Objavljeno u Nacionalu br. 654, 2008-05-26

Autor: Plamenko Cvitić

Tajnovite donacije HHO-u

Tko je Ivi Bancu dao 160.000 kuna?

IVO BANAC na plenumu HHO-a pohvalio se izdašnim anonimnim donacijamaIVO BANAC na plenumu HHO-a pohvalio se izdašnim anonimnim donacijamaIvo Banac, šef Hrvatskog helsinškog odbora, uspio je kapitalizirati svoj “angažman” u slučaju Pukanić: samo u proteklih dva mjeseca za sebe i HHO uspio je namaknuti donacije u vrijednosti većoj od 160.000 kuna. Ono što je, međutim, vrlo čudno je činjenica da o izvorima tih donacija, kao ni o točnim iznosima, Banac nije htio izvijestiti čak ni članove vlastite organizacije koji su se prije dva tjedna okupili na plenumu HHO-a, što otvara prostor za različite sumnje. Naime, premda je na tom sastanku, održanom u srijedu, 14. svibnja, druga točka dnevnog reda bilo pretresanje financijske situacije u HHO-u, Banac ju je iskoristio tek za to da se pohvali kako je uspio prikupiti novac potreban za rješavanje teške financijske situacije u organizaciji te da navedeni novčani iznosi nisu sjeli na račun HHO-a, već su to bile donacije u gotovini, koje je on potom predao u blagajnu HHO-a. Kod nekih članova HHO-a to je odmah pobudilo sumnju u razloge i namjere tajnovitih donatora, no, kako ističu Nacionalovi izvori, Ivo Banac oglušio se na vrlo jednostavna pitanja svojih kolega: tko je i zašto dao novac te koliko je uopće dano; na plenumu je Banac izjavio da su donatori željeli ostati anonimni.

DANIJEL ŽDERIĆ, vlasnik Profila, još nije službeno preuzeo riznicu HHO-aDANIJEL ŽDERIĆ, vlasnik Profila, još nije službeno preuzeo riznicu HHO-aSredinom travnja, upravo u jeku medijske afere Pukanić kojom je - između ostalih - upravljao Ivo Banac, u nekoliko dnevnih listova pojavio se oglas u kojem HHO poziva građane i tvrtke da svojim donacijama pomognu radu te organizacije. Oglas je, čini se, imao odjeka jer je Banac u samo mjesec dana uspio namaknuti više od 160.000 kuna za HHO, no podrijetlo tog novca obavijeno je velom tajne. Iako bi se od takve organizacije očekivala transparentnost, Banac je ignorirao zahtjeve članova HHO-a da na plenumu objasni tko je donirao te velike iznose, koliko je uopće koji donator dao novca, ali i zašto donacije nisu sjele na račun HHO-a u Raiffeisen banci, već ih je netko Ivi Bancu predao u gotovini.

Doduše, prema statutu HHO-a, na takva pitanja dužan je odgovoriti tek krajem godine, kad se rade financijski izvještaji, no Bančeva tajnovitost unosi sumnju čak i među članove HHO-a. Nacional je u ponedjeljak 26. svibnja stupio u kontakt s novoizabranim rizničarom HHO-a Danijelom Žderićem, koji je kazao da ne zna ništa o tajnovitih 160.000 kuna, jer još nije preuzeo kontrolu nad financijama Hrvatskog helsinškog odbora.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika