Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Željko Rogošić

Splitski klub kao pionir Zakona o sportu

Split osigurao većinsko vlasništvo u Hajduku

Gradsko vijeće Splita prošlog tjedna prihvatilo je ugovor o ustupanju Hajduku prava korištenja stadiona na Poljudu, što je početak preoblikovanja kluba

Gradonačelnik na kormilu-Gradonačelnik Splita Ivan Kuret htio Ugovor o ustupanju prava korištenja Hajduka na Gradskom stadionu Poljud donijeti bez raspave Gradskog vijeća, ali je nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom popustioGradonačelnik na kormilu-Gradonačelnik Splita Ivan Kuret htio Ugovor o ustupanju prava korištenja Hajduka na Gradskom stadionu Poljud donijeti bez raspave Gradskog vijeća, ali je nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom popustioIzgleda da će se Hajduk preoblikovati u sportsko-dioničko društvo, sukladno odredbama Zakona o sportu. Jedan dio Splićana tomu se nada, a za drugi dio Hajduk je ”pokusni kunić“, na kojem se testira Zakon o sportu. Čelnici Skupštine HNK Hajduk Ante Nosić, Mirko Klarić i Vinko Bajrović zadovoljni su što je splitsko Gradsko vijeće prošlog tjedna većinom glasova prihvatilo Ugovor o ustupanju prava korištenja na Gradskom stadionu Poljud Hajduku, čime se vrijednost kluba povećava za 308 milijuna kuna. Upravo bi taj Ugovor o pravu korištenja stadiona na Poljudu mogao postati uzrok krize gradske vlasti i stvoriti sukob između koalicijskih partnera HDZ-a i Liste Velog Mista, odnosno gradonačelnika Ivana Kureta i predsjednika Gradskog vijeća Željka Jerkova. Zbog toga je prije desetak dana kod premijera Ive Sanadera hitno sazvan sastanak na kojem je ministar prosvjete, znanosti i sporta Dragan Primorac zajamčio svima da će Hajduk biti uspješno preoblikovan i da će početkom rujna njegove dionice biti na tržištu, ako se potpiše Ugovor o pravu korištenja Poljuda između Grada i Hajduka, oko čijih su se odredaba četrdesetak dana vodile borbe između Kuretova i Jerkovljeva tima.

Iako je Sanader smirio strasti, pa do eskalacije krize gradske vlasti nije došlo, iako je Ugovor o najmu Poljuda s pravom korištenja 30 godina potreban za dovršetak preoblikovanja Hajduka iz udruge građana u sportsko dioničko društvo, ipak potpisan i izglasan, svi ne dijele Primorčev optimizam.

Prije svih skupina pravnih stručnjaka iz Zagreba i Splita, među njima i neki ugledni hrvatski pravnici koji su sudjelovali u kreiranju Dinamova stečaja i savjetovali odustajanje od preoblikovanja zagrebačkih plavih po modelu aktualnog Zakona. Po njima, Hajduk ovakvim pokušajem preoblikovanja "pleše po žici", jer je Zakon o sportu doista nepovrediv i u sukobu je s četiri pozitivna hrvatska zakona, ali i sa samim Ustavom RH.

Pravnici i financijski stručnjaci vide puno prepreka preoblikovanju Hajduka u sportsko dioničko društvo, te nije sasvim sigurno da će u rujnu Hajduk biti društvo, u kojem će većinu udjela imati Grad Split, a oko 16.000 članova svoje dionice. Utoliko je sudbina i budućnost Hajduka neizvjesna. Nasuprot tomu, ministar Dragan Primorac, Ante Nosić i posebno dopredsjednik Skupštine Mirko Klarić uvjereni su da će se prva hrvatska sportska transformacija jedne udruge u sportsko dioničko društvo dovršiti uspješno, te da je Primorac, koji vjeruje ekipi od 20-ak kvalitetnih pravnika koji su kreirali Zakon o sportu, na pravom putu.

Nosić, Klarić i Bajrović prije mjesec i pol dana bili su uvjereni da će Lista Velog Mista opstruirati potpisivanje Ugovora, jer jeŽeljko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća Splita i čelnik Liste Velog Mista, zahtijevao je raspravu na vijeću o slučaju HajdukŽeljko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća Splita i čelnik Liste Velog Mista, zahtijevao je raspravu na vijeću o slučaju Hajduk Željko Jerkov, nakon samo 44 dana vođenja kluba, bio prisiljen dati ostavku i otići iz kluba. No Jerkov i LVM isključivo su željeli da Ugovor bude u skladu sa zakonom. I zato su došli u sukob s gradonačelnikom Ivanom Kuretom koji je želio da se Ugovor o ustupanju prava korištenja Hajduka na Gradskom stadionu Poljud, a ne Ugovor o koncesiji, kako pogrešno govore pojedini čelnici Hajduka, a prenose novinari, donese što prije, ali bez rasprave na Gradskom vijeću. Obje su strane, i HDZ i LVM, bile svjesne da svako zaustavljanje Hajduka ili kašnjenje donosi opasnost od raspada Hajdukove momčadi, u kojoj su zaredale najave odlazaka, rasprodaja igrača i smjena trenera Roberta Jarnija. Ugovor između Grada i Hajduka donosi klubu neophodno povećanje vrijednosti za 308 milijuna kuna, bez čega se ne može nastaviti preoblikovanje, vijećnici Liste Velog Mista inzistirali su da se Grad pridržava obveze da ugovori i obveze veće od 3,5 milijuna kuna moraju dobiti blagoslov Gradskog vijeća. Tako je i bilo. Nakon sastanka kod premijera Sanadera gradonačelnik Kuret je morao popustiti, i uz protivljenje sedam članova oporbe Gradsko vijeće je usvojilo Ugovor.



No time se strasti nisu smirile. Klarić ne može oprostiti Jerkovu što je zagovarao stečaj kluba i, navodno, doveo u opasnost prvoligaški status. Jerkov je otišao iz Hajduka, jer nije htio kršiti hrvatske zakone i jer je bio uvjeren da je stečaj kluba prilika za njegovo ozdravljenje i preoblikovanje. Ali ne prema modelu Zakona o sportu.

Jerkov i njegovi savjetnici, prije svih ekonomist Dean Kružić, profesor Ekonomskog fakulteta u Spitu, tvrdili su da je to nemoguće. Puč protiv predsjednika uprave, protiveći se Hajdukovu odlasku u stečaj, poveli su čelni ljudi Skupštine, predsjednik Ante Nosić i dva dopredsjednika Mirko Klarić i Vinko Bajrović uz stručnu pomoć odvjetnika kluba Mate Peroša. Oni su organizirali "obranu" kluba, te na neistinitoj tezi da ulazak u stečajni postupak znači i gubitak prvoligaških prava i statusa digli na noge Split, hrvatsku javnost i posebno Torcidu. Jerkov je dao ostavku, kritizirajući Primorca da je Zakon o sportu loš i neprovediv.

Dragan Primorac, ministar prosvjete, znanosti i sporta, kaže da će Hajduk biti uspješno preoblikovan po zakonu o sportuDragan Primorac, ministar prosvjete, znanosti i sporta, kaže da će Hajduk biti uspješno preoblikovan po zakonu o sportuAli dojam je da je stvarni razlog odbijanja odlaska u stečaj kluba bio strah od zakonske obveze svih vjerovnika da se u sljedećih mjesec dana prijave sva potraživanja i da se formira stečajna masa. Moguće je da je strah od jasnog prikazivanja dugova Hajduka, preuzetih obveza i isplata, posebno u transferu igrača, bio razlogom zbog kojeg se tako brzo krenulo u postupak preoblikovanja udruge građane u sportsko-dioničko društvo, i to po modelu hvaljenog i napadanog Zakona o sportu, koji je u Saboru svojedobno donesen uz 80 amandmana. Klarić je objelodanio odluku Skupštine da Hajduk krene s izdavanjem dionica, te da se što prije pojavi na burzi. Da su moguća mnoga iznenađenja i skrivena potraživanja od kluba, potvrdio je i dug Hajduka prema bivšem treneru Blažu Sliškoviću, čija je sudska tužba za naknadu prije dvadesetak dana izišla na vidjelo.

Uprava koju je vodio Željko Jerkov utvrdila je da je ukupni Hajdukov dug državi 270 milijuna kuna, koji će država ustupiti Gradu, a Grad će dugovanja pretvoriti u udjele. U takvoj konstelaciji Grad bi bio većinski vlasnik. Hajduk ima i 80 milijuna kuna duga drugim vjerovnicima - od četvorke Štimac, Asanović, Bilić, Bokšić, koja je svojim novcem pomogla Hajduku, do dugova Komercijalnoj banci Zagreb u stečaju. Nakon ostavke Željka Jerkova, Mirko Klarić je pozvao navijače da se pripreme za upis dionica, upisivanjem u članstvo kluba. Naime, samo će upisani članovi kluba nakon prvog kruga imati prednost u kupovanju dionica. Odaziv je bio velik, čak je 16.000 navijača Hajduka ostvarilo pravo da u drugom krugu kupi Hajdukove dionice. Spominjalo se da će Hajduk na burzu izići po španjolskom modelu, iako nitko i nije znao što to znači. Barcelona je gradski klub, a Real udruga 160 građana. S kakvom će bilancom Hajduk dočekati jesen i najavljeni izlazak na burzu, koliki će biti ukupan dug, koliki će udio pripasti Gradu, kako će se vraćati dug drugim vjerovnicima, koliki će biti udio vlasnika kojima se dugovi ne mogu vratiti u novcu, kako isplatiti vjerovnike koji isplatu traže u novcu, odakle će Hajduk namaknuti taj novac - nitko ne zna.

Prije nekoliko dana Mirko Klarić je ustvrdio da Jerkov, na sjednici Gradskog vijeća na kojem je usvojen Ugovor o ustupanju prava korištenja Poljuda, iznosi neprovjerene informacije o dugu od 350 milijuna kuna. Prema Klariću, Hajdukov dug državi nije 270 milijuna kuna, nego 140 milijuna, koji bi bili udio Grada u budućem sportskom dioničkom društvu.

Na temelju članka 42. Zakona o sportu Vlada je donijela odluku da se tražbine - porez na dohodak, porez na promet, porez na dodanu vrijednost, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, koje je Republika Hrvatska u posljednjih 12 godina imala prema Hajduku, prenesu na Grad Split. Do tog je iznosa, znatno manjeg od utvrđenog duga, došla Porezna uprava, koja je od prijašnjeg iznosa oprostila zastare, kamate na kamate, od kojih su neke, navodno, bile nepravilno obračunate. Klarić je izjavio kako je Hajduk riješio i dug Komercijalnoj banci u iznosu od 26 milijuna kuna. Sve to može utjecati na konačnu vlasničku strukturu kluba.

Međutim, Gradsko je vijeće nakon mučnih pregovora i natezanja Kureta i Jerkova, HDZ-a i LVM-a, nakon nekoliko verzijaVrh skupštine Hajduka Mirko Klarić, Ante Nosić i Vinko Bajrović uvjereni su da će transformacija kluba proći uspješno i nisu htjeli prihvatiti ideju Željka Jerkova da Hajduk ode u stečajVrh skupštine Hajduka Mirko Klarić, Ante Nosić i Vinko Bajrović uvjereni su da će transformacija kluba proći uspješno i nisu htjeli prihvatiti ideju Željka Jerkova da Hajduk ode u stečaj Ugovora o ustupanju prava na korištenje Hajduku Gradskog stadiona, ugradilo nekoliko ”osigurača“. Čak i na konačni prijedlog Ugovora, na samoj sjednici Gradskog vijeća, uložena su četiri amandmana. Iz Ugovora su izbačena dvije moguće varijante prestanka obveza iz Ugovora. Ostala je odredba prema kojoj Grad mora raskinuti Ugovor s Hajdukom ako do završetka sezone 2009. preoblikovanje u sportsko-dioničko društvo ne bude završeno. A druga važna odredba jest da Grad mora raskinuti Ugovor ako preoblikovanjem ne postane vlasnikom 50 posto plus 1 dionice. Tako se Grad zaštitio od otkrića novih dugova i novih vjerovnika, poput Blaža Sliškovića. Ugovor osigurava Hajduku besplatno korištenje Poljuda 30 godina. Investicijsko održavanje obveza je vlasnika stadiona, a to ostaje Grad. Sve poslovne prostore na stadionu Hajduk će moći unajmljivati i ostvarivati dobit od 2 milijuna kuna godišnje. Da kojim slučajem Ugovor nije potpisan, Hajduk bi bio dužan plaćati najamninu za svaku utakmicu.

Dio sportaša i navijača jest, a dio nije svjestan da će do preoblikovanja Hajduk morati proći još mnoga iskušenja. Na temelju Ugovora, Hajduk će ponovno morati izići pred Gradsko vijeće s financijskim planovima, a vijećnici žele znati koliko će stajati održavanje stadiona, i koliko je novca potrebno da Split dobije jaki Hajduk i pune tribine.

Sasvim sigurno, popusta za čelnike Hajduka neće biti ni u Hanfi, državnoj agenciji za nadzor financijskog tržišta, u kojoj mora biti izrađen prospekt kako bi Hajduk mogao izići na burzu. A to će biti vrlo težak i zahtjevan zadatak.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika