Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Krumpiri gospodara Sunca

Oduševljen okusom pečenog krumpira kad su mu hranjive gomolje 1537. otkrili Indijanci s Anda, španjolski konkvistador Juan de Castellanos zavjetovao se da ih više neće ubijati

Veljko Barbieri • književni i kulinarski ekspert • nova serija: 'Mitovi tisuću stolova'Veljko Barbieri • književni i kulinarski ekspert • nova serija: 'Mitovi tisuću stolova'Visoko gore, gdje je Sunce, moćni bog Pačakamak, stvorio Inke, na samom početku vremena, stvorio je i prvog čovjeka i prvu ženu. No kako nije bilo hrane, čovjek je uskoro umro. Žena je opet pozvala Sunce u pomoć i Pačakamak je oplodi svojim zrakama. Ona rodi prekrasnog dječaka, na sliku i priliku njegova oca. Ljubomoran je bio sunčani bog i u bijesu ubije svoga sina i rastrga ga na komade. No sažalio se ipak na ženu pa udovima nesretnog dječaka oplodi zemlju. Na mjestu gdje je posijao njegove zube, niknuo je kukuruz, gdje je posadio njegova rebra i kosti, razbujali su se lišće i plodovi juke. Kad je zakopao komade mesa, ono je rodilo voćem i povrćem. Voćkama svih vrsta, puzavicama krastavaca i stabljikama paprike, a od onog najvažnijeg dijela, glave i mozga nesretnog dječaka, niknuo je krumpir.

No zemlja je bila pusta bez ljudskog potomka, pa Pačakamak odluči od spolovila svog nesretnog prvog sina stvoriti novog, potpuno istog kao i njegov brat, kojeg odmah nazove Vičama. Kako je i on volio putovati, dopusti mu Pačakamak da krene na svoje prvo nebesko putovanje. No čim je nestao u visinama, razbjesni se hiroviti Pačakamak na ženu, jer je Vičama nastao iz njenoga ploda i rastrga je kao i svog prvog sina, a njeno tijelo baci lešinarima i kondorima. Kad se Vičama vratio s putovanja, rastrganom majčinu tijelu udahne život pa nasrne na oca, koji od straha utekne u ocean. Toliko je ojačao na nebu. Ali uskoro ga napuste nebeske snage pa zamoli oca za oprost, a kad se Sunce opet pojavi u visinama, uputi mu još jednu molbu. Zamolio je Vičama silnog Pačakamaka da stvori novi sjoj ljudi kako ne bi živio u samoći. I Sunce mu pošalje tri jaja, zlatno, srebrno i bakreno.


Iz zlatnog se rode plemići i vladari, iz srebrnog žene, a iz bakrenog puk koji je morao obrađivati polja, voćnjake i povrtnjake, a posebno krumpir, omiljenu hranu njihovih gospodara, ali i samoga boga Vičame. Ova je priča nastala 5000 godina prije Krista, kad je narod Kečua, kojim će zavladati Inke, naselio visoke plodne ravnice oko jezera Titicaca. Hraneći se divljim ljamama i korijenjem, naišli su na gomolje pod zemljom, jeli ih sirove, potom pečene u pepelu.Višak su bacali oko svojih nastambi i niknule su nove biljke. Uskoro su postale osnova prehrane naroda s Anda. Tada je iz zahvalnosti i nastao mit o Pačakamaku i njegovu sinu Vičami.

Prvi Europljanin koji je čuo tu priču bio je španjolski zapovjednik Juan de Castellanos, konkvistador koji je, po uzoru na krvoločnog prethodnika Francisca Pizarra, 1537. spalio sva sela na obroncima Anda. No usred pljačke i paljevine, ovaj Kastiljanac opsjednut potragom za zlatom ugledao je u pepelu pečene krumpire, a kad je kušao dotad nepoznate gomolje, oduševljen je iste noći zapisao u dnevnik: ”Ovi zemljani plodovi, za koje Indijanci tvrde da su hrana bogova i prvih ljudi, zapravo su zemljani tartufi, ljubičastobijelih cvjetova i gomoljkastih plodova. Kad se ispeku, imaju izvrstan okus. Prirodni su dar za Indijance, ali i dobar obrok za Španjolce.” Te je noći proradio veliki vulkan nad selom i zatrpao lavom španjolske osvajače. Među onima koji su se spasili bio je i Juan de Castellanos. Kad se vratio u Španjolsku, zavjetovao se da više nikad neće nauditi nijednom Indijancu. A u ustima je i dalje osjećao okus krumpira, nesvjestan da i njegova sudbina od tada ovisi o sunčanom Pačakamaku i njegovu sinu, moćnom Vičami.

Mladi krumpir u foliji

Tri mlada krumpira zarežite uzdužno tako da ne odvojite polovice, posolite i zamotajte svaki u svoju foliju, pa pecite u pećnici 30 minuta. Izvadite ih i skinite foliju, a svaki krumpir malo rastvorite po pukotini, pa premažite maslacem i nadjenite tartar umakom od 1 dl kiselog vrhnja s 2 žlice majoneze i par kapara. Služite vruće.Tri mlada krumpira zarežite uzdužno tako da ne odvojite polovice, posolite i zamotajte svaki u svoju foliju, pa pecite u pećnici 30 minuta. Izvadite ih i skinite foliju, a svaki krumpir malo rastvorite po pukotini, pa premažite maslacem i nadjenite tartar umakom od 1 dl kiselog vrhnja s 2 žlice majoneze i par kapara. Služite vruće.Tri mlada krumpira zarežite uzdužno tako da ne odvojite polovice, posolite i zamotajte svaki u svoju foliju, pa pecite u pećnici 30 minuta. Izvadite ih i skinite foliju, a svaki krumpir malo rastvorite po pukotini, pa premažite maslacem i nadjenite tartar umakom od 1 dl kiselog vrhnja s 2 žlice majoneze i par kapara. Služite vruće.

Polpete od krumpira

Ogulite 4 veća krumpira i naribajte ih na trake, posolite i ostavite da odleže. Ocijedite vodu koja se izdvojila iz povrća, dodajte jaje, vezicu sjeckanog peršina, sol i papar, pa oblikujte plosnate polpete i pecite ih na rastopljenoj svinjskoj masti.

Vezane vijesti

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

"Ponekad mi se čini da ovdje nedostaje samo more", rekao je Veljko Barbieri u svojem omiljenom zagrebačkom ribljem restoranu, Korkyra na Trešnjevci,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika