Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Robert Bajruši

Skandal u Lisinskom

Posljedice Dodikova ispada

NEPRIMJERENA IZJAVA premijera RS-a Milorada Dodika prema kojoj je Hrvatska nastala na etničkom čišćenju šokirala je hrvatsku javnost

SKUP U LISINSKOM Gosti Srpskog nacionalnog vijeća: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bosanskohercegovački političar Milorad Dodik, diplomat Budimir Lončar i ministar vanjskih poslova Goran JandrokovićSKUP U LISINSKOM Gosti Srpskog nacionalnog vijeća: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bosanskohercegovački političar Milorad Dodik, diplomat Budimir Lončar i ministar vanjskih poslova Goran JandrokovićIvo Sanader ipak će oko 20. lipnja posjetiti Banja Luku, i vjerojatno se susresti sa svim vodećim političarima Republike Srpske. Premda kao formalni povod u Vladi navode poziv koji je uputio banjalučki biskup Franjo Komarica, svrha Sanaderova posjeta prvenstveno je gospodarske naravi. Brojne hrvatske tvrtke izuzetno su zainteresirane za ulazak na područje Republike Srpske, dok je obnova jednog tamošnjeg franjevačkog samostana, ipak od drugorazredne važnosti. Uostalom franjevci su samostan u Petrićevcu već počeli iznova graditi, tako da će hrvatski premijer posjetiti svetište koje se već obnavlja.

To znači da je Sanader prešao preko izjave premijera RS Milorada Dodika, kako bi “Stipi Mesiću bilo bolje da šuti jer je u Hrvatskoj provedeno najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata”. Dodik je ovu ocjenu iznio prošle subote na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, koju vodi saborski zastupnik Milorad Pupovac. Redakcija Nacionala u ponedjeljak je od Pupovca zatražila odgovore vezane za skandalozni Dodikov nastup, što je on prihvatio, no kasnije se više nije javljao na telefon. Zato ostaju otvorena pitanja zbog čega je na skup hrvatskih Srba pozvan lider Republike Srpske koji nerijetko daje provokativne izjave, ali još važnije - zašto nitko iz SNV-a nije reagirao na optužbe o etničkom čišćenju. Ovako ostaje dojam da srpski političari koji su koalicijski partneri HDZ-ove vlade, također drže kako je nad Srbima izvršeno etničko čišćenje.

Ništa manje upitna nije ni šutnja na Dodikov poziv Srbima iz Hrvatske, da u svakom trenutku mogu doći živjeti u Republiku Srpsku.
Takav poziv predstavlja direktno miješanje u suverenitet Hrvatske, a Dodik zvuči poput srpske verzije Huga Chaveza. Prvi je burno reagirao Stipe Mesić: “Dolazi nam u Hrvatsku i onda poziva sve Srbe kojima nije dobro živjeti u Hrvatskoj, da dođu u Republiku Srpsku. Pa to je bezobrazluk. Bolje bi mu bilo da pozove natrag Hrvate i Bošnjake jer zna da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju”, rekao je Mesić. Hrvatski predsjednik tom je prilikom pozvao i predstavnike SNV-a da se ograde od Dodika, no oni to nisu napravili.



Zato je promptno reagirao prozvani premijer iz Banje Luke. “Tek kad Hrvatska vrati prava svim Srbima koji su obespravljeni u Hrvatskoj i kad procesuira sve odgovorne za ratne zločine, Mesić će imati pravo drugima držati lekcije. Do tada mu je bolje da šuti”, anti-diplomatski je Dodik na Radio-televiziji Srbije još jednom napao Mesića, zbog predsjednikova odgovora kako je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine. Dodikov nastup i nije pretjerano originalan, budući da je, također u Zagrebu, gotovo iste rečenice izrekao i srpski šef diplomacije Vuk Jeremić. Za razliku od Sanadera, koji nastupa pomirljivo, neki njegovi partneri kudikamo su eksplicitniji. Tako je Josip Friščić iz HSS-a postavio pitanje “Dokle ćemo dopuštati da Srbi dolaze u Zagreb i tu nam drže lekcije i pljuju u lice”.

Zagrebački istupi Jeremića i Dodika, nepoznati su u današnjoj politici. Osim što su u diplomatskom smislu nepristojni, ovi nastupi opet pokazuju da u srpskoj politici i dalje ne postoji spoznaja o tome da je ideja Velike Srbije, osnovni uzročnik svih ratnih strahota u prošlom desetljeću. Stoga je upitan i Sanaderov pomirljiv ton, koji odudara od Mesićeva, Friščićeva i najvećeg dijela ovdašnje političke i javne scene. Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, također nije želio govoriti o Dodiku, uz obrazloženje da se “sve dešavalo na skupštini Srpskog narodnog vijeća, tako da njihovi predstavnici trebaju govoriti o ovoj temi”.

Sanderov posjet Banjoj Luci planiran je u punoj diskreciji, i prvi ga je u intervjuu tamošnjim Nezavisnim novinama, najavio Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda. Kao službeni povod dolaska Ive Sanadera, navedena je donatorska konferencija za obnovu u ratu uništenog katoličkog samostana Svetog Ante Padovanskog u prigradskom banjalučkom naselju Petričevac. Prema planu posjeta, hrvatski premijer se trebao susresti sa svim tamošnjim vodećim srpskim političarima.

STJEPAN MESIĆ i Milorad Dodik: u središtu verbalnog okršajaSTJEPAN MESIĆ i Milorad Dodik: u središtu verbalnog okršaja Najprije je predviđen susret u uredu srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, a potom i sa svom trojicom potpredsjednika Republike Srpske: Rajkom Kuzmanovićem, Adilom Osmanovićem i Davorom Čordašem. Prema službenim izvorima iz Banja Luke, Ivo Sanader tijekom lipanjskog posjeta nije planirao posjetiti bošnjačko-hrvatski entitet, a najvažniji sastanak bio je onaj s Miloradom Dodikom. Trebali su razgovarati o hrvatskim tvrtkama koje pokušavaju poslovati u Republici Srpskoj, kao i pitanju zajedničkog korištenja nekih hidroelektrana.

U razgovoru za Nezavisne novine, Čordaš je Sanaderov dolazak u Banja Luku, ocijenio kao pitanje od najvećeg značaja: “Posjet premijera Sanadera je od nemjerljiviog značaja za Hrvate u RS, a posebno za one koji su ovdje živjeli i koji imaju želju vratiti se na svoja ognjišta. Nama Hrvatima iz RS, iz Banja Luke ne smeta ako netko dolazi u posjet Sarajevu, pa ne vidim razlog zašto bi nekom u Sarajevu smetao posjet Sanadera Banja Luci”, ispričao je Čordaš.
Redakcija Nacionala pokušala je u ponedjeljak kontaktirati s Davorom Čordašem, ali ostao je nedostupan. Iz njegova ureda je pojašnjeno da je na putu, i u Banja Luku će se vratiti za dan ili dva. Ni banjalučki biskup Franjo Komarica ovih dana nije u Bosni i Hercegovini, međutim, njegovi suradnici su u telefonskom razgovoru potvrdili kako i oni imaju informaciju da je Ivo Sanader trebao posjetiti Banja Luku, i obližnji samostan Svetog Ante Padovanskog. Tako je Sanader ipak odlučio ne prekinuti odnose s Republikom Srpskom, a osim ekonomskih, postoje i politički razlozi ove odluke. Odnosi s predstavnicima hrvatskih Srba, snažno su narušeni kada je prije tri mjeseca Hrvatska priznala Kosovo. Pupovac je tada prijetio napuštanjem Vlade, međutim bilo je jasno da to ne namjerava napraviti.

Ali da je Sanader ovoga puta poslušao Josipa Friščića i HSS, koji traže radikalniji pristup u odnosima sa Srbima, vjerojatno bi izgubio podršku SDSS-ovih saborskih zastupnika. Time ne bi bila dovedena u pitanje Vladina većina, no premijer bi ostao bez atributa zagovornika pomirenja na ovim prostorima, što je važan dio njegova političkog imidža. Koliko god ga nerviraju neki Pupovčevi zahtjevi, Ivo Sanader će napraviti maksimum kako bi izbjegao izlazak Srba iz hrvatske vlade. Osim toga, upravo tijekom HDZ-ovih mandata na vlasti, ojačao je i status i uloga Srpskog narodnog vijeća. Srpsko narodno vijeće već godinama ima pretenzije postati krovna organizacija Srba u Hrvatskoj. Osnovana je u Zagrebu 21. srpnja 1997., a u nastupnom govoru Milorad Pupovac je pojasnio kako žele postati “most prema hrvatskoj vladi, matičnoj državi i međunarodnoj zajednici”. Tada je SNV predstavljen kao tijelo konzultativnog karaktera i neka vrsta sabora, ali bez zakonodavnih i izvršnih ovlasti. Iako je Pupovac članstvo u SNV-u ponudio gotovo svim uglednim hrvatskim Srbima, velik broj ih je odbio, kao što su političari Milan Đukić i Veselin Pejnović ili umjetnici Pero Kvrgić i Čedo Prica. SNV je od početka okupljao niz lokalnih organizacija i pojedinaca, međutim uglavnom se radilo o osobama bliskima Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, zbog čega su u prošlosti najžešće kritike trpjeli iz konkurentskih srpskih stranaka kao što je SNS. S druge strane, nepobitno je i da se oko SNV-a okupljao veliki dio srpskih političara, tako je 2002. od 226 lokalnih vijećnika, njih oko 200 pripadalo i organizaciji koju vodi Milorad Pupovac.

Te godine SNV je izbila u prvi plan kritikom rezultata popisa stanovništva, koji je pokazao da je broj Srba u Hrvatskoj smanjen na svega 4,5 posto u ukupnom pučanstvu. Pupovac je tvrdio kako popis nije proveden prema pravilima koje propisuju Ujedinjeni narodi, i da ga zbog toga nije moguće priznati. Tadašnju vladu Ivice Račana, optužio je za kršenje Erdutskog sporazuma i Pisma namjere, odnosno, za potpuno krivu manjinsku politiku.
Ali kako je na položaj premijera došao Ivo Sanader, raste i politički utjecaj SNV-a. Tako je upravo njihovu božićnom domjenku koji je održan u siječnju 2004., kao prvi hrvatski premijer prisustvovao i Sanader, i tom prilikom izjavio “Hristos se rodi”. Na verbalnoj razini, bio je to prvi korak u normalizaciji odnosa između HDZ-a i hrvatskih Srba.

PRIVATNI POSJET Autor Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke u travnju je privatno posjetio Dodika u Banjoj LuciPRIVATNI POSJET Autor Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke u travnju je privatno posjetio Dodika u Banjoj Luci I kasnije je SNV sudjelovalo u donošenju nekih važnih odluka, recimo u suradnji sa Saborom, odlučeno je da službena zastava ovdašnje srpske zajednice bude crven-plavi-bijeli, ali bez četiri ocila ili nekog drugog simbola. Zbog takve odluke, Pupovac i SNV, bili su izloženi kritikama desno orijentiranih Srba u Hrvatskoj, koji su ih optužili da zanemaruju tradiciju. Prije otprilike godinu dana, Pupovac je najavio da SNV pokreće postupak za osnivanje Srpske banke u Zagrebu, koja je postojala do 1941., kada ju je uništio ustaški režim. U lipnju 2007. predstavnici SNV-a ostvarili su pobjedu na manjinskim izborima, kada su njihovi predstavnici osvojili 82 posto svih mandata članova srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj.
Posljednjih nekoliko godina - a to se potvrdilo i u subotnjoj izjavi Velike skupštine SNV-a - glavni ciljevi isključivo su političke naravi i svode se na povratak Srba i njihove imovine, njihovo snažnije zapošljavanje u javnim službama te dvojezičnost u krajevima s značajnijim postotkom srpskog stanovništva.

Pozivom koji su uputili Miloradu Dodiku, a posebno šutnjom na njegov nastup, SNV je bitno kompromitirao legitimne ciljeve koje sadrži njihov program. Izbjegavanje odmaka od Beograda i Banje Luke, i tamošnje velikosrpske politike, uvelike kompromitira uglavnom pozitivnu ulogu Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća u političkom životu Hrvatske.

Biznis važniji od Dodika

Brojne hrvatske tvrtke izuzetno su zainteresirane za ulazak na područje Republike Srpske pa će premijer Ivo Sanader krajem lipnja posjetiti Banja Luku, iako je premijer Republike Srpske Milorad Dodik izazvao težak diplomatski incident svojim prošlotjednim izjavama, koje je dao u Zagrebu.

U neku ruku, očito je ovih dana i unutar Vlade postojala zbrka vezana za novonastalu situaciju. Tako je još u ponedjeljak ujutro jedan bliski Sanaderov suradnik tvrdio da hrvatski premijer sigurno neće putovati u Banja Luku, a ovaj ga je dva sata kasnije demantirao.

Sanader bi se, barem djelomično, iz neugodnog položaja mogao izvući tako da u Banjoj Luci izbjegne susret s Miloradom Dodikom, i svoj dolazak obrazloži isključivo kao pomoć tamošnjim Hrvatima.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika