog borbenog vozila omogućit će hrvatskim vojnicima da budu zaštićeni u njemu dok će istodobno moći koristiti različito oružje prateći i uništavajući ciljeve na LCD ekranu pomoću joysticka.

Propustima prethodne MORH-ove garniture koja od kolovoza 2007., kad je hrvatska vlada odabrala vozila finske Patrije, nije učinila ništa da barem ispita svjetsko tržište daljinskih oružanih stanica 12,7mm projekt je došao u krizu i vremsnki tjesnac. Izbori nisu ni po čemu bili prepreka da se hrvatski časnici informiraju o svjetskom tržištu oružanih stanica 12,7mm, pripreme sve za natječaj još 2007., Međutim, tek u svibnju ove godine na adrese četiriju proizvođača daljinski upravljanih oružanih stanica, i to norveškog Konsberga, izraelskih Elbita i Rafaela, te švedskog Boforsa, uputit će se zahtjev za konačnom i obvezujućom ponudom, dakle čak osam mjeseci od potpisivanja ugovora između MORH-a, “Đure Đakovića” i Patrije o kupnji 84 borbena oklopna vozila AMV 8X8. Rok za dostavu ponuda proizvođača mora biti do 60 dana, što znači da će ponude doći krajem srpnja 2008., usred sezone godišnjih odmora, pa je jasno da će odluka biti donesena najranije uUnatoč tomu što finski proizvođač Patria ispunjava svoje obveze na vrijeme, vozilo AMV 8X8 će se mjesecima razvlačiti po skladištima HV-a, jer neće biti upotrebljivo bez naoružanjaUnatoč tomu što finski proizvođač Patria ispunjava svoje obveze na vrijeme, vozilo AMV 8X8 će se mjesecima razvlačiti po skladištima HV-a, jer neće biti upotrebljivo bez naoružanja rujnu, osim ako Vukelić ne naredi drukčije.

Nakon što se donese odluka o najboljem ponuđaču, prve daljinski upravljane stanice mogu doći tek negdje u ožujku 2009., a sva druga obećanja za kraći rok isporuke bila bi neozbiljna, jer njihovi proizvođači još uvijek nisu potpuno usvojili serijsku proizvodnju. Hrvatsko izaslanstvo s brigadirom Milanom Kneževićem, koje se prije dvadesetak dana vratilo iz posjeta proizvođačima tih oružanih stanica, našlo se u problemima jer, prema njima, ni jedna stanica u potpunosti ne udovoljava zahtjevima, a i velik je rizik da Hrvatska bude pokusni poligon za prototipove stanica koje nisu u serijskoj proizvodnji. Jedino što je sada u serijskoj proizvodnji provjereno i integrirano na oklopna borbena vozila AMV 8X8 jest oružana stanica Protector M151 12,7mm norveškog proizvođača Kongsberga. Na kraju, odluku će donijeti ministar Branko Vukelić.

Vezane vijesti

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Branko Vukelić, član Predsjedništva i politički tajnik HDZ-a održao je tiskovnu konferenciju s porukom da on i predsjednik gradskog HDZ-a i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika