Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Marko Biočina

Strast prema vlasti i nogometu

Političari u kaznenom prostoru

U HRVATSKOJ POSTOJI NIZ ISTAKNUTIH POLITIČARA koji obožavaju nogomet i govore kako su se u mladosti intenzivno bavili tim sportom, a sve više koriste nogomet i kao sredstvo pomoću kojega mogu privući pozornost medija i javnosti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, fotografiran ispred vedute Zagreba, kaže da je igrao nogomet od ranog djetinjstva u Hercegovini, a kako nije imao loptu, šutirao je češere i napuhani mjehur od svinjeZagrebački gradonačelnik Milan Bandić, fotografiran ispred vedute Zagreba, kaže da je igrao nogomet od ranog djetinjstva u Hercegovini, a kako nije imao loptu, šutirao je češere i napuhani mjehur od svinjeNakon što je nedavno odigrana humanitarna utakmica između momčadi hrvatske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. osvojila brončanu medalju i miješane momčadi hrvatskih političara, osoba iz javnog života i bivših nogometaša, mnogi su mediji potpredsjednika Vlade Damira Polančeca proglasili najboljim nogometašem među političarima. Polančec je gledatelje impresionirao s nekoliko atraktivnih driblinga, ali i golom koji je postigao.
Onima koji ga privatno poznaju to nije iznenađenje, jer je potpredsjednik Vlade kao mladić aktivno igrao nogomet u NK Osvitu iz rodnog Đelekovca. Igrao je na poziciji napadača, a kako kažu oni koji su igrali protiv njega, protivničkim obrambenim igračima ga je bilo vrlo teško čuvati, a nerijetko je bio i strijelac. Bavljenje nogometom nastavio je i nakon kraja igračke karijere, tako je neko vrijeme bio član uprave NK Slaven Belupa, a i danas često rekreativno zaigra nogomet sa svojim prijateljima u Koprivnici. No, osim Polančeca, u Hrvatskoj postoji niz istaknutih političara koji su obožavatelji nogometa i koji kažu kako su se u mladosti intenzivno bavili tim sportom. Oni u posljednje vrijeme sve češće u javnosti naglašavaju svoju ljubav prema nogometu, nastupaju na humanitarnim utakmicama i prepričavaju svoje doživljaje iz vremena dok su se aktivno bavili nogometom.

MINISTRI Dragan Primorac i Božidar Kalmeta veliki su ljubitelji nogometa i navijači hrvatske reprezentacije kojoj prognoziraju uspjeh na EuruMINISTRI Dragan Primorac i Božidar Kalmeta veliki su ljubitelji nogometa i navijači hrvatske reprezentacije kojoj prognoziraju uspjeh na Euru Mnogi smatraju kako na taj način koriste popularnost nogometa za svoju promociju. Naime, kada za manje od tjedan dana počne Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj, nastupi hrvatske reprezentacije na tom natjecanju postat će glavne vijesti u svim domaćim medijima. U tih mjesec dana u Hrvatskoj će nogomet biti tema većine razgovora, a ostali događaji teško će biti popraćeni na naslovnicama dnevnih novina i udarnim televizijskim terminima. Golemu popularnost nogometa već odavno za promociju svojih proizvoda koriste gospodarstvenici, ali odnedavno su i hrvatski političari počeli koristiti nogomet kao sredstvo pomoću kojeg mogu privući pozornost medija.

Jedan od političara koji rado priča o svojoj ljubavi prema nogometu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On kaže kako je nogomet igrao od ranog djetinjstva iako tada još nije bilo pravih nogometnih lopti, tako da su se djeca morala snalaziti s onim čega je bilo: “Nogomet je prvi sport kojim sam se bavio. Loptu nisam imao, pa sam šutirao češere od hrasta, a kasnije napuhani mjehur od svinje. Kad sam dobio prvu krpenu loptu, bio sam oduševljen. Bio sam vrlo živo dijete i mnogo vremena provodio sam na otvorenom. Nogomet je bio neizostavan dio mog odrastanja.”
Premda je u okolici Gruda, gdje je Bandić odrastao, bilo mnogo navijača splitskog Hajduka, on kaže kako je oduvijek bio navijač Dinama, iako mu se danas ne sviđa antagonizam između navijača tog kluba i Hajduka. Kaže kako je njegov ideal “hajdučko srce i Dinamova duša”. Omiljeni igrači oduvijek su mu bili oni koji su nosili broj deset, jer je “taj broj bio garancija da igraju s glavom”.


DRAGAN PRIMORAC, ministar znanosti, obrazovanja i športa, u mladosti se aktivno bavio nogometom i trenirao u splitskom HajdukuDRAGAN PRIMORAC, ministar znanosti, obrazovanja i športa, u mladosti se aktivno bavio nogometom i trenirao u splitskom Hajduku Nakon što se doselio u Zagreb, Bandić se nastavio rekreativno baviti nogometom. S obzirom na to da je nekoliko godina živio u zagrebačkoj četvrti Ravnice, kaže kako je vrlo brzo tamo našao ekipu na čelu s poznatim sportskim novinarom Zvonimirom Magdićem. “U Zagrebu je legendaran bio ulični hakl na zagrebačkim Ravnicama od 1974. do 1976. godine. Igralo se jednom tjedno na lešnatom igralištu u Hondlovoj ulici. Igrali smo i u parku na Kažotićevu trgu. Golovi su nam bile klupe, koje su i danas tamo. Ja sam imao svoju momčad, a poznati sportski novinar Zvonimir Magdić Amigo svoju. Uglavnom je pobjeđivala moja momčad, ali ne zato što smo bili kvalitetniji, nego zato što smo bili efikasniji. Amigo je igrao lijepo, ‘za potez’, ali bez efekta. Dok su oni ‘umirali u ljepoti’, mi smo zabijali. Iz tog vremena datira i moj nadimak Gerd Müller. Nadjenuo mi ga je Amigo, jer sam bio efikasan i neumoljiv pred njihovim golom”, prepričava Bandić.
Zagrebački gradonačelnik danas više ne igra nogomet, osim u rijetkim prilikama na humanitarnim utakmicama. Kaže kako je prestao kad je shvatio da ne može konkurirati mlađim protivnicima: “Prije osam godina prestao sam igrati nogomet. Shvatio sam da se teško mogu nositi s mlađim suparnicima i da mi stalno nedostaje desetak centimetara da presiječem loptu. Vidio sam da mi polako nedostaje brzine. Uvijek sam imao dobar šut, i danas lijevom nogom mogu s deset, petnaest metara lijevom nogom uputiti dobar udarac, ali bez brzine to nije dovoljno. Ne mogu se baviti nečim ako u tome ne mogu biti najbolji. Zato sam se preorijentirao na trčanje.”

Iako više ne igra, Bandić kaže kako je i dalje veliki ljubitelj nogometa i navijač hrvatske nogometne reprezentacije. U Beču će uživo pratiti prvu utakmicu Hrvatske na Europskom prvenstvu: “Bečki gradonačelnik pozvao me da zajedno pogledamo utakmicu Hrvatske i Austrije. Ako ne bude nekih povijesnih razloga, bit ću na stadionu i bodriti našu reprezentaciju. Imam veliko povjerenje u te dečke, a osobito Slavena, Aljošu, Robija i Juru. Prava su škvadra i ako uspiju to svoje zajedništvo prenijeti na ekipu, ne bojim se za rezultat. Ne bojim se da nećemo zabiti gol, ali me strah da ne primimo jedan više.”
Prvoj utakmici Hrvatske na Europskom prvenstvu vjerojatno će prisustvovati i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Iako je poznat kao vrhunski borac tae-kwon-doa, manje je poznato da je Primorac dugo godina trenirao nogomet u splitskom Hajduku: “Prošao sam Hajdukovu nogometnu školu i igrao u pionirskoj momčadi tog kluba. To je taman bilo razdoblje kad se Hajduk selio sa Starog placa na Poljud, tako da sam ja bio u momčadi koja je igrala na oba stadiona. Sjećam se prvog dolaska na poljudski stadion. Doslovce sam se tresao od straha. Trener mi je bio Sergije Krešić, a u mojoj generaciji je bio Aljoša Asanović i još mnogo igrača koji su kasnije ostvarili zapaženu karijeru. Bila je to sjajna generacija i to je vjerojatno razlog zbog čega igrači koji nisu bili vrhunski talenti, a ja sam bio takav, nisu uspjeli. Kad sam ispao iz konkurencije u Hajduku, nastavio sam trenirati u NK Splitu i NK Solinu.”

LJUBO JURČIĆ kaže kako je igrao na poziciji desnog beka te da je oduvijek više volio igrati nego gledati utakmiceLJUBO JURČIĆ kaže kako je igrao na poziciji desnog beka te da je oduvijek više volio igrati nego gledati utakmice Primorac je igrao na poziciji središnjeg veznog igrača, a često su ga treneri znali rasporediti i u napad. Kaže kako su mu igrački uzori bili tadašnji prvotimci Hajduka na čelu s Lukom Peruzovićem, Ikom Buljanom i Ivanom Gudeljom: “Bila je to sjajna momčad Hajduka. Općenito su se mladi tada mnogo više vezali uz domaće igrače. Danas je velik utjecaj medija, mladi idole nalaze izvan granica Hrvatske, gledaju strane nogometaše. U moje vrijeme to nije bilo tako, uzor su nam bili prvotimci Hajduka.”

Ipak, s vremenom je Primorac shvatio kako teško može konkurirati za poziciju u Hajduku, pa se okrenuo drugim sportovima. Paralelno je trenirao i atletiku. Kaže kako je bio vrlo izdržljiv pa je imao jedan od najboljih rezultata u Splitu u utrci na tisuću metara. Zadržao je naviku rekreativnog bavljenja nogometom, ali kaže kako zbog raznih obveza ima sve manje vremena za to: “Vrlo često sam s prijateljima znao odigrati partiju malog nogometa, no sada zbog obveza to ne stižem. Zato često nastupam na humanitarnim utakmicama. Igrao sam na oproštaju Dejana Računice na Poljudu, zatim u sklopu televizijskog showa Derbi na Maksimiru i nedavno za Cor Unum u Varaždinu. Spletom okolnosti dogodilo mi se to da sam u zreloj životnoj dobi ostvario ono što ne uspijeva ni mnogim profesionalnim nogometašima. Nastupio sam pred punim Poljudom, punim Maksimirom i punim stadionom u Varaždinu.”

Osim Milana Bandića, još je jedan SDP-ovac veliki obožavatelj nogometa. To je saborski zastupnik Ljubo Jurčić. Zanimljivo je to što su Jurčić i Bandić išli u istu osnovnu školu u Grudama. Iako je Jurčić godinu dana stariji, vjerojatno su u djetinjstvu odigrali nekoliko nogometnih utakmica zajedno. Premda obojica ne isključuju tu mogućnost, kažu kako se ne sjećaju.
Ipak, kao i Bandić, Jurčić kaže da mu je nogomet bio omiljeni oblik zabave u djetinjstvu: “Sjećam se da sam svaki dan trčao sedam kilometara iz svog sela do škole da bih stigao pola sata prije kako bih mogao igrati nogomet. Poslije škole bih ponovo igrao pola sata, a onda opet trčao kući da stignem na vrijeme, kako moji ne bi mislili da sam se skitao okolo. Igrao sam za momčad svoje škole i u osnovnoj i u srednjoj školi. Kad sam došao na studij u Zagreb, na mome fakultetu je bila velika konkurencija jer je bilo studenata koji su se ozbiljno bavili nogometom i trenirali u klubovima. Tako sam kao student nastupao za drugu fakultetsku momčad, prva je bila rezervirana za zvijezde. Kasnije, kad sam se zaposlio, igrao sam za poduzeće, i tada sam prešao na mali nogomet. No mali nogomet mi se nije baš svidio. Mnogo je oštrih kontakata i startova. Kad odrasli ljudi igraju mali nogomet, teško kontroliraju svoje pokrete, a na tako malom prostoru teško ih je izbjeći.”

VARAŽDINSKI gradonačelnik Ivan Čehok voli zaigrati nogomet, a nedavna humanitarna utakmica održana je u njegovu graduVARAŽDINSKI gradonačelnik Ivan Čehok voli zaigrati nogomet, a nedavna humanitarna utakmica održana je u njegovu gradu Ljubo Jurčić rekreativno nogomet igra i danas. Kaže kako mu je to, uz planinarenje, omiljen hobi. U prtljažniku svog automobila uvijek ima potrebnu opremu, tako da je spreman, ako se pruži prilika, zaigrati. Iako kaže kako je tip koji više voli igrati nego gledati nogomet, Ljubo Jurčić je dugogodišnji navijač Hajduka i Manchester Uniteda: “Prijatelj mog oca bio je predsjednik kluba Hajdukovih navijača u Grudama i bio sam vrlo mlad kad me učlanio u klub. Zbog toga sam oduvijek bio navijač Hajduka. I najdraži igrači su mi, naravno, bili hajdukovci, Ivan Buljan i Ivica Šurjak. Uz to, moram napomenuti kako sam od stranih klubova oduvijek simpatizirao Manchester United. Kad sam prvi put gledao televizijski prijenos utakmice s Old Trafforda, bio sam fasciniran atmosferom na tom stadionu i činjenicom da nema ograde između tribina i terena. Današnjim generacijama je teško uopće shvatiti kako su se nekoć pratile nogometne utakmice. Mi smo prvi radioprijamnik kupili 1964. Prijenose nogometnih utakmica slušali smo preko njega, iako je signal bio vrlo loš, pa je sve krčalo. Kao što se danas ljudi okupe i gledaju u televizor, mi smo buljili u ploču na radiju na kojoj su nacrtane frekvencije.”

POTPREDSJEDNIKA VLADE Damira Polančeca (na slici sa Silviom Marićem i Berislavom Rončevićem) kolege smatraju najboljim nogometašem u vladi premijera Ive SanaderaPOTPREDSJEDNIKA VLADE Damira Polančeca (na slici sa Silviom Marićem i Berislavom Rončevićem) kolege smatraju najboljim nogometašem u vladi premijera Ive Sanadera Kao i Ljubi Jurčiću, nogomet je omiljeni oblik rekreacije za ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmetu. Za razliku od svog stranačkog kolege Damira Polančeca, Kalmeta nikad nije aktivno igrao nogomet u nekom klubu, nego je oduvijek bio rekreativac. “Nisam trenirao nogomet, ali ni košarku, koja je u Zadru sport broj jedan. Nogomet sam od djetinjstva igrao rekreativno, a u studentskim danima sam se pet godina aktivno bavio ragbijem. Danas često igram nogomet, ali ne zato što mislim da sam dobar igrač, nego zato što se tako rekreiram i opuštam.”
Kalmeta kaže kako je u Zadru imao ekipu rekreativaca s kojima je igrao dva puta tjedno, a kad se zbog posla ministra morao preseliti u Zagreb, odmah je počeo okupljati slične ekipe u tom gradu. Ubrzo ih je našao, i danas na Tuškancu igraju dva puta tjedno. Iako je iz Zadra, Kalmeta je oduvijek bio navijač splitskog Hajduka, a omiljeni igrači su mu bili Dražen Mužinić, Vilson Đoni i Zlatko Vujović.

MILAN BANDIĆ kaže kako je postizao puno golova pa su mu protivnici nadjenuli nadimak Gerd Müller, po poznatom njemačkom napadačuMILAN BANDIĆ kaže kako je postizao puno golova pa su mu protivnici nadjenuli nadimak Gerd Müller, po poznatom njemačkom napadaču Kaže kako rijetko ide na utakmice, ali se nada da će mu obveze dopustiti da posjeti barem jednu utakmicu hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu. “Ne znam hoću li stići, ali volio bih otići odgledati utakmicu Hrvatske i Njemačke. Mislim da naša reprezentacija ima dobre šanse da postigne zapažen rezultat na Euru. Momčad ima karakter i mislim da je to najvažnije. Ako ostvarimo dobar rezultat u prvoj utakmici, možemo stići daleko.”

Ministar znanosti vezni igrač

Iako je poznatiji po svojim sportskim uspjesima u tae-kwon-dou, ministar Dragan Primorac je u mladosti trenirao nogomet u splitskom Hajduku. Trener mu je bio Sergije Krešić, a uz njega su trenirali i mnogi igrači koji su kasnije ostvarili uspješne karijere u nogometu, poput Aljoše Asanovića. Primorac je igrao na poziciji središnjeg veznog igrača, a nakon što je shvatio da za njega nema prostora u Hajduku karijeru je nastavio u NK Splitu i NK Solinu.

Uvijek opremljen i za akciju

Ljubo Jurčić, saborski zastupnik SDP-a, među svojim prijateljima je poznat kao veliki ljubitelj nogometa. Kaže kako je taj sport zavolio u najranijoj dobi i kako ta ljubav do danas nije prestala. Prve je utakmice igrao improviziranim loptama sašivenim od krpe, a danas kaže kako u svakom trenutku u prtljažniku svog automobila ima spremnu opremu za nogomet, uključujući tenisice za različite podloge. Tako je uvijek spreman zaigrati.

Samopromocija i nogomet

S obzirom na to da se bliži Europsko prvenstvo u nogometu, nije teško zaključiti da će sljedećih mjesec dana glavne vijesti biti nogometne. Mnogi smatraju kako su nakon gospodarstvenika nogomet kao sredstvo promocije počeli koristiti i političari , pa zato sve češće nastupaju na humanitarnim utakmicama kako bi pomoću tog sporta privukli što više pozornosti na sebe. Drugi smatraju kako na političare EP utječe kao i na sve ostale navijače hrvatske reprezenatcije.

Atraktivni dribler Damir Polančec

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, nogometno je umijeće demonstrirao na nedavnoj humanitarnoj utakmici u Varaždinu. Polančec je nastupao za momčad Cor Unum, načinjenu od političara, osoba s estrade i bivših nogometaša. Igrali su protiv hrvatske reprezentacije koja je 1998. osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu. Polančec se istaknuo s nekoliko atraktivnih driblinga i vrlo lijepim golom koji je postigao. Njegovi prijatelji kažu kako je u mladosti bio izvrstan igrač.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika