Objavljeno u Nacionalu br. 657, 2008-06-16

Autor: Eduard Šoštarić

Trening za talibane

Veterani Iraka obučavaju Hrvate

Nacionalna garda Minnesote priprema hrvatski vod od 30 vojnika za ratovanje protiv terorista u Afganistanu

Od 16. do 30.lipnja na poligonu Gašinci održava se dosad najveća vojna vježba američke Nacionalne garde Minnesote s hrvatskim vojnicima koji odlaze uskoro u borbenu misiju u AfganistanOd 16. do 30.lipnja na poligonu Gašinci održava se dosad najveća vojna vježba američke Nacionalne garde Minnesote s hrvatskim vojnicima koji odlaze uskoro u borbenu misiju u AfganistanHrvatski će se vojnici do kraja godine s jednim pješačkim vodom jačine 30-ak vojnika pridružiti američkim postrojbama u protuterorističkim operacijama u Afganistanu, neslužbeno je doznao Nacional iz izvora bliskih Vladi. Riječ je o prvom borbenom angažmanu hrvatskih vojnika od početka sudjelovanja hrvatskih snaga u NATO-ovoj misiji u Afganistanu. Konačnu odluka bit će donesena čim ministar obrane Branko Vukelić o rezultatima razgovora s američkim zamjenikom ministra obrane Gordonom Englandom ovog tjedna obavijesti hrvatski državni vrh. Američka strana želi hrvatske vojnike uz bok američkima u izvođenju borbenih operacija, a zauzvrat će učiniti sve da hrvatski vojnici budu opremljeni kao i američki, što je England obećao hrvatskom ministru obrane Vukeliću u prošlotjednim pregovorima.

SAD je odlučio znatno pomoći obuci i školovanju hrvatskih časnika pa je ponudio čak četiri puta veće kvote za školovanje hrvatskih časnika u SAD-u nego dosad. Ovakva ponuda zapravo je trgovina za koju Hrvatska treba uzvratiti protuuslugom - jačanjem hrvatskog vojnog angažmana u Afganistanu, pridruživanjem Hrvatske vojske američkim snagama u borbenim operacijama. Hrvatski državni vrh nije bio previše sklon takvoj odluci, ali zbog strateškog jačanja veza sa SAD-om i vojne suradnje koja je sad na najvišoj razini nakon oslobodilačkih operacija HV-a, valja očekivati pozitivan odgovor na američku molbu.

Raspored HV-a pokazuje da na opasnom jugu nema hrvatskih vojnikaRaspored HV-a pokazuje da na opasnom jugu nema hrvatskih vojnikaDa se nešto ozbiljno sprema, potvrđuju i nedavna službena priopćenja Nacionalne garde Minnesote koja je već godinama partner hrvatskim oružanim snagama u obuci. U posljednjem se navodi da će ovaj tjedan na poligonu Gašinci početi dosad najveća vojna vježba hrvatskih i američkih snaga “Adriatic Aurora 2008”, jer će uz Nacionalnu gardu Minnesote u vježbi sudjelovati i Nacionalna garda New Jerseyja i Vermonta, te vojnici Albanije i Makedonije. Hrvatske vojnike instruirat će američki vojnici koji su se upravo vratili iz Iraka. Vidljivo je da se s obzirom na profil američkih vojnika na vježbi hrvatski vojnici pripremaju za protugerilsku borbu u Afganistanu, a napomena da je riječ o borbenom angažmanu odudara od dosadašnjih misija.

Tijekom obuke radit će se na taktici borbe prilikom upada u zasjede, napada na konvoj i tomu sličnoga, što i jest obilježje protuterorističke borbe. Planirano je da se ove godine u Afganistan uputi dodatnih 90 vojnika, čime bi hrvatski angažman porastao na 300 vojnika. Jasno je da neće svih 90 vojnika biti uključeno u borbene operacije nego samo postrojba jačine voda, dok bi ostatak vojnika trebao najvećim dijelom biti angažiran u hrvatskom Provincijskom rekonstrukcijskom timu (PRT), što je još jedna velika novost u angažmanu Hrvatske u Afganistanu. U Afganistanu je trenutačno 25 takvih timova. Oni su naziv za civilno-vojnu organizaciju unutar mirovne operacije NATO-a na određenom zemljopisnom području veličine triju hrvatskih većih županija. Svrha PRT-a je pomoći afganistanskoj vladi u širenju ovlasti na cijeli teritorij. Vojni dio PRT-a treba stvoriti sigurno okružje u kojem je moguća izgradnja i obnova. Civilni dio PRT-a počinje izgradnjom infrastrukture i ekonomskom obnovom.


Američki i hrvatski vojnici na vojnom poligonu GašinciAmerički i hrvatski vojnici na vojnom poligonu GašinciO tome je također razgovarao ministar obrane Vukelić u SAD-u, a u Parizu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji o Afganistanu i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Hrvatska bi ove godine trebala prvi put preuzeti jedan od provincijskih rekonstrukcijskih timova na području Afganistana, kojima su na čelu isključivo članice NATO-a, čime je napravljen presedan, jer Hrvatska još uvijek nije punopravna članica saveza. Hrvatska bi bila vodeća zemlja u tom PRT-u, a njoj bi pomagalo još nekoliko zemalja s vojnicima i civilnim stručnjacima. Jandroković je izjavio da će 2008. Hrvatska uložiti 1,2 milijuna kuna za projekte zdravstva i školstva, konkretnije za izgradnju ginekološke ambulante i škole u pokrajini Badahshan na krajnjem sjeveroistoku Afganistana u PRT-u Feyzabad kojem su na čelu Nijemci.

To navodi na zaključak da bi Hrvatska možda od Nijemaca mogla preuzeti spomenuti PRT. Međutim, i to će biti stvar pregovora. Zasad je poznato da hrvatska strana traži PRT negdje na sjeveru, kako bi se izbjeglo preuzimanje PRT-a na jugu gdje je znatno veći rizik.

Da je hrvatska vlada ozbiljno zainteresirana za jači civilni i vojni angažman u Afganistanu, pokazuje i odlazak potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič u posjet hrvatskim vojnicima u Afganistanu ovog tjedna. Ona je najviši hrvatski državni dužnosnik koji je posjetio Afganistan. Tijekom posjeta ona će lobirati za hrvatsko preuzimanje jednog od 25 PRT-ova.

Hrvatski generali Mladen Kruljac i Vlado Bagarić prigodom susreta s američkim generalima u hrvatskom veleposlanstvu u WashingtonuHrvatski generali Mladen Kruljac i Vlado Bagarić prigodom susreta s američkim generalima u hrvatskom veleposlanstvu u WashingtonuKad je riječ o borbenom angažmanu hrvatskih vojnika u Afganistanu, treba reći kako se razgovori o tome vode već nekoliko godina. NATO je američkim diplomatskim kanalima zatražio od Hrvatske još sredinom 2007. da razmotri mogućnost slanja još jednog operativnog mentorskog tima za vezu Hrvatske vojske u Afganistan, odnosno tima od 25-40 hrvatskih časnika i dočasnika koji bi obučavali pripadnike Afganistanske nacionalne vojske.

Povećanje broja operativnih timova za mentoriranje i vezu (OMLT) u Afganistanu postalo je presudno za opstanak afganistanske države, jer je do kraja 2008. nužno osposobiti 70.000 afganistanskih vojnika, što je izlazna strategija vojnih snaga NATO-a iz Afganistana. Tadašnja molba američkih partnera nije bila ultimatum Hrvatskoj i nije imala nikakve veze sa skupljanjem bodova kako bi Hrvatska 2008. dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u. Ovdje je bilo riječ o priznanju za dosadašnje rezultate u obuci afganistanskih vojnika i molbi za pomoć u poslu koji hrvatski vojnici obavljaju najbolje.

Zamjenik američkog ministra obrane Gordon England obećao je opremu za hrvatske vojnikeZamjenik američkog ministra obrane Gordon England obećao je opremu za hrvatske vojnikeOperativni mentorski tim za vezu u Mazar-e-Sharifu, kao i hrvatski mobilni promatrački tim za vezu u Chagcharanu, što ga čine pripadnici 350. vojnoobavještajne bojne, postali su vrlo cijenjeni u zapovjednim strukturama NATO-a. Visoki vojni zapovjednici članica NATO-a tijekom posjeta sjevernom dijelu Afganistana u pravilu traže da im osiguranje pružaju hrvatski vojnici. Hrvatska je jedina zemlja koja nije članica Sjevernoatlantskog saveza, a u Afganistanu sudjeluje u obuci afganistanske vojske. Najveći broj zemalja iz istočne Europe koje su obećale poslati timove u Afganistan ne može na vrijeme odgovoriti složenosti obuke prije odlaska u Afganistan, one se nikada nisu susretale s američkim terenskim priručnicima za obuku, loše znaju engleski, za razliku od hrvatskih vojnika koji iz američkih priručnika uče već 12 godina, nisu se koristili američkim borbenim simulacijskim sustavima MILES kao hrvatski vojnici, a Hrvati imaju i ratno iskustvo. Hrvatska vojska u Afganistanu je još u jesen 2006. ratovala uz bok s američkim vojnicima na jugu zemlje, premda hrvatski državni vrh nikad nije htio priznati da je riječ o borbenim operacijama.

Tada su se hrvatski dočasnici i časnici našli u borbenim operacijama oko Kandahara u sklopu 3. bojne 1. brigade 209. korpusa afganistanske vojske kao njihovi mentori i instruktori. Da je to zaista bila najopasnija misija, potvrdilo je i prvo ranjavanje hrvatskog dočasnika, skupnika Gorana Špehara iz Našica, pripadnika OMLT-a koji se u trenutku ranjavanja nalazio 35 km jugozapadno od Kandahara, u središtu otpora talibana.

Nitko tada nije rekao da hrvatski vojnici s elitnim američkim specijalcima iz Fort Bragga čiste sela od talibana. Ranjeni Goran Špehar priznao je da je bio šokiran došavši u Kandahar. Hrvatski vojnici tada su odlično surađivali s američkima. Zbog svega toga ne treba se čuditi ni najnovijem scenariju prema kojem će hrvatski vojnici, ako hrvatski državni vrh tako odluči, s američkima još ove godine ratovati na jugu i jugoistoku protiv talibana. Američka strana obećala je puno toga na prošlotjednom sastanku s hrvatskim ministrom obrane Vukelićem. Hrvatska sigurno mora nečim uzvratiti na velikodušnu ponudu.

Uskoro u borbene misijeHrvatska vojska sudjeluje u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu još od 2003. kad je u Kabul upućen prvi vod Vojne policije. Do danas broj hrvatskih vojnika se s 43 popeo na 210. Raspoređeni su u Kabulu, na sjeveru u Mazar-e-Sharifu i Kunduzu, te u Chagcharanu na zapadu. Hrvatski vojnici obučavaju afganistansku vojsku, osiguravaju baze i konvoje, prikupljaju obavještajne informacije, a do kraja godine sudjelovat će i u borbenim misijama­.

Protiv gerilacaVježbe s američkim vojnicima iz Minnesote tradicionalno se održavaju svake godine, a ove godine održat će se najveće vojna vježba dosad s ciljem uvježbavanja borbe protiv gerilaca i terorista prije upućivanja hrvatskih vojnika u Afganistan.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika