Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Berislav Jelinić

Klopka za iznuđivače

Uhićeni dok su od žrtve uzimali 50.000 €

U ponedjeljak, 12. svibnja, u Zagrebu i Poreču policija je ulovila na djelu i uhitila četiri iznuđivača, koji su u posljednjih godinu dana poduzetniku i nekadašnjem dekanu Croma Business Academyja Nerminu Sefiću život pretvorili u pakao

Sastanak u Importanne GalerijI-Nermin Sefić s ucjenjivačima snimljen tijekom nedavnog sastanka u zagrebačkoj Importanne Galleriji, na kojem su dogovarani uvjeti isplateSastanak u Importanne GalerijI-Nermin Sefić s ucjenjivačima snimljen tijekom nedavnog sastanka u zagrebačkoj Importanne Galleriji, na kojem su dogovarani uvjeti isplateU ponedjeljak prije podne u zagrebačkom hotelu Four Points Panorama završila je drama kroz koju je posljednjih nekoliko godina prolazio Nermin Sefić, poduzetnik, doktor ekonomskih znanosti i nekadašnji dekan poslovne škole Croma Business Academy. Uskok i policija spektakularno su u tom hotelu uhitili Kristijana Lešdedaja, Nreca Dedaja i njegova sina Zefa, a u Poreču je otprilike u isto vrijeme uhićen Simon Dedaj. Prva trojica uhićena su neposredno nakon što su primili kuvertu s označenim novcem koju im je donio Nermin Sefić, a Simon Dedaj uhićen je odmah nakon toga. Uhićeni žive i rade u Poreču, a bave se zlatarskim poslom i ugostiteljstvom. Međutim, oni su prošlih godina Sefiću život pretvorili u pakao, te od njega samo u posljednjem navratu u ponedjeljak pokušali iznuditi 50 tisuća eura. Pitanje je koliko takvih slučajeva ucjene ima, a da javnost i policija o tome nikada ništa nije saznala.

Nermin Sefić dobio je policijsku zaštitu, a odnedavna policija čuva i stan gdje stanuje njegova obitelj. To pokazuje da je policija procijenila da bi Sefić i obitelj mogli biti u opasnosti, te da osobe koje su ga ucjenjivale smatra vrlo opasnima.
Policija do zaključenja ovog broja Nacionala uopće nije javnost informirala o pomno planiranoj akciji uhićenja Nreca, Zefa i Simona Dedaja, te Kristijana Lešdedaja.

Nermin Sefić školovao se tijekom 90-ih u SAD-u a od 1999. do 2002. radio je kao konzultant u Rijeci. Ondje je stekao dobre kontakte u raznim poslovnim krugovima, među ostalim i u nogometu. Prije otprilike tri godine s njim su kontaktirali Franjo Pužin i Slaven Zambata, poznati bivši nogometaš nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, s molbom da u nogometnom klubu Rijeka pokuša pronaći mjesto za Eddyja Bosnara, dotadašnjeg nogometaša Dinama. Franjo Pužin ujak je Sefićeve supruge i nogometni trener, koji je nekoć trenirao Antona Dedaja, sina Nreca Dedaja, u vrijeme dok je on nastupao za nogometni klub Jadran iz Poreča. Kada se pokazalo da je Sefić preko svojih osobnih kontakata uspio pomoći da Bosnar zaigra u nogometnom klubu Rijeka, Franjo Pužin ga je nakon nekog vremena upoznao s Nrecom Dedajem.

Budući da je Sefić Dedaja upoznao preko člana uže obitelji po supruzinoj strani, isprva uopće nije slutio da bi zbog tog poznanstva mogao imati problema. Ispočetka nikakvih problema nije ni bilo, a čak su se počeli i povremeno zajednički družiti s obiteljima. Tako su Dedaji upoznali Sefićevu obitelj te doznali nešto i o njegovim poslovima i stručnim znanjima o financijama.

Sefić je ispričao Uskoku i policiji da su njegovi problemi, koji su doveli do uhićenja Dedajevih i Lešdedaja u ponedjeljakNermin Sefić(zaokružen) kao član vodstva Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika - CROMA, tijekom posjeta predsjedniku Stjepanu Mesiću na Pantovčaku 2004.Nermin Sefić(zaokružen) kao član vodstva Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika - CROMA, tijekom posjeta predsjedniku Stjepanu Mesiću na Pantovčaku 2004. prijepodne, počeli nakon što je Nrec Dedaj Sefića zamolio da pomogne njegovu sinu Antonu Dedaju da pronađe bolje uvjete za nastavak nogometne karijere. U to vrijeme njegov sin Anton Dedaj igrao je za nogometni klub Osijek. Kad ga je tadašnji trener tog nogometnog kluba Ilija Lončarević u proljeće 2007. otpisao kao nepotrebnog zajedno s još četvoricom igrača, Nrec Dedaj zamolio je Nermina Sefića da mu pomogne pronaći angažman za Antona Dedaja. Zamolio je Sefića da razgovara s direktorom nogometnog kluba Rijeka Marinkom Koljaninom te pokuša Antonu Dedaju pronaći angažman u tom klubu. Sefić je ispričao policiji da mu je Nrec Dedaj dao 10 tisuća eura kako bi ih predao Koljaninu, samo da odluči dati priliku Antonu Dedaju. Kada je Sefić rekao Koljaninu što mu nudi Nrec Dedaj, Koljanin je odbio uzeti novac. Sefić je novac htio vratiti Dedaju, ali niti Dedaj taj novac nije htio uzeti natrag od Sefića.



Tada su počeli Sefićevi problemi. Neuspjeh u razgovorima s Koljaninom Nrec Dedaj jako je zamjerio Nerminu Sefiću. Smatrao ga je odgovornim za neizvjesnu nogometnu budućnost njegova sina Antona Dedaja i čak mu je u jednom trenutku rekao da mu je to Sefić namjerno napravio. Takav se stav Dedajevih prema Sefiću nije promijenio niti nakon što je Sefić uz pomoć Otta Barića, izbornika albanske nogometne reprezentacije, pomogao Antonu Dedaju da nastavi nogometnu karijeru u Albaniji.

Dedaji su od Sefića istodobno počeli tražiti da im pomogne riješiti probleme koje su imali s Januzom Dervishijem, koji je zajedno s još nekolicinom osoba nedavno nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude od jednog riječkog javnog bilježnika, a tereti ga se i za druga kaznena djela. Jesu li i kako Sefićevi iznuđivači povezani s Dervishijem, tek će se doznati.
Nrec Dedaj ispričao je Sefiću kako su on i njegov brat Simon Dedaj umalo ostali bez svojih kuća zbog dugova koje su imali prema Dervishiju. Tvrdili su da su oni od Dervishija posuđivali novac, da im je dug narastao, te da su morali podići kredit u Raiffeisen banci kako bi mu vratili dug. Ispričali su Sefiću i da su kao zalog za taj kredit morali dati svoje kuće, te da bi mogli ostati bez kuća jer nemaju novca da vraćaju dug banci.

Mjesto uhićenja-Hotel Panorama na zagrebačkoj TrešnjevciMjesto uhićenja-Hotel Panorama na zagrebačkoj Trešnjevci Potom je Nrec Dedaj rekao Sefiću da mu je zbog neuspjeha u pregovorima s Koljaninom Sefić dužan pomoći riješiti novi kredit, s kojim su računali da bi mogli uspjeti prebroditi svoje navodne financijske probleme. Nrec Dedaj rekao je Sefiću da zadrži 7 od 10 tisuća eura za potrebe realizacije tog kredita. Sefić je počeo pregovarati s Karlovačkom bankom, ali za kredit je trebalo dati u zalog neku nekretninu. Dedaji su od Sefića tražili da založi neku svoju nekretninu za kredit koji će oni koristiti. Istodobno su mu počeli zaračunavati kamate na novac koji je ostao kod Sefića, za koji Sefić tvrdi da mu je Nrec Dedaj dao da pokuša podmititi Koljanina. Odjednom su počeli taj novac tretirati kao pozajmicu. Od početnih 7 tisuća eura, dug je narastao na 50 tisuća eura.

U više navrata su mu prijetili, među ostalim da će nauditi njegovoj obitelji. Sefić je sve to vrijeme sam proživljavao pravu dramu, jer supruzi o prijetnjama nije ništa govorio. S druge strane, njegova supruga bila je šokirana kad je u ponedjeljak doznala što se dogodilo, jer je ljude koji su ucjenjivali njenog supruga doživljavala kao ugodne i ljubazne obiteljske prijatelje. Sefić je neke od prijetnji i prije prijavljivao policiji, ali nije bilo efekta, jer su se prijetnje nastavile. Čak su mu jednom prilikom neke nepoznate osobe zataknule ispod brisača automobila kaznenu prijavu koju je podnio u policiji. Međutim, nedavno se Sefić obratio i Uskoku. Svoju priču ispričao je prvo djelatnicima Uskoka, a zatim i policiji. Tijekom razgovora koje je Sefić vodio u Uskoku i policiji nazivali su ga neki od uhićenih i otvoreno mu prijetili, što su dužnosnici Uskoka i policije i osobno čuli. Kasnije je dogovoreno da se Sefiću prisluškuje telefon, a on je dobio i diskretnu pratnju policije.

Posljednjih nekoliko dana policija je snimala sve telefonske razgovore koje je Sefić vodio i pratila njegove sastanke s ucjenjivačima. Sefić se s njima jednom sastao i u Importanne Galleriji u Zagrebu. Novac je iznuđivačima trebao predati krajem prošlog tjedna, ali je predaju odgodio dok nije dogovorio sve detalje s policijom i dužnosnicima Uskoka.
Sve do posljednjeg trenutka, Sefiću su iznuđivači ostavili izbor. Ili će im zbog navodnog duga platiti 50 tisuća eura, ili će im prepustiti u podnajam svoj restoran koji ima u Budimpešti. Taj je restoran Sefić u Budimpešti dobio u koncesiju na 99 godina. Mjesečno plaća najam od 5000 eura, a restoran je dao u podnajam i od toga ima dobru zaradu. Iznuđivači su od Sefića tražili da im iznajmi taj restoran na deset godina, ali pod znatno nepovoljnijim uvjetima. Rekli su mu da su prvu godinu spremni plaćati 400 eura mjesečno, a ostalih devet po 4000 eura mjesečno. To bi Sefiću u deset godina donijelo gubitak od oko 150 tisuća eura. Policija je te “poslovne” ponude uspjela snimiti. Sefić se odlučio na predaju navodnog duga od 50 tisuća eura. Dogovorili su se da će se naći u hotelu Four Points Panorama.

U trenutku kada su preuzeli novac, iznuđivačima su prišli policajci u civilu i uhitili ih. Iako u tom trenutku ondje nije biloJanuz Dervishi-osuđeni kralj riječki kamatara i diler, bio je u poslovnom odnosu s obitelji Dedaj, kojoj je posudio novacJanuz Dervishi-osuđeni kralj riječki kamatara i diler, bio je u poslovnom odnosu s obitelji Dedaj, kojoj je posudio novac mnogo ljudi, scenu uhićenja vidio je poznati glazbenik i producent Tonči Huljić, koji se zatekao na sastanku na mjestu gdje se sve dogodilo. Idućih dana moglo bi se doznati zašto je policija ta uhićenja provela vrlo diskretno i o njima nije htjela informirati javnost, iako je akcija izvedena usred radnog dana gotovo u srcu Zagreba. Zbog tajnovitih okolnosti tih uhićenja legitimno je naslutiti da bi ovaj slučaj iznude mogao imati ozbiljniju pozadinu i širi kontekst. Dijelom se to može naslutiti i zato što su iznuđivači bili u nekim poslovnim odnosima s Januzom Dervishijem, osuđenim riječkim dilerom kokaina.

Budući da su iznuđivači trenutačno pritvoreni, moguće je da će policija mnogo lakše doći do korisnih informacija koje bi joj pomogle posve rasvijetliti sve aspekte poslovnih aktivnosti osoba koje su prošlih godina Nerminu Sefiću život pretvorile u pakao. Prema informcijama Nacionala, iza ovoga uhićenja mogla bi se skrivati mnogo veća priča, koja seže u sam vrh politike i gospodarstva. Isto tako, mogla bi otkriti cjelokupni kokainski lanac koijm upravlja zločinačka organizacija, koja ozbiljno prijeti da preuzme stvarnu vlast u državi. Bez hrabrog poteza doktora Sefića, ni policija, ni USKOK ne bi mogli poduzeti akciju u kojoj su s prstima u pekmezu uhićeni ucjenjivači. Pitanje je koliko ima takvih “Sefića” u Hrvatskoj koje su ucijenile kriminalne bande, a ne usude se reagirati kako ne bi ugrozili svoj i život svojih najbližih.

Osnivač Croma Business Academy

Nermin Sefić vratio se u Hrvatsku krajem 90-ih, nakon što se školovao u Sjedinjenim Državama, gdje je doktorirao ekonomske znanosti. Specijalizirao se za financije i revizijske poslove.

Napisao je nekoliko knjiga o poduzetništvu i reviziji, a bio je i jedan od utemeljitelja Croma Business Academy, zagrebačke poslovne škole koja danas radi pod nazivom Cotrugli Business Academy. On je od 1999. do 2002. radio kao konzultant u Rijeci. Ondje je stekao dobre kontakte u raznim poslovnim krugovima, među ostalim i u nogometu.

Vezane vijesti

Logitech zvučnici za iPod i iPhone

Logitech zvučnici za iPod i iPhone

Logitech Pure-Fi Express Plus su višesmjerni zvučnici za iPod ili iPhone, a Logitech Pure-Fi Anytime sat s alarmom za iPod ili iPhone savršeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika