02.07.2008. / 14:24

Autor: Dario Bender

Važna odluka

Austrija neće održati referendum povodom prijema Hrvatske u EU

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer izjavio je danas u Beću da Austrija neće provesti referendum o prijemu Hrvatske u Europsku Uniju.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) iznenadila je javnost svojom odlukom da o svim budućim sporazumima Unije održi referendum, no danas je odlučeno da u slučaju Hrvatske to neće biti potrebno.

Ovaj potez doveo je do negodovanja koalicijskog partnera Narodne stranke Austrije (OVP), koji su rekli da ovim odbijanjem provođenja referenduma SPO odstupa od svojih stavova.

Austrijski kancelar izjavio je da je referendum potreban samo za značajne sporazume u EU kao što je bio Lisabonski ugovor. Do sada su socijalisti bili izričito protiv održavanja bilo kakvog referenduma, tako je i Lisabonski ugovor bio riješen u parlamentu.

Inače po pitanju ulaska Turske u Europsku Uniju, Austrija je najavila održavanje referenduma. Turci u Austriji čine jako veliku skupinu, uglavnom su tu osobe koje su na privremenom ili stalnom radu, pa se očekuje velik postotak onih koji će glasati za za ulazak Turske u Uniju.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika