Objavljeno u Nacionalu br. 657, 2008-06-16

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Publika na prisilnom radu

Da je ljeto iza ugla, znamo ne samo po reprizama krcatim programskim shemama, nego i po tome što udarne termine vikendom zaposjednu festivali lakih nota - priredbe zanimljive ljudima koji su išli u školu s banom Jelačićem, ali sumnjam da je itko iz te generacije budan subotom

Zrinka PavlićZrinka Pavlić ČAROLIJA DOSADEPjesme Podravine i podravlja – Pitomača 2008., HTV1, subota, 21.15
Po čemu znamo da je ljeto iza ugla i da će nas s ekrana ubrzo zapljusnuti reprizama krcate programske sheme? Po tome što ispod kamena odnekud ispužu nove epizode “Čarolije”, neki slamom bogati mozak ukine ponoćne reprize jedne serije i iz čistog mira uvede druge, a udarne termine vikendom zaposjednu festivali lakih nota koje će se za godinu-dvije uvelike pjevati na svim karminama diljem domovine. Ne znam, možda su takve priredbe zanimljive ljudima koji su išli u školu s banom Jelačićem i ekipom, ali sumnjam da je itko iz te generacije budan subotom (ili bilo kojim drugim danom) nakon Dnevnika. Sve i da jest, lepršavi nastupi Branka Uvodića i Rosande Kokanović zacijelo bi ih urokali brže od šećerne kome, a pokušaji duhovitosti voditeljskog dvojca vjerojatno bi im prouzročili zdravstvene probleme koje HZZO još nije priznao. “Ja nisam Adam, a ti nisi Eva”, reče Branko. “Ni ovo nije rajski vrt”, nadoveže se Rosanda. “No iako nije rajski, mogao bi uskoro postati Edenski, kako se zove naša sljedeća pjesma, hahahahahaha”. Čak je i publika na licu mjesta izgledala kao da je na prisilnom radu.
Ocjena: teški jad (1)


NAVIJAČKA ESKADRILAVolim nogomet + utakmice, HTV2, svaki dan od 16.45
Jasne su mi uvodne emisije i gosti u studiju. Jasni su mi i razgovori sa stručnjacima za nogomet te portreti pojedinih reprezentacija. Da popijem litru sponzorskog piva, vjerojatno bi mi bili smiješni i skečevi u međutku. No nema te droge uz koju bih uspjela shvatiti zašto grupica galamdžija u kockastim majicama vitla čegrtaljkama i maše hrvatskim zastavama po studiju kada igraju, naprimjer, Španjolska i Rusija. Za koga točno navijaju? Zašto mašu hrvatskim zastavicama? A kad smo već kod navijača i njihova sudjelovanja u nogometnom TV-programu, tko se napio Domestosa i nakon utakmice Hrvatska - Njemačka odlučio pred kameru staviti Luku Bebića? Kao da ulizivačka budalaština sa Sanaderom nakon utakmice s Austrijom nije bila dovoljna, sada su se obratili liku koji se izražava kao da je upravo sletio iz “Partizanske eskadrile”. “Pobijedili smo moćan njemački stroj!” uzviknuo je. Samo je još falila avet fašizma nad Europom i Bata Živojinović u pozadini. Izjave za pamćenje, doduše, povremeno su davali i stručni, nogometno osviješteni gosti u HTV-ovu studiju. “Najveći izazov svakako će nam biti Portugal”, u srijedu nas je obavijestio Tomo Šokota i sve bi bilo u redu da nije dodao argumentaciju: “Oni će, naime, igrati nogomet”. Ideš, Đurđa. A ja mislila da gledamo turnir u Beli.
Ocjena: WTF?


HRGIN TJEDAN10 do 8, NovaTV, ponedjeljak-petak, 19.50
Možda me po mozgu opalila loša biometeorologija nad Zagrebom, a možda mi ovih dana sve što nije direktno vezano uz općenacionalnu navijačku lobotomiju djeluje puno bolje nego inače, no moram priznati da me Hrga ovaj tjedan ugodno iznenadila. U ponedjeljak je odradila vrlo angažiranu emisiju o neizglasavanju zakona o suzbijanju diskriminacije zbog crkvenog rogoborenja, u utorak nam vrlo direktno nabrojala sve ekonomske gadarije koje nam se kuhaju iza leđa dok ne gledamo ništa drugo osim utakmica, u srijedu se posvetila upisnoj groznici i nesrazmjeru broja studenata koji se upisuje na pojedine fakultete s potražnjom takvih stručnjaka na tržištu rada, a u četvrtak obradila Boljkovca i Degoriciju glede svjedočenja na suđenju za ubojstvo Reihl-Kira. Sve je bilo vrlo temeljito, profesionalno i samim tim nevjerojatno, a spomenut ću i da me skoro šlagiralo kad je Hrgi uspio pokušaj duhovitosti s pitanjem: “A što će onda Vlada napraviti s poskupljenjem benzina? Oni koji voze Jaguare će plaćati više nego oni koji voze Stojadine?” Ocjenu je ipak najvećim dijelom zaslužila zbog emisije u petak, kada se osvrnula na navijačku euforiju, njeno poticanje i probleme koji se prikrivaju raspojasanim nogometnim slavljem. Deset minuta nije bilo dovoljno da se sve obradi onako kako bi bilo potrebno, ali barem je uspjela natuknuti da je tek tog dana - 13. lipnja - za Hrvate nastupio “dan porezne slobode”, tj. da tek od tog dana radimo za sebe, a sve do tada smo radili za državu, da nas je korupcija stajala još šest milijardi kuna povrh svih ostalih državnih troškova, da se u zemlji suspendiraju policajci koji podnose kaznene prijave protiv Thompsona i da nam iz inozemstva zbog toga stižu vrlo ozbiljna upozorenja. Time je zaokružila tjednu priču i uvjerila me da ponekad, eto, ipak više vremena posvećuje novinarstvu nego frizeraju.
Ocjena: vrlo dobro (4)


BAJKA O RAVNOPRAVNOSTIProvjereno, NovaTV, četvrtak, 21.40
Miholjekičini su novinari ovog četvrtka snimili emisiju koja je glede rodno-spolne ravnopravnosti bila toliko osviještena da se skoro učlanila u Babe. Em žene u vojsci, em muškarci na porodiljnom dopustu, a sve snimljeno ambicioznim okom kamermana koji svoj umjetnički potpis u prilozima ostavlja snimkama odraza u lokvici vode i kadrova raskuštrane aviotehničarke u lotus-pozi među metalnim kontejnerima. Imali smo i natjecanje u presvlačenju pelena, tetku koja ispaljuje raketu s bojnog broda i svašta. Jedini je problem što cijela priča zvuči prebajkovito jer se nitko nije sjetio pitati kolege emancipiranih žena što misle o povećavanju broja kolegica u stroju niti prosječnog muževnog prolaznika bi li se posvetio majčinstvu i kućanstvu. Slika bi možda bila realnija.
Ocjena: nedorečeno (3)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika