01.07.2008. / 17:26

Autor: Lovro Vukojević

Suđenje u Haagu

Važan zaštićeni svjedok na suđenju generalima

Mikuličić je sudu pokazao dokumente koji dokazuju da je tada u Gračacu bila prisutna i vojska Republike Srpske Krajine, a svjedoku je pokazao dokumente na temelju kojih je zaključio da nije bilo pljačke srpskih kuća nego je hrvatska civilna zaštita provodila dezinfekciju

Danas je na sudu Haagu nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, koje se tereti za ratne zločine za vrijeme domovinskog rata. Gotovo cijelo ročište je održano iza zatvorenih vrata i pod punim mjerama zaštite zbog svjedočenja zaštićenog svjedoka broj 86. Na kratkom otvorenom dijelu ročišta izneseni su podaci da je tužiteljstvo na ispitivanje svjedoka potrošilo šest sati, a obrana je, uz obrazloženje da se radi o svjedoku od iznimne važnosti za slučaj, zatražila još više vremena za ispitivanje.

Na početku zasjedanja odvjetnik generala Gotovine, Gregory Kehoe, završio je ispitivanje nizozemskog časnika Hermana Steenbergena, koji je 1995. godine bio vojni promatrač UN-a u Gračacu. Steenbergen je jučer svjedočio kako su, na početku Oluje, hrvatski vojnici granatirali Gračac, a kasnije i organizirano pljačkali kuće srpskog pučanstva. Odvjetnik Goran Mikuličić je u ispitivanju doveo u pitanje vjerodostojnost svjedoka zbog toga što je veći dio prvog dana Oluje proveo u skloništu.

Mikuličić je sudu pokazao dokumente koji dokazuju da je tada u Gračacu bila prisutna i vojska Republike Srpske Krajine, a svjedoku je pokazao dokumente na temelju kojih je zaključio da nije bilo pljačke srpskih kuća nego je hrvatska civilna zaštita provodila dezinfekciju.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika