02.07.2008. / 11:55

Autor: Nina Tomljanović

Istraživanje

Amerikanci vodeći u konzumiranju droge

Iako imaju vrlo strogu politiku suzbijanja narkomanije, izgleda da ona ipak nije presudna, već na to ponajviše utječe životni standard

Amerika je vodeća zemlja po broju konzumenata droge ali i ostalih opijata, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije provedeno u sedamnaest zemalja na 54 tisuće ispitanika.

Iako imaju vrlo strogu politiku suzbijanja narkomanije, izgleda da ona ipak nije presudna, već na to ponajviše utječe životni standard.

Puno liberlnije zemlje s blažim mjerama i zakonima imaju manji postotak ovisnika. Primjerice u Nizozemskoj puno je manji broj konzumenata marihuane, pogotovo među mladima.

Amerikanci najviše prednjače u konzumiranju kokaina. S vise od 16 posto onih koji su ikad konzumirali tu drogu daleko su ispred drugog po redu Novog Zelanda u kojemu se taj postotak krece oko 4 posto. Marihuanu ih je probalo oko 42 posto, a tijesno ih slijedi Novi zeland s oko 41 posto.

Slična je situacija i s pušenjem. Oko 74 posto ih je probalo cigaretu u životu a 21 posto ih je aktivnih. Slijede Libanon, Meksiko i Ukrajina s oko 60 posto.

Alkohol je najpopularniji u Europi. Čak 99 posto Europljana do svoje dvadesete konzumiralo je alkohol, a slijedi Novi zeland s 94 posto i Amerikanci s 93 posto. Najmanje se pije na Bliskom Istoku i u afričkim zemljama.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika