Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Hrgini dinari

Mirjana Hrga je pomoćniku načelnika uprave policije citirala zakon u kojem stoji da će se osoba koja remeti javni red i mir izvođenjem problematične glazbe kazniti kaznom od petsto do tisuću petsto DINARA i nije joj palo na pamet pitati čovjeka KAKVI POBOGU DINARI?

Zrinka PavlićZrinka Pavlić JE LI TO NORMALNO???

Otvoreno, HTV1, četvrtak, 22.30
Premda bih inače radije gledala 10 sati “Super krečka” nego pet minuta “Otvorenog”, u četvrtak me baš zanimalo što će Bagovi gosti reći o podjeli Podravke između HDZ-a i HSS-a. Drugim riječima, sama sam si kriva za sve duševne boli koje su uslijedile. Kao i u većini slučajeva, ni ovaj put problem nije bio u gostima nego u Bagi. Okupio je ljude koji bi mu mogli nešto reći o temi i onda, umjesto da ih pita ŠTO MISLE o tom prekrasnom tranzicijskom manevru, izveo je nešto nalik na skeč s budalom koja dolazi liječniku sa sjekirom u glavi i pita: “Doktore, JE LI TO NORMALNO?” Uopće ne pretjerujem jer je Đurđici Klancir DOSLOVNO postavio to pitanje. “Jesu li stranačka mešetarenja s mjestima u upravi Podravke NORMALNA?” Jedino što je nije oslovio s “doktore”. I nije imao sjekiru u glavi.
Ocjena: nažalost (0)

DVA DINARA, DRUŽE

10 do 8, Nova TV, petak, 19.50
Ponekad se pitam provodi li Hrga više vremena sređujući frizuru ili pripremajući pitanja za emisiju. Naime, u petak je povodom Thompsonova koncerta barem triput propustila postaviti pitanja koja ne bi bila veći ziceri ni da su se pofarbala u crveno, skočila joj na glavu i zapjevala: “Mi smo očita pitanja, postavi nas, postavi nas!” Prvo je u razgovoru s pomoćnikom načelnika uprave policije citirala zakon, gdje stoji da će se osoba koja remeti javni mir izvođenjem ili reproduciranjem (problematične) glazbe i stihova - kazniti novčanom kaznom od petsto do tisuću petsto DINARA - i nije joj palo ni na kraj pameti čovjeka upitati KAKVI POBOGU DINARI?! Nisam pravnik i nemam pojma je li OK da u zakonu stoji već odavno ukinuta valuta, ali bih voljela da mi se objasni. I po kojem se onda tečaju ti dinari preračunavaju. I gdje ih mogu zamijeniti, za slučaj da su mi zapeli u madracu. Drugo, nakon što je upitala kako bi policija reagirala kad bi se netko na koncertu pojavio sa slovom “U” na majici, ovaj joj je totalno ljigerski odgovorio da bi “najprije morali utvrditi okolnosti”, na što ga NIJE upitala pod kojim je to okolnostima OK nositi ustaška obilježja u javnosti (po meni - jedino ako glumiš Vilka u “Ponosu Ratkajevih” i čekaš na snimanje sljedeće scene). I kako ih utvrđuju dok im vojska fanova prolijeva pivo po glavi. Treće očito pitanje propustila je postaviti pri telefonskom razgovoru s Thompsonovim menadžerom, koji je ustvrdio da su priče o ustaškom prizvuku Thompsonovih koncerata “obično medijsko mlaćenje prazne slame”. Umjesto da ga podsjeti na “Jasenovac i Gradišku Staru”, uzvike “Za dom spremni” i skandiranje o ubijanju Srba, jednostavno je zaključila emisiju. Valjda je trovremenski Taft počeo gubiti čvrstoću i intenzitet…
Ocjena: ajme majko (1)




SPONZORUŠA I NAVIJAČI

Idemo na put s Goranom Milićem: Švicarska i Austrija, HTV1, petak, 20.12
Goran Milić dobrih nam je desetak minuta dosađivao prikazivanjem neidentificiranih jestivih objekata serviranih u jednom od najboljih salcburških restorana, e da bi nam na kraju odbio reći kako se restoran zove jer ga nisu počastili! E, Gorane, Gorane, jesi sponzoruša - takve nema sve od Prizne do Žigljena! Mislim, ne znam kakav je inače običaj pri snimanju putopisa - navodi li Michael Palin samo imena onih šerpa koje ga besplatno tegle na Himalaje, ali barem nas u emisijama ne zamara kompenzacijskom politikom svoje produkcijske kuće. Općenito, najnoviji je Milićev putopis toliko bezvezan da se iz petka u petak ne mogu dovoljno načuditi. Dosad je u tome bio odličan pa mi nije jasno zašto ovaj put snima ko da bi radije doma prao zavjese. Više mu se ne da putovati ili misli da je prvenstvena ciljna publika ovog putopisa - nogometni navijači - toliko glupa da za njihovu dobrobit mora sniziti kriterije?
Ocjena: loše (-2)

LOPTA JE OKRUGLA, ALI…

Znanstvena petica, HTV1, petak, 15.10
Za razliku od Milića, ekipa “Znanstvene petice” navijačima je, ali i nogometnim neznalicama, pripremila INTELIGENTNU emisiju o nogometu u kojoj su nam objasnili neke manje poznate činjenice - zašto je putanja lopte teško predvidljiva, kakve predrasude postoje u i o nogometu, koje su najčešće ozljede, kada su i kako nastala pravila… Mene inače nogomet zanima samo onda kada mi netko ubaci naramak petardi u haustor pa mu se prisjećam omiljenih igrača i klubova u kontekstu narodne poslovice s majkom, psom i ljubavnim odnosom, ali “Znanstvenu peticu” sam odgledala otvorenih usta i s cipelom u ruci, kasneći na dogovoreni sastanak u gradu. Izvrsno! Još da spikeri tekst nisu čitali kao da su na komemoraciji istaknutog pojedinca i građana, bilo bi još bolje.
Ocjena: izvrsno (5)

ISPOD (NE PREVELIKIH) OČEKIVANJA

Hrvatski top model by Tatjana Jurić - finale, RTL, nedjelja, 20.05
Sve tri finalistkinje bile su lijepe, a razlikovalo ih je samo to što je Valentina, da se poslužim eufemizmom, i tjelesno i u izričaju nezgrapnija od drugih, što je Sabina potpuno beskarakterna i što je Marina najzanimljivija. Laiku poput mene činilo se, dakle, logičnim da će Marina pobijediti. Ali nije. Stručnjaci su odabrali Sabinu. No to malo razočaranje i raskorak između mog i ekspertnog ukusa bili bi još i OK da je famozna završnica uživo bila onako cool kako su obećavali. Posebni zadaci najavljivani su takvim tonom da sam već mislila kako će cure morati krotiti lavove i bacati građevinske strojeve s ramena, a ispalo je da moraju osmisliti fotosession i odabrati fotku. Onda su pozvali bivše natjecateljice i malo s njima pričali, što se pokazalo kobnom pogreškom kada je jedna izjavila da se SLUČAJNO prijavila na izbor za miss Zagreba (poskliznula se na koru od banane i eto šale?), te ih na kraju sve uposlili da revijski isparadiraju neku totalno jadnu odjeću, u kojoj su izgledale ko da idu na krizmu u Božjakovini. Moram priznati, očekivala sam više.
Ocjena: polujadno (-3)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika