Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Eduard Šoštarić

Tko je Milorad Dodik

Najmoćniji političar Bosne i Hercegovine

KRATAK FITILJ Dodik je omiljen među Srbima, ali i Hrvatima u BiH; jer uvijek kaže što misli, pa makar to bilo i neugodno i štetnoKRATAK FITILJ Dodik je omiljen među Srbima, ali i Hrvatima u BiH; jer uvijek kaže što misli, pa makar to bilo i neugodno i štetno Premijer srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik predstavlja prikrivenog zagovornika velikosrpske ideje u sadašnjim međunarodnim okolnostima kada to više nije moguće ostvariti primjenom vojne sile. Dodik je itekako dobro povezan s nacionalističkim političkim elementima u Srbiji, a Republiku Srpsku sve više gospodarski integrira sa Srbijom. Pod pritiskom međunarodne zajednice Dodik podržava cjelovitost BiH. No, kada je Kosovo došlo na red, Dodik je počeo prijetiti referendumom o nezavisnosti ako Kosovo dobije samostalnost. To je rezultat instrukcija iz Beograda. Dodik ne priznaje BiH. Također, sebe smatra jedino “patriotom Republike Srpske”, a za Bosnu i Hercegovinu da je činjenica temeljena na Daytonskom ugovoru i “volji međunarodne zajednice”. Rekao je kako ne vjeruje da će za deset godina BiH postojati, te da za nogometnu reprezentaciju BiH navija jedino kada igra protiv Turske.

Dodik se već godinama upušta u sukobe s međunarodnim autoritetima i to u prvom redu s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Miroslavom Lajčakom. Ne impresionira ga podrška najvećih svjetskih sila Miroslavu Lajčaku ni prijetnje da će zbog opstrukcija reformi biti smijenjen. Tako je i američkom veleposlaniku Charlesu Englishu odgovorio kako verbalnim napadima na njega zapravo amortizira tekuće globalne probleme Washingtona. Već dulje vrijeme radi na tome da ukine ovlaštenja visokog predstavnika za BiH i u tome će vjerojatno uspjeti. Unatoč svemu tomu, da apsurd bude veći Dodik je nedavno dobio najveće priznanje od međunarodne zajednice. “Premijer Republike Srpske Milorad Dodik sačuvao je mir i stabilnost u BiH nakon odcjepljenja Kosova, smatram da je Dodik najjači politički lider u BiH”, izjavio je 14. ožujka 2008. visoki predstavnik Međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak i šokirao svojom izjavom političare iz Federacije Bosne i Hercegovine budući da je Lajčak prije toga bio u žestokom sukobu s Dodikom optužujući ga za blokadu reformskih procesa u BiH. Lajčak je ovom izjavom zapravo priznao poraz međunarodne zajednice spram politike Milorada Dodika i potvrdio da je Dodik ključna politička figura o kojoj trenutačno ovisi budućnost BiH, odnosno njezina integracija u EU.




Da je to tomu tako pokazalo se i na primjeru potpisivanja procesa o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU koje će se dogoditi sredinom lipnja ove godine. Tek kad je premijer RS Milorad Dodik potpisao koncem prošle godine Deklaraciju o reformi policije, ključni dokument za približavanje BiH europskim integracijama, međunarodna zajednica je mogla započeti ozbiljniji rad s bosanskohercegovačkim vlastima.

Danas je Dodik središnja politička figura oko koje se trenutačno prelamaju svi važniji politički, pa i ekonomski interesi za budućnost BiH, jer se više od 70 posto svih inozemnih ulaganja u BiH odnosi na srpski entitet. Milorad Dodik je rođen 1959. u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu, te je predsjedao izvršnim odborom lokalnog vijeća u Laktašima od 1986. do 1990. U prvim višestranačkim izborima u Jugoslaviji, održanima 1990., Dodik je izabran za člana parlamenta BiH. Za vrijeme sukoba u BiH od 1992.-1995. suprotstavio se SDS-u u Narodnoj skupštini RS. Nakon završetka sukoba osnovao je SNSD i od tada je na mjestu predsjednika spomenute stranke. U političkom životu Dodik je postao prepoznatljiv još u prijeratnom periodu pretvaranjem općine Laktaši u poduzetničko središte. Svoj partijski put započeo je u stranci tadašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, a za vrijeme rata bio je u nezavisnom zastupničkom klubu Narodne skupštine Republike Srpske. Nakon završetka rata 1996. osnovao je Stranku nezavisnih socijaldemokrata SNSD, čiji je prvi i do sada jedini predsjednik. Njegov politički uspon počinje početkom 1998. kada ga je tadašnja predsjednica Biljana Plavšić predložila za premijera Republike Srpske.

Biljana Plavšić se tada odvojila od rukovodstva Srba s Pala, započela je prijenos vlasti s Pala u Banju Luku i najavila podršku provođenju Daytonskog sporazuma. Dodik je preko noći postao miljenik zapadnih prijestolnica. Njegov prvi međunarodni nastup bio je u Beču u veljači 1998. povodom arbitraže za Brčko. Dodiku se tada u Beču pridružila i Biljana Plavšić na proputovanju iz Pariza gdje joj je Jacques Chirac priredio doček sa svim počastima.

Dodik je ostavio izvrstan dojam prigodom nastupa, nešto što je potpuno odudaralo od dotadašnje politike vodećih ljudi Republike Srpske. Prvi premijerski mandat Milorada Dodika kao vođe Saveza nezavisnih socijaldemokrata potrajao je do 2001. a drugi put je postao premijer srpskog entiteta u BiH 28. veljače 2006. Parlament RS izabrao ga je mjesec dana nakon što su izglasali nepovjerenje prethodnoj vladi Srpske demokratske stranke na čelu s Perom Bukejlovićem. Vođa SNSD-a prigodom dobivanja drugog premijerskog mandata naveo je gospodarski razvoj i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije kao primarne ciljeve svoje vlade.

S GLAVNIM TAJNIKOM OESS-a, Francuzom Marcom de BrichambautomS GLAVNIM TAJNIKOM OESS-a, Francuzom Marcom de Brichambautom Prošle je godine u dva navrata bilo riječi o pokušaju atentata na Milorada Dodika, a prema svemu sudeći radi se o balkanskoj mafiji koja je nezadovoljna dobivanjem poslova u Republici Srpskoj i procesima privatizacije bez njihova sudjelovanja. Dok ga jedni obožavaju za druge je Milorad Dodik oličenje bahatosti i iritantnosti. Za Dodika kažu da je riječ o karizmatičnom političaru s kratkim fitiljem. Promatrači zbivanja u BiH smatraju kako je javnu riječ, čija interpretacija treba proći kroz nekoliko filtera i koja mora zadovoljiti neke minimalne diplomatske kodekse, spustio na razinu primitivizma i bahatosti očito misleći pri tome na izjave upućene međunarodnim predstavnicima i dužnosnicima, novinarima i nevladinim udrugama.

Milorad Dodik je predsjednicu Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack nazvao neprijateljem Srba, dodao je pritom da se s njom više nikada u životu ne želi susresti. U rujnu prošle godine izazvao je reakcije gay populacije svojom izjavom “Ja naprosto ne dozvoljavam da u moj kabinet ulaze razni pederi”. Dodik vrlo brzo plane i tada zna reći svašta.
U veljači 2007. u Mostaru su dodijeljene nagrade Večernjeg lista za osobu godine koju je dobio upravo Milorad Dodik. Na prvi pogled čini se čudno što su čitatelji najčitanijeg hrvatskog lista u BiH, mahom Hrvati, kao osobu godine izabrali jednog Srbina, i k tome političara. To puno govori o tome na koji način Hrvati u BiH gledaju na državu BiH i njezinu budućnost. Izborom Dodika za osobu godine od strane Hrvata jasno se implicira da bosanskohercegovački Hrvati žale što nemaju političara njegova tipa, osobe koja se ne stidi reći ono što osjeća, pa makar bilo i štetno. Dodika smatraju i jednim od najpoduzetnijih poličara u BiH. Direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH Haris Bašić izjavio je da je 2007. bila do sada najuspješnija godina za BiH u pogledu stranih ulaganja. Pritom nije spomenuo kako je više od 60 posto svih ulaganja od 1,6 milijardi eura otišlo u Republiku Srpsku i to da je primjerice najveći strani ulagač u BiH u 2007. bila Srbija s uloženih 707 milijuna, te Rusija sa 132 milijuna eura ulaganja. Sva spomenuta sredstva namijenjena su ulaganjima u Republici Srpskoj.

Prvi Dodikov veliki privatizacijski posao bila je prodaja Telekoma Srpske za 646 milijuna eura Telekomu Srbije. Drugi veliki Dodikov posao je prodaja Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i banjolučkog Petrola ruskom Zarubezhneftu. Prodajna cijena koju je dogovorio Dodik za ove tri kompanije i kasnije investicije sveukupno iznosi 970 milijuna eura. Potom su uslijedili poslovi s termoelektranom Stanari, te sa termoelektranom Gacko u koju je ušao češki energetski div ČEZ, a cijeli posao u konačnici bi iznosio nešto više od milijarde i 400 milijuna eura. Do 2009. Dodik je najavio da će krenuti i izgradnja autoceste Bosanska Gradiška-Banja Luka, ali istodobno najavljuje i izgradnju drugih cestovnih pravaca za Kupres i Bijeljinu.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika