Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Plamenko Cvitić

Smrt rigidnog nacionalizma

Nova slika Hrvatske u 24 sata

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ PROMJENI u svijesti hrvatskih građana, Thompsonov koncert usred Zagreba prošao je kao isključivo zabavni događaj

POSRAMLJENA MLADEŽ Tinejdžeri ne žele imati veze s osobom koja je pozdravljala uzdignutom desnom rukomPOSRAMLJENA MLADEŽ Tinejdžeri ne žele imati veze s osobom koja je pozdravljala uzdignutom desnom rukomProtekli tjedan najzornije je pokazao kako se Hrvatska u posljednjih nekoliko godina posve promijenila - turbulentnu posttuđmanovsku zemlju s nekad dominantnom glasnom desnic­om zamijenilo je moderno građansko društvo u kojem se glasno prosvjeduje zbog državne mature ili već notornog bolonjskog procesa, dok je sedmogodišnja zatvorska kazna Mirku Norcu većinu hrvatskih građana ostavila potpuno ravnodušnima. Istog dana kada je Županijski sud objavio Norčevu presudu, Marko Perković Thompson na glavnom je zagrebačkom trgu održao koncert koji je, unatoč slutnjama mnogih skeptika, bio miran i uspješan zabavni događaj bez očekivanog političkog naboja. Simbolični dokaz da je rigidni nacionalizam u Hrvatskoj gotovo u potpunosti poražen hrvatskoj je javnosti u subotu 31. svibnja dao jedan od najomraženijih likova suvremene hrvatske povijesti. Naime, toga je dana Ivić Pašalić objavio da ukida vlastitu stranku Hrvatski blok, koja je proteklih godina okupljala i ono malo preostalih rigidnih desničara.

U doslovno 24 sata Hrvatska je sebi samoj pokazala svoje novo lice, a najviše je iznenađen ostao policijski vrh koji se danima unaprijed pripremao za potpuno drukčiju situaciju. Neki su sigurnosni analitičari još prije dva tjedna procijenili da će taj petak biti jedan od najrizičnijih dana u posljednjih nekoliko godina. Razlog za takvu procjenu bila su tri najavljena događaja od kojih bi svaki, čak i sam za sebe, predstavljao događaj s visokim stupnjem rizika. Prvi događaj trebao je biti objavljivanje presude Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, drugi je bio koncert Marka Perkovića Thompsona na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a treći skupština Srpskog narodnog vijeća u dvorani “Vatroslav Lisinski”, koja je bila zakazana za drugo jutro, subotu 31. svibnja.

SUSRET S GLAVAŠEM pred sudom na ZrinjevcuSUSRET S GLAVAŠEM pred sudom na Zrinjevcu Istini za volju, da hrvatsko društvo u posljednjih nekoliko godina nije doživjelo ozbiljnu transformaciju, svaki od tih događaja izazivao bi opravdani strah domaćih političara i policije. Naime, kombinacija zadiranja u Domovinski rat i njegove aktere te stavovi prema srpskom stanovništvu još donedavno bi stvarali eksplozivni nacionalistički naboj koji bi se u snažnijoj pobudi iskazao glasnim ksenofobičnim prosvjedima, dok bi se u oslabljenoj inačici našao barem poneki pojedinac koji bi, primjerice, svoj način obračuna s ‘mrskim neprijateljima’ našao u kamenovanju autobusa s delegatima koji dolaze na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.


ZA RED NA TRGU brinuli su se policijski kombiji i stotinjak inspektora u civiluZA RED NA TRGU brinuli su se policijski kombiji i stotinjak inspektora u civilu Zbog svega toga je hrvatski policijski vrh početkom prošlog tjedna u potpunoj tajnosti organizirao sigurnosnu pripremu koja se sastojala od dolaska specijalnih policajaca iz svih hrvatskih policijskih uprava u Zagreb na ispomoć i priprema stotinjak policajaca u civilu. Događaji koji su uslijedili pokazali su da razloga za zabrinutost zapravo uopće nije ni bilo.
U petak ujutro, 30. svibnja, Zagreb je izgledao kao i svakog dana. Onima kojima je možda i bilo čudno što su na prilazima Zagrebu i u nekim dijelovima grada vidjeli policajce s dugim cijevima ubrzo je objašnjeno da je to zbog potjere za razbojnikom koji je tog jutra opljačkao poslovnicu Hrvatske pošte u Maksimiru. Prvi jutarnji zadatak Nacionalove ekipe bio je odlazak u sjedište zagrebačke Hvidre po akreditacije za Thompsonov koncert na glavnom gradskom trgu. Iako je postojala pretpostavka da će u prostorijama te organizacije biti mnoštvo članova koji će očekivati proglašenje presude Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, uslijedilo je iznenađenje - prostorije u Slovenskoj 21 bile su gotovo potpuno prazne, osim ureda voditelja press službe koji je novinarima i fotografima dijelio akreditacije. Na upit Nacionalova novinara o mogućim reakcijama na presude Ademiju i Norcu, Hvidrin glasnogovornik Vjekoslav Magaš samo je flegmatično kazao kako ne očekuje nikakve probleme. “A što ako Norac ili Ademi budu osuđeni i dobiju zatvorske kazne?” “Ništa, te presude ionako neće biti pravomoćne, pa će se valjda žaliti”, zaključio je Magaš, otklanjajući tako nagađanja da bi Hvidrini članovi možda prosvjedovali toga dana.

POLJUBAC SA SUPRUGOM Anitom na terasi popularnog Buldog puba u Bogovićevoj uliciPOLJUBAC SA SUPRUGOM Anitom na terasi popularnog Buldog puba u Bogovićevoj ulici Oko podneva su na Zrinjevac pred Županijski sud pristizali brojni novinari, no primjetne mjere policijskog osiguranja djelovale su uobičajeno, baš kao i kad, primjerice, traje suđenje Branimiru Glavašu. U parku ispred zgrade suda moglo se vidjeti nekoliko policajaca u civilu. Slična atmofera potrajala je i u ranim poslijepodnevnim satima, kada su internetski portali i radijske postaje prve obznanile da je Ademi oslobođen, a da je Norac osuđen na sedam godina zatvora. Na Zrinjevcu je i dalje bilo vrlo mirno, a slično je bilo i na stotinu metara udaljenom Trgu bana Jelačića - ondje je bio postavljen veliki šator u kojem je osim izložbe knjiga, fotografija, plakata, zastava ratnih postrojbi i znakovlja bilo organizirano i druženje branitelja, koji su bez uzbuđenja reagirali na presudu Mirku Norcu. Nešto kasnije središtem Zagreba prošetao je i netom oslobođeni Rahim Ademi sa suprugom Anitom i svojim odvjetnicima Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem. Nakon što su sjeli na kavu u kafić Bulldog u Bogovićevoj ulici građani su prilazili i čestitali Ademiju na oslobađajućoj presudi, a Mirka Norca jedva da je itko i spomenuo.

ŠETNJA ZRINJEVCEMŠETNJA ZRINJEVCEM Tijekom poslijepodneva bližio se početak priprema za Thompsonov koncert na glavnom zagrebačkom trgu, a već od 17 sati ispred pozornice okupljale su se skupine razigranih osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Sigurnosni analitičari ocjenjivali su Thompsonov koncert visokorizičnim iz nekoliko razloga: prvi je činjenica da su na njegovim koncertima dijelovi publike često bili ‘naoružani’ ustaškim znakovljem, a da se tako nešto dogodi na glavnom trgu glavnog hrvatskog grada bio bi to nemjerljiv skandal. Druga opasnost bila je procjena utjecaja presude Norcu i Ademiju na sam koncert. U slučaju negativne presude, postojala je opasnost da koncert postane i politički prosvjed, što bi imalo katastrofalne posljedice. Treći razlog za strah bio je sam Marko Perković Thompson, odnosno ono što će govoriti na samom koncertu, jer je procijenjeno kako njegovo ponašanje i izjave na koncertu mogu uvelike odrediti i ponašanje publike.

THOMPSONOVU PUBLIKU su uglavnom činili srednjoškolciTHOMPSONOVU PUBLIKU su uglavnom činili srednjoškolci Oko 20 sati Trg bana Jelačića bio je već dobrano napunjen publikom među kojom je bilo stotinjak policijskih inspektora u civilu. Publika je po sastavu bila slična onoj koja se i inače okuplja na trgu; mnogo mladih, obitelji s djecom, uz manjinski udio alkoholiziranih posjetitelja koji su, uostalom, neminovni sastavni dio svake javne priredbe. Ipak, u svim prilaznim ulicama trgu bili su parkirani policijski kombiji, a osim policajaca za red i sigurnost brinulo je i 150 redara, svi redom branitelji, kao i zaštitari Klemm securitya koji su bili zaduženi za prostor oko velike pozornice. Oko 20.30 počela je padati snažna kiša. Odlučeno je da se pričeka pola sata, pa ako kiša ne prestane, koncert će se odgoditi. U međuvremenu je kiša stala, trg se sve više punio posjetiteljima, pa je točno u 21 sat, kada je koncert po programu i trebao započeti, odlučeno da će se ipak održati. Kiša je ipak usporila raspored, tehničari su organizatorima objasnili kako im treba barem sat vremena da pripreme pozornicu. Još jedna nespretnost bilo je to što tijekom cijele večeri nitko nije publici rekao da će koncert kasniti. Zato je publika u prvim redovima, uglavnom sastavljena od srednjoškolaca, bila nervozna jer su satima stajali na jednom mjestu kako bi bili što bliže pozornici, a u međuvremenu su i pokisli. Neki pojedinci u publici to su pokušali iskoristiti poticanjem na pjevanje pjesme o Juri i Bobanu ili pokličima “Mi Hrvati”, “Ubij Srbina” i slično, no takvi su pokušaji nailazili na vrlo slab odaziv. Slično je bilo i sa ustaškim znakovljem. Nacionalova reporterska ekipa uočila je tek nekoliko pojedinaca sa spornim obilježjima, uglavnom kapama sa slovom ‘U’, koji su te oznake očito prošvercali pored policajaca koji su na prilazima trgu nadgledali posjetitelje. Ne može se reći da spornih obilježja uopće nije bilo ili da pojedinci u publici nisu izvikivali uvredljive parole, no najveći broj prisutnih to je ignorirao, što je bio znak da će Thompsonov koncert proteći potpuno mirno, kako je na kraju i bilo. Uostalom, na trgu su brojčano dominirali mladi ljudi koji su se samo došli zabaviti, tako da je i kod najvećih skeptika bila otklonjena sumnja da bi koncert možda mogao prerasti u svojevrstan politički skup.

UMJESTO USTAŠKIH, prevladavali su simboli braniteljskih udrugaUMJESTO USTAŠKIH, prevladavali su simboli braniteljskih udruga Nekoliko minuta nakon 22 sata na pozornicu je izašao i Marko Perković Thompson. Što god tko mislio o Thompsonu ili njegovoj glazbi, on je na prepunom zagrebačkom trgu posjetiteljima pružio vrhunski multimedijalni koncertni spektakl: profesionalni zvuk, svjetlosne i pirotehničke efekte, goste poput pripadnika povijesne postrojbe Turopoljski banderij, članove KUD-a Turopolje te djecu hrvatskih branitelja odijevenu u plave majice Zbora hrvatskih branitelja koja su mahala hrvatskim zastavama. Nakon treće pjesme pozdravio je publiku i nadodao nekoliko rečenica kojima je između ostalog pozdravio hrvatske branitelje, invalide i obitelji poginulih, svećenike i časne sestre, te zatražio prisutne da ‘mole za Mirka Norca koji proživljava teške trenutke’. Publika je govor popratila pljeskom, no niti se Thompson više zadržavao na Norcu niti je publika pokazivala veće uzbuđenje zbog spominjanja čovjeka koji je samo nekoliko sati prije osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Mladi su pokazali da nisu nimalo zainteresirani za mitove kojima su ih gotovo desetljeće i pol pokušavali animirati rigidni političari. Koncert je potom nastavljen dalje, uz živahnu atmosferu i bez izgreda. Za to vrijeme u Gradskoj kavani koncert su pratili organizatori i nekolicina gostiju, no osim gradskog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara i nekadašnjeg HSP-ovca Pere Kovačevića ondje se nije pojavio nitko od političara. Tijekom koncerta glavni zagrebački trg bio je prepun, pune su bile i okolne ulice, a prema procjenama policije te je večeri ondje bilo više od 70.000 posjetitelja. Nakon dvoipolsatnog Thompsonova nastupa koncert je završio pola sata poslije ponoći, a posjetitelji su se bez ikakvih izgreda ubrzo razišli.

Subotnje jutro također je proticalo mirno. 1862 delegata iz cijele Hrvatske pristiglo je na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog bez ikakvih problema. Već tada su sigurnosni analitičari u policiji konačno i zaključili kako se hrvatsko društvo u posljednjih nekoliko godina temeljito promijenilo. Nekako u isto vrijeme Ivić Pašalić i njegovi istomišljenici su u Novinarskom domu održavali sabor svoje stranke, donijeli jednak zaključak te ugasili svoj Hrvatski blok. “Hrvatski birači su odlučili, što god mi o tome mislili, što god ja o tome mislio. Ako nas ne trebaju, u redu”, razočarano je Pašalić komentirao pozitivnu transformaciju Hrvatske.

Veliki uspjeh odvjetnice

Oslobađajućom presudom za Rahima Ademija odvjetnica Jadranka Sloković se potvrdila kao najuspješnija haaška braniteljica. Naime, Ademijev slučaj treći je u kojem su njeni klijenti oslobođeni. Braća Kupreškić oslobođena su u Haagu, a protiv Pere Skopljaka iz Viteza optužnica je povučena.

Razlaz bez izgreda

Kada je koncert završio, pola sata iza ponoći, Thompsonovi obožavatelji mirno su napustili Jelačićev trg

Vezane vijesti

Thompson pred zidom?

Thompson pred zidom?

Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika