24.06.2008. / 13:44

Autor: Lovro Vukojević

Plaće policajaca

Jagić: Mi već dugo pregovaramo o povišici plaća

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske kaže kako istup Nezavisnog sindikata nema smisla s obzirom da su pregovori o povećanju plaća i novom kolektivnom ugovoru već u tijeku

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenih u MUP-u od države zatražio povišice plaća tvrdeći da policajci prosječno zarađuju 3500 kuna, predsjednik, drugog, većeg, sindikata u MUP-u, Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić iznio je podatke koji pokazuju da situacija je, otprilike takva, ali ne za sve policajce. Dok prosječna plaća policijskog službenika iznosi oko 3600 kuna, taj se iznos povećava na 4500 kuna kada se pribroje dodaci na plaću. Prosječna plaća vođe ophodnje iznosi 4200 kuna, kada se pribroje dodaci ona iznosi oko 5000 kuna. Prosječna plaća inspektora iznosi 5500 kuna. Kada se tome pridodaju dodaci, plaća se penje na otprilike 6300 kuna. Dodaci na plaću obuhvaćaju noćni rad, rad subotom, nedjeljom i slično.

Nadalje, Jagić kaže kako istup Nezavisnog sindikata nema smisla s obzirom da su pregovori o povećanju plaća i novom kolektivnom ugovoru već u tijeku. „Ne razumijem zašto je nezavisni sindikat izašao u javnost s takvom floskulom. Oni su po pitanju dogovaranja novog kolektivnog ugovora i povećanja plaća uložili najmanje truda, a mi se već pune dvije godine s time bavimo“, kaže Jagić koji takav postupak smatra nekolegijalnim jer može štetiti pregovorima s Vladom.

Podsjetimo, u priopćenju Nezavisnog sindikata zaposlenih u MUP-u se traži se da se odmah pokrenu razgovori o plaćama svih policijskih službenika. Sindikat tvrdi da osnovna plaća policijskog službenika trenutno iznosi 3500 kuna, te traži da se, u dogledno vrijeme, dovede na razinu prosječne neto plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 5042 kune.

S druge strane, želja Sindikata policije Hrvatske je, kako kaže Jagić, da se svi problemi zaposlenika MUP-a reguliraju Zakonom o plaćama i Zakonom o državnim službama, a ne da se, kao dosad, donose posebne uredbe. Smatraju da takva situacija ministru daje prevelike ovlasti. Osim toga traže novi, povoljniji kolektivni ugovor kojim bi dobili povećanje dodataka na plaću, pravo na više noćnog rada i slično.

Primjerice, dodatak za noćni rad je sada 50 posto, a ako bude udovoljeno zahtjevu sindikata, iznosit će 150 posto. Kažu da je praksa u inozemstvu, ali ne i u Hrvatskoj, da policajac ima najmanje 20 posto veću plaću od prosječne plaće za stručnu spremu koju ima. Jagić upozorava kako za razliku od inflacije, plaća policajca nije rasla sigurno zadnje 3 godine: „Policija je stup i ogledalo države, ali se, nažalost, vrlo rijetko buni zbog radnih uvjeta. Nismo dovoljno plaćeni, zakonski zaštićeni, oprema je nedovoljna i ispod standarda, vježbi gađanja je premalo itd. Na sigurnosti se ne bi smjelo štedjeti, kvaliteta sigurnosti je zasad zadovoljavajuća, ali je pitanje hoće li takva i ostati“.

Zbog svega navedenog, nije ni čudo da pada zanimanje za bavljenje tim poslom i da u državi vlada veliki deficit policajaca. Također, nameće se logično pitanje koliko trenutačna situacija pogoduje davanju i primanju mita. O tome Jagić kaže: „To što neki policajac uzme 200 kn za osudu je, ali je to i odraz lošeg standarda života policijskih službenika. Nažalost, to ruši ugled cijele profesije.“

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika