Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Sandra Županić

Top stipendija

Najbolji u završnom krugu

LOVAC NA MENADŽERE Sanja Brkić Fakleš, osnivačica tvrtke Alter Modus koja ima dugogodišnje iskustvo u selekciji menadžerskih kadrova, takozvanom headhuntinguLOVAC NA MENADŽERE Sanja Brkić Fakleš, osnivačica tvrtke Alter Modus koja ima dugogodišnje iskustvo u selekciji menadžerskih kadrova, takozvanom headhuntinguU ovogodišnjoj akciji Top stipendija za Top studente prijavio se 571 student. Natječaj za sedmu po redu Top stipendiju završio je 23. svibnja, a nakon što su pristigle i posljednje prijave poslane poštom najviše je prijava studenata sa zagrebačkog sveučilišta, 284, dok se s osječkog sveučilišta prijavilo 60, riječkog 59, splitskog 60, zadarskog 22, pulskog 18, dubrovačkog 14, a sa svih hrvatskih veleučilišta i visokih škola prijavila su se 54 studenta.

Kako bi zaista najbolji dobili Top stipendije Nacional ove godine uvodi jednu novost: svih sto finalista proći će stručno testiranje. Ovo se testiranje sastoji od dva dijela, selekcijskog intervjua koji će provoditi djelatnici tvrtke Alter Modus i psihološkog testiranja djelatnika tvrtke Artis Rei. Testiranje će biti organizirano od 16. do 18. lipnja.

Tvrtka Alter Modus bavi se selekcijom menadžerskih kadrova, takozvanim headhuntingom. Tvrtka je specijalizirana za srednje i visoke menadžerske pozicije, i to u financijskom i IT sektoru, farmaceutskim tvrtkama, telekomunikacijama i sektoru robe široke potrošnje, a posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Alter Modus je 2007. osnovala konzultantica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u menadžmentu i sektoru ljudskih potencijala Sanja Brkić Fakleš. Ta je diplomirana pravnica 1996. postala direktorica austrijske headhunting tvrtke PMC International, a 2001. i regionalni direktor ove tvrtke za zemlje bivše Jugoslavije. Selekcijski intervjui bit će slični testiranjimaMAJA KUHTA, studentica kojoj je Top stipendija svojedobno pomogla u ostvarenju ambicijaMAJA KUHTA, studentica kojoj je Top stipendija svojedobno pomogla u ostvarenju ambicija koja se provode pri traženju novih kadrova za poznate kompanije, objašnjava Sanja Brkić Fakleš i dodaje: “Među sto finalista uglavnom su kandidati koji imaju sličan prosjek ocjena i druge uspjehe na studiju, pa Stipendijskoj komisiji nije lako odabrati najbolje. Naše će testiranje dati one važne nijanse u motivaciji, etičkim vrijednostima i drugim predispozicijama koje bi trebale članovima komisije olakšati donošenje odluke koji su studenti zaista najbolji. Također, selekcijski intervju će biti važno iskustvo za studente jer će dobiti uvid o tome kako izgledaju razgovori za posao. Smatram da će na našem tržištu rada biti potrebno sve više mladih i obrazovanih ljudi čiji je razvoj potrebno početi pratiti već za vrijeme studiranja. Nadam se da će i studenti za mene imati mnogo pitanja.”

Svi studenti koji prođu testiranje dobit će pismene rezultate na uvid, a Sanja Brkić Fakleš objasnila je da je važno da se mladima ukaže na njihove prednosti i mane kako bi ih mogli što bolje istaknuti, ili prema potrebi ispraviti. Posla za headhuntere u našoj regiji ima sve više jer je više i kvalitetnih poslodavaca, istaknula je Sanja Brkić Fakleš. “Alter Modus je jedna od rijetkih tvrtki koja se zaista bavi ovim poslom jer nije svaka agencija za zapošljavanje headhunting tvrtka. U tom poslu najvažnija je diskrecija, strpljenje i dobra baza kandidata. Zato će biti sve važnije najbolje studente početi pratiti već tijekom studija.”

Kako je najviše prijava studenata sa zagrebačkog sveučilišta, ovoga tjedna okupit će se posebno stručno povjerenstvo za izbor studenata tog sveučilišta kako bi se što kvalitetnije pregledale pristigle molbe. Stipendijsko vijeće, čiji su članovi prorektori hrvatskih sveučilišta, sastat će se 4. lipnja i među svim prijavljenim studentima odabrati sto finalista akcije.
Raspored stručnog testiranja po gradovima i imena finalista bit će objavljeni 5. lipnja na internet stranici www.topstipendija.net.

Najviše prijavljenih dosad - čak 571

Do samoga kraja prošlog tjedna dolazile su prijave studenata iz cijele Hrvatske, a ukupno ih je 571. Stipendijsko vijeće odlučit će 4. lipnja o sto finalista koji će ući u drugi krug natječaja. Njihova imena bit će objavljena 5. lipnja na web stranici www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika