08.05.2008. / 14:44

Autor: Robert Bajruši

Kolumna dana

Sanader cilja na krivu adresu

Željko Kerum nikada nije bio pretjerano simpatičan. Manje se ovdje radi o vizualnom dojmu, koji također nije pretjerano privlačan, a kudikamo groznije, i to u najdoslovnijem smislu, odjekuju njegove izjave. Kerum je bahati bogataš, koji voli zlato, jahte i Maybach. To je ona kategorija novopečenih skorojevića, koji se pojavljuju od Vladivostoka do Brežica, nikome simpatična ili draga, ali dovoljno moćna da je u stanju utjecati i na politiku vlastitih država.

Čak i Ivo Sanader dobro zna da Hrvati ne vole svoje tajkune, ili, uspješne poduzetnike, kako ih nazivaju mediji. Zato je na skupu posvećenom konkurentnosti gospodarstva, otvorio temu socijalne neosjetljivosti, argumentirajući teze poduzetnicima koji kupuju Maybache i žive u vilama, što je bila jasna aluzija na splitskog trgovca. Sanaderova žaoka, sasvim sigurno, nije slučajno usmjerena upravo na Keruma: predsjednik vlade je svjestan kako isticanje statusnih simbola ljudima ide na živce, a opet, riječ je o, ne pretjerano utjecajnom tajkunu poput Todorića, Čovića ili Tedeschija.

Drugim riječima, premijer je još jednom išao dokazivati principijelnost, i to po običaju i na krivim osobama i s pogrešnim argumentima.

Ovdje je manje važna Kerumova replika, u kojoj je, nedvosmisleno kao i inače, odgovorio Sanaderu kako je svoje bogatstvo stekao na pošten način, i da se ne namjerava mijenjati. U pravilu nesimpatični lik ovdašnje javne scene i raznoraznih "Red Carpeta", ispao je frajer i na brzinu otkantao premijera.

Ali to je manje važan dio ove priče. Suštinu treba potražiti u pogrešnoj vladinoj politici, koja još od 2004. nije sposobna formulirati, a kamoli provesti razvojnu strategiju. Podaci pokazuju da je gospodarski rast među nižim u tranzicijskim državama, nezaposlenost pada vrlo sporo, generacijama koje završavaju fakultete ne otvaraju se bogzna kakve perspektive, a iznad svega postoji i nepropusni sloj korupcije na svim razinama, od čekaonice u ambulanti do parlamenta i vlade.

U ovakvim prilikama, prilično je neprincipijelno upirati prstom u Keruma ili još ponekog poduzetnika, samo zato jer nisu položili lekcije iz bontona. Osim toga – koliko god u Hrvatskoj vlada anti-kapitalističko raspoloženje – upravo je dio poduzetnika, najzaslužniji za ekonomski rast. Agrokor, Lura, Pliva, Ina, Nexe ili Atlantic, ali i vodeći stručnjaci u turizmu ili financijskom tržištu, više su napravili za gospodarstvo nego prijašnje, a i sadašnja izvršna vlast.

To što neki među njima osjećaju potrebu pokazivati svoje vile, brodove ili privatna lovišta, govori i o duhovnom stanju hrvatskog društva. Da javnost ne zanimaju priče domaćih bogataša, mediji ih ne bi publicirali, i nikoga ne bi zanimao bivši bagerist, koji se sada vozi u Maybachu. Ali publiku najviše zanimaju baš ove teme, a novine i televizije, su pristale pružiti im zabavu, iako znaju kako je posljedica opća idiotizacija društva.

Osim toga, otkuda Sanaderu pravo ružiti po tajkunima, kada on sam nosi satove koji, kad se zbroji njihova vrijednost, koštaju 100.000 eura. I za razliku od Keruma, ovo vlasništvo još uvijek nije upisao u imovinsku karticu.

Vezane vijesti

Nešto je naopako kada premijer određuje cijenu jogurta

Nije vijest kada radnici napadnu poslodavce, ali jest kada se javno sukobe najbogatiji ljudi u Hrvatskoj. U ovom slučaju, svađu je inicirao splitski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika