Objavljeno u Nacionalu br. 659, 2008-06-30

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Feničke kule iz podmorja

Baal, bog drevnih Feničana, imao je snažno zdepasto truplo, jake ruke i noge i golemu glavu buljavih očiju i razjapljenih usta, u kojima je plamtjela vječna vatra iz njegove utrobe

Veljko BarbieriVeljko BarbieriPrema starom feničkom mitu o stvaranju svijeta, vrhovni bog, strašni Baal, kojemu su na žrtvu prinosili živu novorođenčad, odabrao je i pripremio mjesto na kojem će biti podignut grad Tir, glavna fenička luka. Od zemlje, mulja i morskog pijeska podigao je veliku kulu koja je doticala nebo, oslanjala se na zemlju, a temelje imala u moru. Tako je strogi Stvoritelj povezao sve katove svijeta i potom, također od zemlje, mulja i pijeska, stvorio ljudski rod i zapovjedio da naprave žrtvenik na njegovu sliku i priliku - snažno zdepasto truplo, jake ruke i noge i golema glava buljavih očiju i razjapljenih usta, u kojima je plamtjela vječna vatra iz njegove utrobe.

No kako je stalno bio gladan i žedan, tražio je da mu prinose na žrtvu jadnu dječicu, koju su svećenici bacali u njegova vatrena usta kao u zapaljeno grotlo, a poslije okrutnog obreda tažili božansku žeđ najboljim vinom. Ali bio je to zalog da žive sigurno u svom velikom gradu i još većoj luci, otkud su plovili po cijelom Sredozemlju. Nakon uspješne plovidbe i trgovine vraćali su se u svoj Tir, razdragani kad bi na obzoru spazili obris Baalove kule. Nazivali su je Božja vrata, slično kao što su Babilonci zvali svoju glasovitu biblijsku kulu na koju se okomio Jahve i pomiješao jezike ljudskog roda, kako se ne bi mogli ujediniti protiv Boga. Feničani su pak živjeli u skladu sa svojim Stvoriteljem i stalno od njega tražili usluge, koje je on naplaćivao u živoj dječici i vinu.


Jednom je nevrijeme bjesnilo danima, potopilo gotovo sve feničko brodovlje i više se nitko nije usudio izići na more. Očajni, opet se obrate Baalu: “Reci nam, Stvoritelju, što da radimo, mi nismo poljodjelci ni ratari pa da živimo od zemlje, nismo ni zanatlije, ni lovci, mi smo moreplovci, ribari i trgovci i more je naša jedina njiva. Strašni Baal opet ogladni i vatra mu sukne iz nutrine prema ždrijelu. Nahrane tada Feničani svog boga dječicom i napoje ga vinom, a Baal se dosjetio: “U podmorju žive moji morski puževi. Volci Mukar se zovu i svi su nalik na moju kulu koju sam vam podigao nad Tirom, zavojita tvrda oklopa poput bedema i kvrgavih tonjeva poput utvrda na kuli. Izaberite najbolje ronioce, pa neka siđu u podmorje i volcima na žrtvu ponude deset zaklanih i oderanih koza, koje usidrite za morsko dno.

Tada će vas nagraditi moji veliki puževi i opet ćete moći bez straha na more.” I zarone najbolji tirski ronioci noseći sa sobom deset zaklanih i oderanih koza i usidre ih za morsko dno. U podmorju oko životinjskih strvina odmah se stanu skupljati redovi volaka, plazeći sa svih strana, stotine, tisuće, i učas su od koza ostale samo kosti. Zadovoljni prinesenom žrtvom, puste tada ti tvrdi gospodari podmorja, te čvrste Baalove kule s morskog dna, purpur i grimiz iz svojih žlijezda, koje bi se napunile dragocjenim bojama svaki put kad bi se nasitili, i cijelo se more zacrveni sve do obzora i smiri, a oluje kao da nikad nije ni bilo. Mogli su Feničani opet na more. Iz zahvalnosti još i danas Baalu prinose na žrtvu vlastitu novorođenčad, a volke tove kozjim strvinama. Zauzvrat trguju njihovim grimizom i goste se njihovim mesom.

Salata od volaka i mataraKuhajte u vreloj vodi 1,5 kg volaka 45 minuta, procijedite ih u cjediljci i iglicom ili čačkalicom izvucite im meso iz oklopa. Odstranite crijeva na zavojitom vrhu pa pomiješajte sa žlicom kapara, 5 dag obarenog matara i 5 dag obarenih šparoga. Začinite s 2 dl maslinova ulja i 0,5 dl kvasine i još jednom promiješajte. Služite hladno.

Rižina tjestenina s volcimaSkuhajte 0,5 kg rižine tjestenine i u nju umiješajte 1,5 kg očišćenih volaka, stručak sjeckanog bosiljka, žlicu kapara, podlijte s 2 dl maslinova ulja, začinite s 2,5 dl guste šalše od pomidora i ribanim parmezanom. Služite odmah.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika