30.06.2008. / 11:57

Autor: Nina Tomljanović

Ljubljana

Slovenija završava predsjedanje EU

Svečana predaja predsjedanja Francuskoj održat će se u podne u Goriškim brdima u zapadnoj Sloveniji, gdje će se sastati ministri vanjskih poslova Dimitrij Rupel i Bernard Kouchner

Slovenija danas završava šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, a sljedeća zemlja koja će EU voditi do kraja 2008. godine je Francuska. Nakon velikog širenja EU do kojeg je došlo 2004. godine, Slovenija svoje predsjedanje završava kao prva od 12 novih članica.

Svečana predaja predsjedanja Francuskoj održat će se u podne u Goriškim brdima u zapadnoj Sloveniji, gdje će se sastati ministri vanjskih poslova Dimitrij Rupel i Bernard Kouchner. Nekoliko slovenskih ministara će održati konferenciju za novinare u Bruxellesu i Ljubljani na kojoj će iznijeti svoja iskustva u vođenju integracije. Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel planira i u srijedu održati konferenciju za novinare u Ljubljani gdje će govoriti o rezultatima slovenskog predsjedanja.

Hrvatska slovensko predsjedanje neće pamtiti kao baš pozitivno razdoblje. U šest mjeseci, otvorila je samo četiri pregovaračka poglavlja, a blokirano je i poglavlje o ribarstvu. Uz to, u tom periodu je stopiran ZERP na način da je Hrvatska ucijenjena blokiranjem pristupa Europskoj uniji. Također, slovenski ekstremist Joško Joras tri je mjeseca vodio bitku za "svoj" teritorij u čemu je imao potporu slovenskih političara i medija.

Slovensko predsjedanje pamtit ćemo i po tome da je, unatoč protivljenju europarlamentaraca, Slovenija uvela šestomjesečne vinjete za turiste koji putuju u Hrvatsku na ljetovanje.

Pritisak EU zbog vinjeta

Nakon završetka svog predsjedanja Europskom unijom, Slovenija će se morati suočiti sa Europskom unijom radi uvođenja vinjeta. Njemačka, Italija i Austrija pokazale su izrazito nezadovoljstvo zbog cijena vinjeta. Traže uvođenje jeftinije vinjete kraćeg trajanja slično kako ima Austrija. Tvrde da je Slovenija prekršila jedno od pravila Europske unije koje kaže da putnik iz države članice koji privremeno koristi autocestu u drugoj državi članici ne smije i ne mora platiti isti iznos koji plaćaju oni koji stalno koriste tu autocestu. Europska Komisija mora utvrditi diskriminira li Slovenija građane ostalih zemalja članica jer ih obvezuje na kupnju šestomjesečne vinjete.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika