07.05.2008. / 00:01

Autor: Ružica Đukić

Extra zona

Tanja Tomić: Idem srušiti Guinnessov rekord

Nekadašnja voditeljica sportskih vijesti RTL Televizije, danas tajnica u Gospodarskoj komori, jedina je žena među vozačima jet-skija koji će pokušati ući u Guinnessovu knjigu rekorda s prevaljenih 700 milja u 24 sata

Tridesettrogodišnja Tanja Tomić, nekadašnja voditeljica sportskih vijesti RTL Televizije, danas zaposlena u Hrvatskoj gospodarskoj komori, priprema se za rušenje Guinnessova rekorda.
Tanja je, naime, jedina žena od osmero vozača jet-skija koji će u srpnju pokušati srušiti Guinnessov rekord u udaljenosti prevaljenoj na jet-skiju u 24 sata. Pored sportskog, ovaj projekt ima i humanitarni karakter. Sponzori će otkupiti svaku prijeđenu milju a bit će priređena i licitacija opreme vozača. Sav prikupljeni iznos donirat će se Klinici za dječje bolesti Zagreb.
Početkom 2007. godine, kada je postala zaposlenica Hrvatske gospodarske komore, Tanja Tomić sasvim se povukla iz javnog života.
EXTRA: Dio ste ekipe koja planira srušiti Guinnessov rekord u vožnji jet-skija. O čemu je točno riječ?
- Rekord se zove "udaljenost prevaljena na jet-skiju unutar 24 sata". Zanimljivo je da su do 2005. rekord od 401 milje držali Amerikanci a vozili su krugove po jezeru. Godine 2005. taj je rekord Davor Hundić pomaknuo na 600 milja na relaciji Ičići-Dubrovnik-Ičići a sljedeće je godine sam sebe nadmašio s prevaljenom 601 miljom. Ove nam je godine cilj srušiti upravo taj rekord. Putujemo iz Opatije do Dubrovnika, natrag do Opatije i potom do Zadra - sveukupno 700 milja.
EXTRA: Spomenuti Davor Hundić je višestruki prvak Hrvatske u tom sportu i svjetski prvak u klasi raids u offshore utrci. Hoće li i on biti dio tog tima?
- Da, naravno. On je sve pokrenuo. Iz zezancije sam ga nagovarala da idem s njim srušiti rekord dok jednog dana nije došao i rekao mi da je okupio tim. To su, pored nas dvoje, još i Renato Išpan, Kristijan Barun, Tomislav Krpina, Tomislav Šimara, Dan Tatoiu te Marcel Butuza.
EXTRA: Koji je najvažniji razlog zašto vi sudjelujete?
- Svakako želja za izazovom, no ako usput možemo nekome pomoći, to je velika stvar.
EXTRA: Otkad vozite jet-ski?
- Na prvi sam jet-ski sjela kad sam imala petnaestak godina a tada ga je imao moj prijatelj Tomo Paliković. Đirali smo godinama oko Palmižane, Hvara i drugih otočića. I eto, ljubav s jetom bila je ljubav na prvi pogled.
EXTRA: Jeste li se ikad bavili i nekim drugim sportom?
- Potječem iz sportske obitelji, tako da su me na skije stavili s nepune tri godine, isto kao i ja svog sina koji je danas puno perspektivniji skijaš nego što sam bila ja. Izgleda da je naslijedio bakine gene. Moja je mama, naime, bila prvakinja bivše države u skijanju. I ja sam skijala u Skijaškom klubu Medveščak, natjecala se i tako stjecala sportsko iskustvo. Danas skijam samo rekreativno, kao što i igram tenis koji mogu sasvim pristojno odigrati i s puno boljim igračima. Dakle, nisam baš s dvije lijeve. Ipak, jet-ski mi je trenutno najdraži. Tata je uspješan jedriličar kojem su, kao i bratu, jedra "životni poziv".
EXTRA: Kako se pripremate za rušenje rekorda?
- Kondicijskim treninzima i vožnjom. Cilj mi je svakodnevno posjećivati World Class Fitness gdje naš cijeli tim trenira s profesorom kineziologije Željkom Šurbekom. Zbog roditeljskih obveza, treninge sam svela na tri puta tjedno te, kako mi to kažemo, vodu. Dakle, vikendom smo obvezno na jezeru ili moru.
EXTRA: Vi ste jedina žena u timu. Smatrate li to olakotnom ili oteževajućom okolnošću?
- S jedne strane otežavajućom jer svi imamo isti cilj i pripremu a ja sam jedina žena, slabiji spol. S druge strane olakšavajućom jer sam pošteđena fizikalija tipa spuštanja jetova u more, dizanja na prikolice, a dečki imaju razumijevanja i za dane PMS-a, kad je nervoza malo veća.
EXTRA: Koliko ćete imati vremena za vježbanje?
- Pa, broj treninga sam sa željenih sedam morala smanjiti na tri. No vodu mi ništa ne može zamijeniti i taj dio ne eskiviram. Mog sina Bruna za to vrijeme čuva baka, iako bih voljela da i on zavoli jetove. Ne bih imala ništa protiv kada bi i on jednog dana prihvatio sličan izazov. Za sada mu pokušavam samo ukazati na važnost bavljenja sportom, ali on će odabrati što ga najviše zanima.
EXTRA: Kada smo se nedavno srele, rekli ste mi da u zadnje vrijeme gotovo i ne izlazite van. Kako najčešće provodite vrijeme?
- Ako mislite na klubove, ne izlazim, jer kad bih i htjela, ne bih našla vremena i snage. Ja sam prvenstveno nečija mama koja radi puno radno vrijeme i uz to trenira, tako da u zadnje vrijeme odgađam i kućanske poslove.
EXTRA: Već se dugo ne želite javno eksponirati. Zašto ste se odjednom povukli iz javnog života?
- Nisam se nikada htjela javno eksponirati, ali sam morala jer su okolnosti bile takve. Radila sam, kako vi to novinari volite nazvati, javni posao. Nikada mi nije bio problem pričati o profesionalnom dijelu života, no ponekad sam morala, htjela to ili ne, i neke privatne stvari dijeliti s javnošću. Danas ničim nisam vezana za javni posao i samim time me čudi zanimanje za mene i ono što radim.
EXTRA: Kad smo već kod toga, pisalo se o vašoj vezi s uglednim zagrebačkim ginekologom Hrvojem Vrčićem. Ima li zanimanje vašeg dečka veze sa željom da pomognete dječjoj bolnici i što on misli o vašem angažmanu na ovom projektu?
- Piše se svašta. Ako ste željeli zaviriti u dijelić moga privatnog života, ostat ćete bez tražene informacije. Želja za pomaganjem djeci bila je isključivo želja našeg tima. Žalosno bi bilo kad bi me netko s Hipokratovom zakletvom morao podsjećati na pomaganje bolesnima.
EXTRA: I za kraj, želim vas pitati smeta li vam kad vas nazivaju najpoznatijom hrvatskom tajnicom?
- Nimalo, no veselilo bi me da me mogu zvati Guinnessovom rekorderkom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika